Vše je o vlascích


Krátce po druhé světové válce trhem otřásl příchod nylonových vlasců. Dnes máme velký výběr řady vlasců. Ale jak si vybrat, a jak jsou nylonové vlasce (také nazývané monofilamenty) vyráběny?
nachytano.cz
Monofilament je v zásadě vyráběn z malých PVC partiklů, které pomocí extruze vytváří tenčí či tlustší vlasce. Tato extruze sama o sobě již znamená rozdíly v kvalitě vlasců, délce průtažnosti, hladkosti a rovnoměrnosti průměru. Jinými slovy, když se podíváte na Váš vlasec po 50m a 500m, měl by mít stejný průměr. Je těžké to poznat okem, ale zjistíte, že vysoce kvalitní vlasce s přesným průměrem lépe nahazují. To dává samozřejmě smysl.

Kvůli řadě typů vod zde není vlasec, který by splnil všechny potřeby rybáře. Jednou rybaříte ve městě, jindy v hlubokém písečném jezeře, někdy z lodi, jindy ze břehu. Tráva, mušle, hloubka či mělkost dna, hrany, kameny, atd.atd.

Super G-Line Neo
Gamakatsu nedávno uvedlo na trh nový vlasec, nazývaný "Super G-Line Neo”. Tento vlasec má krásnou bronzovou barvu, která umožňuje zmizet na téměř každém dně. Kromě dobré barvy má vlastnosti, které připomínají fluorocarbon, při zachování dobrých vlastností monofilu!

Vlasec je o něco tvrdší, méně průtažný. Tím se dá použít i na rybolov na vysoké vzdálenosti, kde si udržuje skvělou schopnost registrace záběru. Samozřejmě ne na 200m, protože to už je lepší vzít pletenku.

Super G-line Neo je relativně velmi silný a oděru odolný monofil, který u průměru 0,35 mm (dle EFFTA standardů pro opravdový průměr a nosnost) nabízí nosnost 10,5 kg. Má také podstatně delší životnost. Může to znít zvláštně, tak to vysvětlím. Obyčejný nylon při použití absorbuje vodu. Pak

Super G-line Neo se liší, má nižší absorpční faktor, je pevný, silný a stabilní. I přesto Vám doporučuji měnit vlasce dvakrát do roka dle frekvence Vašeho rybolovu.
nachytano.cz
G-Line Carp Fluorocarbon

G-line Carp Fluorocarbon je těžký vlasec, který se dobře potápí a pod vodou je skoro neviditelný, speciálně na hlubších vodách. Používám ho hodně, protože rád chytám s volnými vlasci a jsem si jistý, že se potopí až na dno. Je to vlasec tvrdší, což znesnadňuje nahazování, ale tato nevýhoda nezastiňuje ostatní výhody, které mi tento vlasec nabízí!


Super G-Line Flex
Gamakatsu Flex UV-cut je průhledný monofil, který rád používám na vodách, kde je problém s travami. Flex je polopotápivý vlasec, kterého skvělou výhodou je, že se nekroutí na travnatých lavicích.Používám ho i při vertikálním rybolovu s Fuzz doplňky.Při použití polystyrenového splávku nad olovem drží vlasec pryč od překážek a poloplovoucí charakter vlasce umožňuje snazší vzlínání na povrch při přiblížení se s lodí. Flex je vlasec s velmi vysokou tenzní pevností, který mě nikdy nezradil!

Mnoho štěstí! Martijn van Ommen

nachytano.cz
Pokud se Vám článek líbil, podpořte ho prosím svým laikem, případně ohodnoťte hvězdičkou. Uvítáme především komentáře k rozvinutí diskuzí s vašimi názory a zkušenostmi k danému tématu. Registrace k psaní komentářů není nutná.




Sdílet članek

Hodnocení článku

Počet hlasů: 7

Diskuze

Přidat příspěvek do diskuze