Výběr prutu pro lov candáta

 Dlouhý nebo krátký, lehký nebo těžký? Takové otázky zaměstnávají mnohého učedníka cechu svatého Petra, který si chce pořídit prut speciálně pro lov candátů. Právě začátečník stojí přitom často před nepřehledným „lesem prutů“. A když se k tomu ještě přidají dobře míněné a nezřídka protichůdné tipy přátel z řad rybářů, je chaos perfektní.
Který prut se tedy hodí k chytání candátů?
Především je nutné si zásadně vyjasnit, pro kterou metodu se prut bude používat. Dáváte přednost posezení u vody s přírodní nástrahou nebo je vaším zájmem spíš třpytkování? Teprve po zodpovězení této otázky byste se měli věnovat podrobnostem při rozhodování o koupi prutu.
nachytano.cz
Pruty pro přírodní nástrahy
Standardní délka prutu pro přírodní nástrahy při lovu z trvalého stanoviště na břehu je kolem 3,60 m. Ve většině případů máme na břehu dostatečný prostor, abychom mohli s pruty této délky manipulovat.K tomu by měl mít střední (poloparabolickou) akci. Taková akce poskytuje rybáři, lovícímu na přírodní nástrahy, dvě výhody. Zaprvé odpružuje poněkud sílu hodu, takže tah na háček není příliš veliký; při tvrdším prutu by mohlo dojít k ohrožení pevného uchycení háčku v nástražní rybce nebo dokonce k jeho vytržení. Zadruhé je poloparabolická akce jako stvořena pro zvláštní
vlastnosti, které candát projevuje při zdolávání. Často se candáti „dostávají do ráže“ teprve v blízkosti břehu. Když zdánlivě zdolaný dravec zmobilizuje ještě jednou na krátkou vzdalenost netušené síly, pak tato akce odpruží divoké údery, takže nemůže dojít k obávanému přetržení vlasce nebo k vytržení háčku z tlamy candáta. Naproti tomu poloparabolický prut pro přírodní nástrahy je stále ještě dost silný, aby mohl vetknout háček do tvrdých čelistí candáta bezpečně zdolat i kapitální exemplář. Pro chytání s průběžným splávkem potřebujeme model pro zátěže o váze asi 10 až maximálně 30 gramů, kdežto má-li se lovit hlubinnou přívlačí, může jít tato Zátěž až do 40 gramů.
Prut pro chytání ze člunu by měl být z praktických důvodů poněkud kratší (doporučeny délky kolem 3,00 metrů), při čemž by půběh akce a zátěž měly být výše popsanými modely.
Několik příkladů prutů vhodných pro lov na přírodní nástrahu je uvedeno v tabulce.
nachytano.cz

Třpytkové pruty
Prvním viditelným rozdílem mezi prutem pro lov na přirozenou nástrahu a prutem třpytkovým je jeho délka. Zpravidla jsou třpytkové pruty kratší, protože rybář musí být s nimi pohyblivý - dlouhý prut by mu například při brodění podél zarostlého břehu překážel.Ideální délka prutů je mezi 2,60 a 3,00 m. S nimi lze dobře prolovovat vody kolem kamenů zpevňujících břehy, rákosových porostů, keřů a ostatních překážek na okraji břehů. Akční rádius je odpovídající pákový účinek také. Pouze ve výjimečných případech, jako jsou například extrémně velké vzdálenosti, používáme pruty o délce až 3,30 metru. Rybáři, kteří chytají candáty na třpytku, kladou důraz na co nejmenší váhu prutu, protože kdo loví několik hodin s umělou nástrahou, dovede velmi brzy ocenit lehký model. Aby se zajistil co nejhladší průchod vlasce, měl by být třpytkový prut osazen značně velkými očky, protože jedním z nejdůležitějších kritérií kvality třpytkového prutu je délka hodu, kterou je možno s ním docílit. Při volbě vhodného prutu pro lov candátů na třpytku se musí rozlišovat mezi ryzím twistrovým prutem pro nástrahu s pohyblivým ocáskem, prutem pro plastovou rybku a vláčecím prutem. Vzorové pruty pro třpytkový lov candátů najdete v tabulce.
nachytano.cz

Twistrové pruty
Twistrový prut by měl mít vlastnosti na první pohled rozporné: na jedné straně musí umožňovat vedení velmi malé a lehké nástrahy z měkkého plastu, a proto být nanejvýš citlivý. Protože však mohou na tuto nástrahu zabrat i candáti těžší nežli 10 kg, musí být prut také silný a mít „páteř“, s kterou bude možné takového chlapíka bezpečně zdolat.Protože twistrový prut nesmí být příliš měkký, aby nerušil citlivost při pohybu twistru, jsou vhodné modely s tzv. špičkovou akcí. S nimi může rybář rychle reagovat, aby háček rychle vnikl do tvrdých čelistí candáta. Poloparabolická nebo dokonce parabolická akce by byla pro chytání na umělé nástrahy příliš pomalá, protože prut nemůže dostatečně rychle a silně Přenášet na větší vzdálenosti silu záseku na vlasec a háček.Ideální zátěž pro twistrový prut se pohybuje mezi deseti a patnácti gramy. Protože lovím s twistrem, jehož hlavička váží tři až sedm gramů, existuje dokonce ještě trochu možnosti pro zvýšení váhy.
nachytano.cz
Pruty pro lov s wobblery
Pro pruty, určené k lovu na wobblery, platí v zásadě totéž, co pro pruty twistrové. Musejí být rychlé a lehké, měly by mít špičkovou akci a pracovat pokud možno bez kmitání. Citlivost je důležitá, aby bylo možné přesně vnímat pohyby wobblera. Některý den zabírají candáti nejraději na velké nástrahy, jakými sou 15 nebo dokonce 17 centimetrů dlouhé wobblery.Ty váží  třeba přes 50 gramů. Aby bylo možné nahazovat takovou zátěž, musí prut disponovat odpovídající akcí. Model pro vysokou zátěž má navíc tu výhodu, že jím můžeme nahazovat celé váhové a velikostní spektrum plastových rybek a ostatních větších nástrah. Bylo by přirozeně optimální mít dva pruty pro lov plastovým i rybkami. Jeden poněkud lehčí, určený pro „desítky“, a jeden těžší pro většínástrahy. Pak by rybář byl vybaven pro všechny případy, protože často zabírají (právě ty větší exempláře) na plastové rybky o délce 13 až 15 centimetrů. K tomu se přesně hodí popsaný model.
Další výhoda: tento prut se velm i dobře hodí rovněž pro lov mrtvou nástražní rybkou.

Pruty k lovu hlubinou přívlačí
Pro chytání ryb vláčením (za člunem) musí prut odolávat zvýšenému zatížení. Trvalý tah, který vyvolává umělá nástraha vláčená za člunem, není zanedbatelná. Proto se doporučuje používat k lovu na přívlač třpytkový prut alespoň středně těžký s doporučenou zátěží od 20 do 60 gramů - při koupi takového prutu určeného pro hlubinnou přívlač se musí dbát na to, aby zvolený model měl citlivou špičku, která při této metodě chytání umožňuje spolehlivé rozeznání záběru. Přes všechny rady je důležité, abyste před určitým rozhodnutím sami vzali prut v obchodě do rukou. Často pocítíte teprve tady, jestli vám bude prut vyhovovat či nikoli. Jak sedí prut v ruce a jaký dělá celkový dojem? Tyto otázky je možné zodpovědět pouze po osobním otestování. Někteří rybáři umějí například lépe zacházet s prutem poněkud kratším, jiní dávají přednost prutům delším. Při troše zkušeností zjistí rybář v odborném obchodě velmi rychle, jestli se mu ten či onen model líbí. Koneckonců je účelem nového candátového prutu, aby jím byl bezpečně zdolán a dopraven na souš kapitální kus.

Pokud se Vám článek líbil, podpořte ho prosím svým laikem, případně ohodnoťte hvězdičkou.

    

Sdílet članek

Hodnocení článku

Počet hlasů: 12

Diskuze

Přidat příspěvek do diskuze