Spro splávky na mrtvou nástrahu


Kromě toho, že vypadají dobře, nové Spro splávky na mrtvou nástrahu jsou i velmi kvalitní. Jsou vyrobeny z pěnového materiálu a odolné vůči nárazům. Výhodou tohoto materiálu je, že když nahazujete splávek proti mostu či jinému tvrdému objektu, nezlomí se.
nachytano.cz
I barvy jsou velmi atraktivní, opticky skvělé a velmi viditelné i na delší vzdálenost. Tyto nové splávky Vám při správné montáži umožní vidět i nejmenší záběry, a máte tak jistotu správného umístění háčku...

Pike Cigar

Začněme se Spro Pike Cigar Float (v 8g a 15g) a s Pike Cigar Weighted Float (v 20g a 30g).Tyto používáme, když chceme vidět jeden každý záběr při statickém ledger rybolovu na dně. Často se stává, že štika vezme mrtvou nástrahu a sní jí na místě. Signalizátor záběru nerozpozná pohyb, ale Cigar splávek vyskočí a položí se naplocho na hladinu, protože ryba nástrahu při sebrání přizvedne.

Splávek správně nastavíte takto : posunete zarážku vlasce na vlasec, za ní jde malý korálek. Cigar splávek je doplněn posuvnou či pevnou zátěží 18-20g. Tu nastavíte dle hloubky a velikosti nástrahy. Pod olovo dáte barrel obratlík, abyste upevnili vaše lanko na mrtvou nástrahu.

Začněte kontrolou hloubky, v níž chcete rybařit. Pokud najdete správné nastavení hloubky, nastavte podle něj Vaší zarážku. Pozor : Ke správnému nastavení Cigar splávku posuňte zarážku o 30cm výše, než je žádaná hloubka, aby lanko s nástrahou leželo naplocho na dně.

Používáte-li vidličky, dejte do nich prut po nahození a viňte vlasec dolů, dokud splávek není v úhlu 45°. Tak se při záběru Cigar splávek položí dolů či sklouzne pod hladinu za rybou, která vzala Vaší nástrahu. Pro extra bezpečnost můžete u vidliček použít signalizátor záběru. Nezasekněte příliš pozdě, chytáte koneckonců s lankem.

Způsob nastavení Cigar zatíženého splávku je trochu odlišný od nezatížené verze. Umístění na vlasci je stejné, splávek však nenastavujete do úhlu 45°, jen se ujistíte, že červená špička zůstává nad vodou.

Můžete také použít méně závaží (10-12g), protože splávek se díky závaží sám nastaví. Zátěž je použita jen pro připevnění nástrahy dolů. Když štika vezme Vaší nástrahu, splávek se zvedne více nahoru, což je signál pro rybáře, že se pod hladinou něco děje. Tento splávek je ještě citlivější, než nezatížená verze, a vyskočí nahoru i při nejmenším doteku.

Pike Blade spláveknachytano.cz

Ten má na vrchní části plastová křídla a je dostupný v 10,15,25 a 35g provedení. Je to splávek, který nabízí mnoho různorodých možností zátěží, takže vždy máte na výběr ten správný.
I tento model je vyroben z pevného pěnového materiálu, který se jen tak nezlomí. Křídla jsou upevněna hluboko do děla, proto se neodlamují v porovnání s modely, kde jsou jen přilepena, tak snadno.

Jasná barva špičky činí splávek vysoce viditelným i na delší vzdálenost. To je důležité, protože můžete použít Váš Pike Blade splávek jako plachtící splávek. Vítr ho díky speciálnímu tvaru snadno vezme a hýbe s ním po širší ploše vody.

Když dravci nehybně odpočívají v hloubce, můžete chytat s Vaší nástrahou blízko dna, ale na jaře a v létě, když se ryby hýbou ve vrchních vrstvách vodního sloupce potřebujete rybařit například v polovině.
Systém, s nímž rybaříme, je jednoduchý, ale efektivní. Uděláte toto : Posunete zarážku vlasce na vlasec, za ní malý korálek a splávek Pike Blade. Osobně rád používám obratlík s karabinkou, tak, abych mohl rychle a snadno měnit splávky, když měním větší či menší nástražnou rybičku.

Pozn.: čím větší či těžší je Vaše nástraha, tím těžší volte splávek Pike Blade. Pokud toto nedodržíte, hmotnost nástrahy a olova potopí splávek, a to nechcete, potřebujete, aby nástraha driftovala ve větru. Čím hlouběji splávek stojí ve vodě, tím více odporu má.

Nyní dejte posuvné olovo 12-18g na vlasec, za ním karabinku s obratlíkem. Vše můžete zakončit kusem smršťovací hadičky.

Poté upevním lanko. To je ocelové či fluorocarbonové s trojháčkem.Rád používám Spro Norway návazec 0,60mm s nosností 22,8kg. To je pěkný vlasec, téměř neviditelný pod vodou. Jako lankový návazec používám Spro PikeFighter 7x7 hnědé měkké lanko 0,65mm nachytano.czs nosností 18,5kg. To je hladký vlasec, který používám i na má lanka na mrtvé nástrahy.

Ustřihnu kus vlasce (30-50cm), podle hloubky vody. Posunu jeden crimp nad vlasec, po něm trojháček, druhý konec lanka posunu do crimpu a smáčknu párem krimpovacích kleští. Na druhé straně vlasce připevním obratlík, abych připojil systém k hlavnímu vlasci. Smršťovací hadičkou se dá docílit lepšího vzhledu.

U vody nejprve zkuste určit místo, kde chcete rybařit, určením směru větru. Pak ověřte hloubku. Jakmile máte toto zjištěno, nastavte zarážku do správné pozice a umístěte trojháček do zadní části mrtvé nástrahy.

Na háček, který jde skrze zadní část nástrahy, můžete dát zarážku, aby vše zůstalo na místě. Při rybolovu s větší nástrahou také můžete použít stinger pro větší šanci na zásek ryby. Díky použití trojháčku jdoucího skrze zadní část nástrahy bude tato ve vodě plavat horizontálně, což je velmi atraktivní prezentace nástrahy.

Mnoho štěstí! - Willem Zijlstra

nachytano.cznachytano.cz

Pokud se Vám článek líbil, podpořte ho prosím svým laikem, případně ohodnoťte hvězdičkou.



Sdílet članek

Hodnocení článku

Počet hlasů: 15

Diskuze

Přidat příspěvek do diskuze