Lov na umělou mušku

Lov ryb na umělou mušku se stává v poslední době velmi populární.Je to opravdu ryze sportovní činnost v rámci rybaření, která je spjatá s  pobytem v přírodě  mnohdy  ještě  jen  velmi  málo  dotčené  činností  člověka. Je to sport velmi ohleduplný, jak k okolní krajině, tak i k rybám. V dnešní době, kdy vím z vlastní zkušenosti, že stále více muškařů používá háčky bez protihrotů je prakticky vyloučeno takové poškození ryby, které by ji ohrozilo na životě.Každou ulovenou rybu můžeme uvolnit, aniž bychom se jí dotkli.

nachytano.czO rytířskosti této rybolovné disciplíny bych mohl psát ještě dále, ale jsem přesvědčen, že většina rybářů, které právě muškařina oslovuje, je morálně na takové výši, že ohleduplné chování k rybám je pro ně samozřejmostí.

Cílem je podělit se o poznatky hlavně s muškaři, kteří jsou na samém počátku cesty a těm, kteří o lovu na mušku teprve uvažují, bych rád poradil. Pokusím se srozumitelně vysvětlit, že se nejedná o nic složitého ani finančně náročného. Muškařit může úplně každý, i ten kdo nebydlí přímo na břehu nějaké pstruhové řeky, protože na mušku se dají chytat téměř všechny druhy u nás žijících ryb a na všech druzích vod a to po celý rok. Nejprve se pokusím vyslovit názor na výběr vhodného Muškařský prutu.

V případě, že se rozhodneme pořídit si jenom jeden prut, třeba z důvodu, že nejsme přesvědčeni, že nás muškařina opravdu chytne, tak se domnívám vzhledem k tomu, že ryby dnes běžně lovené na mušku v našich řekách nedosahují ani průměrné velikosti, je to dobrá volba a nikdo tím chybu neudělá.

Technologie ve výrobě muškařských prutů značně pokročila.Prut délky 2,75 cm AFTMA 3-4 je vhodný na většinu našich pstruhových i středně velkých mimopstruhových řek. Můžeme jej proto používat při všech základních muškařských technikách tj. suché i klasické mokré mouše, české nymfě nebo tzv. francouzském návazci (i když zde je lepší prut delší a ještě měkčí), rovněž jej můžeme použít na vláčení malých streamerů. Na rozdíl od prutů tvrdších a těžších např. AFTMA 5-6 jsem přesvědčen, že z tohoto jemnějšího prutu méně padají ryby a navíc výhoda použití i velmi tenkých vlasců také není zanedbatelná. Na menších potocích, které jsou často zarostlé, mi vyhovuje prut spíše kratší.Tedy pokud chci provozovat muškaření v jeho pravé podstatě, a nikoliv jen pouhé překládání nástrahy prutem do místa, kde předpokládám rybu.Já osobně používám 2,60m AFTMA 2 a věřte, že každou zaseknutou rybu si na takto jemném prutu opravdu užijete.

V případě, že lovíte na větších řekách jako například Vltava pod Lipnem, Ohře nebo Váh, může být pohodlnější prut délky 2.90m AFTMA 5-6, který lze použít na nymfu, mokrou mouchu nebo při použití vhodné šňůry i na streamer (i když zde je lepší prut o něco kratší okolo 2,80m AFTMA 7-8).Tento silnější a delší prut oceníme hlavně při zdolávání větší ryby v silném proudu, nebo při nahazování na větší vzdálenosti. Délka prutu okolo 3m je výhodnější i z toho důvodu, že na velké řece jsme nuceni používat delší návazec a ten s tímto delším prutem tzv. lépe vedeme.

Pokud chceme na těchto větších řekách lovit převážně na streamery, je výhodnější prut silnější o délce 2,75 - 2,90m AFTMA 7-8, přičemž 2,90m je horní hranice.Delší prut je spíše na obtíž.V případě, že si pořizujete prut na streamerování, zvažte vaše možnosti jezerního muškaření, které se stává čím dál tím populárnější s tím, jak přibývají vhodné stojaté vody, hlavně soukromé a dobře zarybněné revíry.Prut 2,90m AFTMA 7-8 je vhodný nejen na streamerování na tekoucí vodě, ale i na břehové muškaření na vodě stojaté, což prut 2,75m rozhodně není.

Ve výběru vhodného muškařského prutu pro začínajícího muškaře se mnou samozřejmě ne každý musí souhlasit a ani to není mým cílem, protože každý z muškám hledá stále něco nového a to, co je vhodné pro jednoho, nemusí vyhovovnachytano.czat druhému.

Snažím se jen pomoci při výběru vhodného náčiní těm méně zkušeným tím, že zde prezentuji poznatky své i svých kamarádů muškám. To je právě na tom našem sportu to krásné, že většinu nových věcí objevujeme kolektivně, své poznatky si navzájem sdělujeme a tím posouváme tento krásný sport stále kupředu o čemž svědčí i vynikající výsledky našich reprezentantů na mezinárodních soutěžích. Ještě se zmíním o současných cenových relací muškařských prutů. Prut vhodný pro začínající muškaře koupíme již od 1000 Kč, pouze u prutů měkčích a delších AFTMA 2-4 a délky okolo 2,7m bych nedoporučoval šetřit, protože na takový prut se musí použít opravdu kvalitní materiál a ceny těchto prutů začínají na částce 2000 Kč.Samozřejmě, že i v muška-řině platí čím dražší tím kvalitnější, takže za cenu okolo 5000 Kč se dá koupit již velmi kvalitní prut, mnohdys celoživotní zárukou.

Muškařská šňůra

Muškařská šňůra bude v naší výbavě zaujímat významnou součást, a proto jejímu výběru doporučuji věnovat náležitou pozornost a nedoporučuji vybírat to nejlevnější.Vlastnosti šňůry jsou velmi důležité.Hlavní je, aby se šňůra na začátku lovu, ale i v jeho průběhu nekroutila.Říká se, aby neměla tzv. pamět, a to ani při nízkých teplotách. Dále je důležité, pokud se jedná o plovoucí šňůru, aby opravdu dobře plavala po celé své délce. I životnost je u šňůr rozdílná a zde také záleží jak se o ni staráme. Co se týká ceny, tak ta opravdu kvalitní muškařská plovoucí šňůra se dá koupit za cenu okolo 1300 Kč.potápivé, přičemž potápivost je odstupňována podle rychlosti potápění v m/s.Dále je dělíme na tzv. WF a DT.WF - torpédová šňůra, která je ve většině délky paralelní tzn. stejně silná a ke konci se rozšiřuje a pak opět pozvolna zúžuje, tvoří tedy jakýsi kyj.DT -oboustranně ujímaná šnůra.Má střední část paralelní a ke koncům se zúžuje.Lze použít oba konce této šňůry.Jestli se rozhodneme pro šňůru DT nebo WF, záleží za jakých podmínek, a na jaké vodě chceme převážně muškařit.Jako základní šňůru volíme samozřejmě plovoucí.Pro lov na suchou a klasickou mokrou mušku a za běžných povětrnostních podmínek, na menších a středních řekách se mi jako ideální zdá šňůra DTF (floating), která díky svému ujímanému konci lehčímu než u WF padá pomaleji, čímž můžeme dopad relativně déle kontrolovat, a tím je přesnější a jemnější.

Šňůra WF je vhodnější při lovu na větší vzdálenosti jak na suchou, tak i na mokrou mušku, a také za větrného počasí, kdy její těžší, kyjovitý konec lépe odolává poryvům větru.Nevýhodou je její těžkopádnější dopad na hladinu.

Při lovu na krátkou nymfu je celkem jedno jakou šňůru máme, protože používáme pouze několik metrů vytažených z navijáku.Při lovu na tzv. francouzský návazec, je šňůra nepodstatná. Na trhu jsou také plovoucí šňůry v provedení „ dear“, které jsou čiré, jakoby průsvitné. Používám ji asi dva roky a mohu ji doporučit, ale jen jako doplněk ke šňůře klasické.Osvědčila se mi na řekách, kde je průzračně čistá voda jako je například Orlice, Ostravice a Bělá a to zejména za nízkého stavu vody.Zvláště při lovu na dlouhou nymfu, při lovu na větší vzdálenosti za použití drobných zlatohlavých nymf, které nahazuji šikmo přes proud a šňůra, zvláště při lovu lipanů, často přejíždí přes ryby. Jsem přesvědčen že tato šňůra plaší opatrné ryby méně.Totéž platí i pro pomalu tekoucí úseky řek.Vzhledem k tomu,že šňůra slouží také jako indikátor záběru,a to jak na dlouhou, tak na krátkou nymfu, nemusí být tato vlastnost vždy výhodou, protože ji snadno přehlédneme.Pokud uvažujeme o pořízení některé z potápivých šňůr, pak na říční muškaření využijeme tzv. intermediální šňůru, která je pomalu potápivá 2-4m/s.Můžeme ji použít při lovu na mokrou munachytano.czšku v pomalu tekoucích partiích (např. nadjezí), hlavně na jaře, a za vyššího stavu vody, kdy mušky nahazujeme opět šikmo po proudu nebo přímo po prudu a pomalu přitahujeme.Samozřejmě, že takto můžeme chytat i v proudnějších úsecích řeky, dokonce i velmi rychlých, ale zde už je lepší použít rychleji potápivou šnůru.Pokud chceme lovit na streamer, tak si na většině řek vystačíme s potápivou šňůrou o stupni potápivosti 2- 4 podle velikosti řeky a hloubky.Všechny druhy potápivých šňůr mají podstatné využití při lovu na stojatých vodách.

Muškařský naviják

Muškařský naviják je také důležitá součást našeho vybavení, ale jsem toho názoru, že obyčejný levný výrobek nám poslouží stejně jako jiný mnohonásobně dražší. Navijáků je na trhu veliký výběr a za relativně nízkou cenu 700 Kč až 1000 Kč lze koupit naviják, který nám bude pro začátek určitě vyhovovat. Doporučuji vybírat naviják s větší cívkou, který má označení large arbore. Výhodou je, že šňůra je i na jejím začátku navinuta na větší průměr, a tím se méně kroutí. Je to dobré zejména při lovu na velkých řekách, kdy pracujeme s velkou délkou šňůry, kterou namotáváme a vytahujeme z navijáku. Samozřejmě na větší průměr cívky také šňůru rychleji namotáme. Velký průměr je dobrý také pokud máme šňůru DT, kterou je možné po opotřebení jednoho konce otočit, a použít část, která byla navinuta dole. Životnost šňůry se na větším průměru prodlužuje, protože si zachovává déle svoje přirozené vlastnosti. Naviják by měl váhově odpovídat prutu i námi zvolené šňůře, což musíme zohlednit při jeho výběru.

JP

Sdílet članek

Hodnocení článku

Počet hlasů: 3

Diskuze

Přidat příspěvek do diskuze