Jak na tloušťě v červnu

Projíždím centrem Plzně a nevěřím svým očím, když vjíždím do roje chrostíků, vytvářejících mohutný houf vznášející se nad silnicí. Zastavuji u krajnice a v údivu vystupuji z auta, abych se podíval, co se děje.

nachytano.czNež stačím vystoupit, usedají na mne tři šedivočerní chrostíci. Ihned mne napadá myšlenka, jak to asi nyní vypadá u mé oblíbené řeky poblíž Plzně. Moje zvědavost je mnohem větší než pracovní povinnosti, a proto neuběhne ani hodina a já stojím zabrozen pod jezem. Prvním hodem posílám šedivého chrostíka do tišiny u břehu, kde jsem spatřil jemné sebrání.

Okamžitě po nahození muška mizí a já si začnu užívat zdolávání nádherného tlouště. Po očku již pozoruji, jestli nespatřím další kolečko. Vyháčkuji rybu a rozhlédnu se po dalším sebrání, kam bych mohl nahodit oblíbeného suchého chrostíka. Chrostíci jsou všude kolem mne a já se nestačím divit, v jakém množství se dnes líhnou. Ryby na ně velice dobře reagují a doslova se jimi pasou. Sbírající tloušti jsou všude a já během následujících 30 minut zdolávám 20 nádherných ryb. Byl to den v nejkrásnějším měsíci v roce (alespoň pro mne), a to v červnu. Tento měsíc je význačný masivním líhnutím chrostíků, kteří nám mohou dopomoci k nádherným úlovkům pomocí suché mušky.

Pokud se vydáte muškařit na MP vodu pomocí suché mušky, jsou důležité dva faktory, které hodně ovlivní Váš výsledek. Jako první a nejdůležitější je samozřejmě počasí. Ideální je polojasný den s průměrnou teplotou, kdy bychom mohli mít šanci trefit se do rojení  líhnoucích se chrostíků. Večerní hodiny jsou ideální. Druhý faktorem je stav vody. Myslím tím, aby řeka byla v normálu, nepodkalená a rybám umožňovala dobrou viditelnost nástrahy. Z vlastní zkušenosti mohu říci, že vždy jsem si nejlépe zachytal kolem 20.00 hod., kdy bylo rojení much a aktivita ryb nejvyšší. Prut používám 275 cm dlouhý na šňůru č. 4 s koncovým návazcem 0,12 mm.

Jelikož se již v červnu kolem řeky vyskytuje drobný hmyz v podobě broučků atd., můžeme vyzkoušet napodobeninu zmíněných druhů. Nejčastěji používaná je RED TAG na háčku č. 12-14. Tato muška nachytano.cznapodobuje hmyz spadlý do řeky z okolní vegetace, a proto nejúčinnější metodou bude nahazování mušky do těsné blízkosti břehu. Další velmi oblíbená muška v tomto měsíci je výše zmíněný chrostík na háčku č. 12-14. Tento hmyz se vyskytuje v různých barevných variacích, a proto je dobré být vždy připraven s různou barevnou škálou. Nejčastěji jsou chrostíci šediví, černí, skořicoví či olivoví. Mezi mé nejoblíbenější patří šediví a černí. Prakticky používám pouze tyto dva barevné odstíny po celý rok. Tloušť napodobeniny chrostíků zbožňuje, proto se je nebojte použít, pokud spatříte sbírající rybu. Možná si řeknete, proč chodit muškařit na tak obyčejnou rybu, jako je tloušť. Je to jednoduché. Vyskytuje se skoro všude, projevuje veliký zájem o mušku a je zdatný bojovník a soupeř pro naši jemnou výbavu. Zkuste si vyčíhnout tu správnou chvilku a zdolat si pěkného tlouště v měsíci červnu, protože později už to tak snadné nebude.

David Bek
Článek byl publikován v časopise Český Rybář

Sdílet članek

Hodnocení článku

Počet hlasů: 2

Diskuze

Přidat příspěvek do diskuze