Jak na okouny v zimním období

Okoun je na mimopstruhových vodách jednou z nejvděčnějších ,,muškařských“ ryb. V období své vrcholné potravní aktivity je nenasytným hltavcem a můžeme jej ulovit prakticky na každou nástrahu. Mimo tato krátká období však dokáže být rybou náladovou a opatrnou. Zvlášť větší jedince je někdy velmi složité vystopovat a ulovit. Pokud nám to počasí dovolí, můžeme s lovem okounů na umělou mušku začít již v lednu a únoru. Pro lov jsou ideální slunečné dny, kdy se teploty pohybují v plusových hodnotách anebo alespoň kolem nuly, nachytano.czabychom byli vůbec schopni manipulace s muškařským vybavením.

V tomto období hledáme okouny ve větších hloubkách. Na hraně původního koryta, na zlomech v blízkosti břehů, u skal spadajících do hloubky. Na tekoucích vodách jsou ,,horkými“ místy hluboké úseky pod proudy, pomalé vracáky, klidná místa jezů a splavů, tůně pod strmějšími břehy atd. Pokud máme možnost lovit z plavidla, je to velkou výhodou. Pro tento lov jsou vhodné jemnější pruty v délkách 2,90 – 3 m pro šňůry ASTMA – 3, 4, 5. Šňůru volíme plovoucí, v super hlubokých místech pak plovoucí s potápivým koncem, stupeň potápivosti max. č. II z důvodu citlivosti celé soustavy. Návazcový materiál pak o síle 0,14 – 0,12. Lovíme se dvěma nebo třemi muškami, které jsou na návazci rozmístěny ve vzdálenosti 60 – 80 cm od sebe. Délka celého návazce se odvíjí od hloubky v místě lovu a může se pohybovat od tří do pěti m. Jako koncovou umístíme mušku s kovovou navlékací kuličkou, která napíná návazec, což zvyšuje citlivost sestavy. Můžeme kombinovat mušky výrazně barevné s muškami v barvách přírodních, kdy,,divoká“ muška působí jako atraktor. V tomto období jsou výborné mušky na zlatých háčcích č. 10, 12, 14 s jemným červeným nebo žlutozeleným ocáskem z prachového peří.

Pokud lovíme na větší vzdálenost, necháme po odhození návazec klesnout tak, aby se koncová muška pohybovala co nejblíže nade dnem. Mušky přitahujeme jemnými tahy, které se střídají s fázemi klesání. Hodně záběrů přichází i ve fázi klesání. Přisekáváme jakýkoliv náznak ťuknutí nebo zastavení konce šňůry, neboť záběry okounů v tomto období jsou velmi jemné, někdy až nepostřehnutelné. Pokud ulovíme okouna nebo máme v určitém místě záběr, trpělivě místo prolovíme, neboť je naděje, že jsme našli hejno. Máme-li možnost lovit přímo nad hlubokým místem, použijeme styl krátké nymfy, kdy mušky vedeme přímo pod špičkou prutu a oživujeme je krátkými tahy špičky. Koncovou muškou, např. s wolframovou kuličkou, tak můžeme ťuknout přímo do dna a upoutat pozornost okouna zvířením obláčku kalu nebo akustickým vjemem. Obdobně lovíme i na tekoucí vodě, kde můžeme použít těžší wolframové mušky. Mušky je možno také parfémovat, a vytvořit tak pachovou stopu. Kromě okouna se v tomto období ojediněle dočkáme i záběrů kaprovitých ryb, popř. štiky nebo candáta. Bojovnost okounů ulovených v lednu a únoru sice není nijak převratná, ale muškař upřímně poděkuje v tomto období za jakýkoliv kontakt s rybou.

Milan Steuer

Sdílet članek

Hodnocení článku

Počet hlasů: 3

Diskuze

Přidat příspěvek do diskuze