ZVYŠOVÁNÍ ATRAKTIVITY NÁSTRAH

Dipy, boostery a další zvýrazňovače našich návnad a nástrah slouží ke zvýšení jejich atraktivity a důvěryhodnosti pro naše drahé kapry.

nachytano.czTvorba těchto produktů, které si často připravujeme sami různými kombinacemi k tomu určených výrobků, se mnohdy posouvá do sfér magie.
Na tom, proč to děláme, ale zas až tak moc magického není. Snažíme se oklamat a přemluvit k záběru ryby, které neprojevují zájem o potravu = jsou nažrané, nebo ve vodě panují takové podmínky, že nemají potřebu se krmit. Proto se snažíme zneužít zvědavost kaprů a nabízíme jim nástrahu doslova nabitou různými atraktory, což často vede ke kýženému cíli.
   
Bohužel, takto upravené boilie může být i nebezpečné. Zvláště tehdy, když tzv. pseudochemici realizují různé vlastní směsky bez toho, aniž by dobře poznali vlastnosti použitých komponentů, jejich správné koncentrace a zejména jejich škodlivé účinky na ryby. Recepty podobných "badatelů" mohou být mnohdy pro ryby i smrtelné, v lepším případě se jim často podaří vyrobit (namísto atraktoru) dokonalý odpuzovač.
   
Je dobré, že se dnes rybáři mohou prostřednictvím různých médií vzájemně informovat o jednotlivých produktech a možnostech jejich kombinací anebo přímo o účinnosti výrobků specializovaných firem. Je-li výrobek kvalitní a funguje, dozví se o tom široká rybářská obec opravdu rychle.
   
Nástraha se pro ryby jeví zajímavou velikostí, barvou a prezentací montáže. Tyto vlastnosti ryba rozpozná vizuálně a hmatem. Dipování však láká z jiné strany, protože zcela logicky dráždí další smysly, totiž čich a chuť, takže naši nástrahu je ryba schopna lépe lokalizovat.
   
Boilie můžeme zvýraznit už při výrobě přidáním zvolených chemických produktů. Je to vhodné zejména u kuliček, kterými chceme stražit, protože kapr se bude na krmném místě lépe orientovat. S oblibou využívám k vnadění kupované boilie, a tím doma dělaným stražím.
   
Pokud však z nějakého důvodu nestíhám připravit své "domácí zbraně" (zvláště u narychlo organizovaných výjezdů), sáhnu samozřejmě i po těch komerčně vyráběných. Nakonec - jejich kvalita rok od roku roste a dokážou chytat opravdu pěkné ryby. Na trhu naleznete spoustu druhů, odlišujících se od sebe složením, vůní a samozřejmě cenou, a záleží jen na Vás, který z nich si vyberete. U boilie ale neplatí, že nejdražší musí být nejlepší. Jsou kuličky za pár korun, které Vám dokážou nachytat ryby tam, kde ty drahé zklamaly. Ale i v tom se pozná umění rybáře - totiž nalézt tu správnou nástrahu pro určitou situaci. A podobné je to i s posilovači.
   
Různé spreje (Mega Spray apod.) jsou produkty prchavé, které sice do boilie rychle pronikají, ale zároveň se z nich při styku s vodou i rychle uvolňují. Z toho vyplývá, že jsou zajímavé pro krátkodobé rybaření, kdy se snažíme co možná nejvíce urychlit reakce ryb a nepotřebujeme, aby nástrahy vydržely ve vodě buhvíjak dlouho.nachytano.cz
   
Olejové substance nejsou ve vodě rozpustné. Z důvodu dostatečné absorpce komplexu atraktivních látek potřebují dlouhodobější kontakt s nástrahou. Na druhé straně se ve vodě uvolňují pomaleji a mají tedy dlouhodobější účinek. Mnohdy dosáhneme požadovaných účinků právě při kombinaci se spreji.
   
Osobně velmi rád sáhnu pro boilie boosteru, ve kterém jsou sloučeny vlastnosti obou zmíněných posilovačů. Rychle proniká do nástrahy, efekt rozptylování ve vodě je ze začátku rychlý jako u sprejů, ale oleje v něm obsažené prodlužují jeho účinnost. Akce ošetřené kuličky boilie je ve vodě okamžitá, ale zároveň i dlouhodobá, což kaprař jistě ocení. Každý dobrý dip by měl mít rychlý i dlouhodobý efekt. Proto je důležité poznat účinnost každého použitého produktu (i v kombinaci s dalšími použitými) a jeho chování pod vodou, protože jen tudy vede cesta k vytvoření úspěšného dipu. Poznání rychlosti difuze (rozptylování) by mělo patřit k našim základním znalostem.
   
Mezi základní produkty používané k tvorbě dipů patří aromata, různé druhy olejů, sladidla, emulgátory a tekuté potravy. Nejjednodušeji vytvořené „namáčedlo“ je kombinace ve vodě rozpustných a nerozpustných aromat. Tak se zkombinují dva způsoby rozptylování, což dá nástraze dvojnásobnou sílu. Pokud toho chceme dosáhnout, musíme použít emulgátor. Je to difuzér, který vnáší do procesu rozkladu stabilizační prvek zabezpečující homogennost – částečně zabrání, aby se rozpustné a nerozpustné složky rozkládaly jako směs vody a oleje, kdy olej má tendenci vystupovat na povrch rychlostí, která je závislá na teplotě vody. Emulgátor se skládá z části hydrofilní (přitahující vodu) a hydrofobní (odpuzující vodu). Zjednodušeně řečeno - hydrofilní složka obklopí kapky oleje a zajišťuje, aby se navzájem nespojovaly, čímž udržuje produkt v suspenzním stavu = dochází k samovolnému, ale pomalému oddělování složek směsi.
   
Výběr jednotlivých aromat záleží na fantazii rybáře. Aromata se prolnou do rozličných rozpouštědel a rychle, nebo pomaleji uvolňují do okolního prostředí.
   
Další neodmyslitelnou součástí jsou sladidla, která kapry jednoznačně přitahují. Oslabují rovněž agresivitu některých rozpouštědel používaných v neředěném stavu. To už dobře věděli naši dědové a do těst často používali cukr rozpuštěný v mléce.
   
Esenciální oleje (100% nerozpustné) jsou velmi koncentrované a musí být používány v malých dávkách. V kuličce mají dlouhou životnost a jejich mikrokapky putují postupně z hloubky na povrch. Proto je při tvorbě dipu  s těmito druhy olejů vhodné používat emulgátor, aby se esenciální oleje navázaly i na jiné složky posilovače a zabránilo se tak jejich samostatnému úniku. Každý z těchto olejů má jinou viskozitu. Proto je dobré nakapat pár kapek do sklenice s vodou, zjistit rozdíly ve viskozitě a podle toho je pak přidávat.
„Komplexní oleje“ (složené z několika rozdílných olejů) můžeme kombinovat s jinými produkty, ale dají se použít i k přímému namáčení. Zajímavé je, že jsou to kombinace olejů s různou hustotou, což umožňuje dlouhodobě zatraktivňovat okolí nástrahy směrem k hladině. Časově je to ale otázka teploty vody, se kterou je spojena vzlýnavost olejů. V každém případě ale tato složka při dlouhodobých rybářských vyjížďkách nesmí chybět v mém kufříku s namáčedly.
   
Výborným základem pro různé druhy namáčedel je tekutá potrava Starmino. Tato směs aminokyselin už sama o sobě působí jako skvělé lákadlo. Spojením s Betainem a přidáním aromatické složky si vytvoříte dip přesně dle potřeby.
 nachytano.cz  
Rybáři často různými oleji a boostery posilují jak kuličky, tak pelety na vnadění. K podobnému kroku mnohdy přistupuji i já. Stane se, že po týdenním lovu jsou naše kuličky vyschlé a rádi bychom je nějak oživili. Osobně je zalévám buď přírodními dipy (Hot Demon, Omega Fish, Instinkt Faktor), nebo některým z olejů (konopný, lososový, arašídový apod.). Na kuličky stačí nalít menší množství, promíchat a nechat odpočívat alespoň 12 hodin, aby se tekutina mohla důkladně vsáknout. Asi před 2 roky jsem pistáciovým olejem zalil komerční boilie Tiger Nuts s tím, že vyrazím chytat na řeku. Nakonec jsem se ale na ryby nedostal a kuličky zůstaly přes zimu v garáži. Na jaře mne navštívíl přítel a já mu ono boilie nabídl – neodmítl a přibral i původní nezalité kuličky. A výsledek – krásní kapři na dipované kuličky a absolutní ignorace boilie bez dipu! Pokus se na té samé vodě, ale v jiné době zopakoval a … situace se opakovala.
   
Něco podobného se mi přihodilo už před nějakým časem na menším jezeře, kde kapři náhle začali totálně ignorovat do té doby úspěšné boilie Spicy Fish. Kuličky jsme nakrájeli a zalili směsí Starmina a komplexního oleje Exotic Shelfish. Po tomto úkonu začali kapři o návnady znovu projevovat zájem. Z toho vyplývá, že někdy stačí velmi malá změna na to, abychom dosáhli úspěchu i s nástrahami, které jsme prakticky odepsali.
   
Intenzita namáčení závisí i na citlivosti ryb. Je to jen záležitost zkoušení, protože jen tak se dá zjistit, co ryby preferují. Na určitých vodách budeme úspěšní se silně dipovanými nástrahami, na jiných revírech může mít velké množství dipu opačné účinky a ryby odradit.

Na závěr článku musím zmínit čtyři základní rady:

1. Při tvorbě svých dipů začínejte s jednoduššími kombinacemi aromatických přídavků, kterým věříte. V případě, že na dlouhé zkoušení nemáte čas, vědomosti ani finance, kupte si hotový produkt, o kterém jste zjistili, že bývá úspěšný. Na trhu jsou dnes k dostání i kuličky přímo máčené v dipech a věřte, že kapry nachytají!
2. Namáčecí směsi uchovávejte v chladu a temnu. Směs kombinovaná s oleji na slunci dlouho nevydrží.
3. Pinzeta nebo speciální vytahovač kuliček jsou lepší, než přehrabování prsty na spodku nádoby s dipem. Mohou zabránit různým nehodám typu rozlitý dip v tašce nebo v kufru auta.
4. Nezapomeňte, že ani dipované nástrahy neumí zázraky. Někdy přijdou záběry rychle, jindy vůbec. Jen na Vás záleží, abyste nahodili na to správné místo. Nepočítejte ale s tím, že nástrahy namočené do dipu přitáhnou kapry ze širokého okolí. A pokud se to stane, tak jste objevili zázračný recept!

nachytano.cznachytano.cz

Ivan Fabian
Článek byl publikován v časopise Český Rybář

Sdílet članek

Hodnocení článku

Počet hlasů: 1

Diskuze

Přidat příspěvek do diskuze