Levné nebo drahé?
Často se setkáváme s otázkami typu „Jaké boilies mám použít? Jaké je nejlepší,
Znám několik kaprařů, kteří jsou mnoho let věrni jen jedné určité firmě a znají dokonale jejich produkty. Dobře vědí kdy a jaké boilie použít v dané roční době, na které vodě, atd. Možná je to lepší, možná ne… Já jsem osobně ještě před dvěma roky patřil do té skupiny rybářů, kteří neustále zkouší různé firmy a jejich konkrétní produkty. Ať jsem byl s daným boilie úspěšný sebevíc, stejně jsem se na další sezónu poohlížel po jiném výrobku s vírou, že to bude ten nejlepší chytač kaprů historie. Za těch několik let provozování kaprařiny jsem skutečně vyzkoušel ohromné množství různých druhů mražených či hotových boilie od mnoha tuzemských či zahraničních firem. V posledních dvou letech mě to však přestalo bavit a začal jsem se usazovat jen u jedné společnosti s cílem odhalit účinnost všech nabízených produktů. Tento fakt vlastně podnítily tyto veřejně známé otázky (mražené či hotové boilie, drahé nebo levné,…), které mě také začaly hlodat v hlavě. Abych se však mohl oddat pouze jedné nebo dvěma firmám, musím s nimi mít již nějaké zkušenosti z minulosti nebo vybrat takové, které jsou svými kvalitami výrobků neochvějné a na trhu dlouhodobě známé. Když se nad tím zamyslím, tak prakticky každá z firem, zabývajících se oblastí návnad a nástrah, každoročně produkuje ve svém sortimentu několik novinek. V případě, že rádi zkoušíme nové věci, ale zůstaneme věrni jen jedné firmě, nejsme ani tak o „testování“ nových návnad a nástrah ochuzeni.
Abych se však dostal k hlavnímu tématu, a tou je otázka použití „levného či drahého“ boilie, které jsem po 2 sezóny porovnával na různých typech vod. Je třeba říci, že se nejednalo vždy jen o hotová boilie, ale i mraženky (buď zakoupené ve finální podobě, nebo namíchaná z hotových směsí). Co si vlastně představit pod pojmem levné a drahé boilies? Nechci se zde zaobírat vyloženě krmným boiliem, jehož cena se může pohybovat okolo 100 – 150 kč/kg, ale budeme se věnovat průměrné ceně levnějšího boilie, která se pohybuje cca od 200 do 280 Kč/kg. Poté se setkáváme se „střední třídou“, která se pohybuje v cenách cca 280 až 370 kč/kg, ale u té bych se nerad zastavoval, protože střed se špatně určuje a zařazuje do té či oné skupiny. Pod pojmem dražší a drahé boilies si představuji cenu 370 kč/kg a více. To jen na okraj a pro upřesnění pojmů.
Na každou výpravu či vycházku k vodě jsem si bral 2 druhy boilie „levnější a dražší“ řady. Záměrně píšu vycházku, čímž je podle mě krátkodobý pobyt u vody jen na několik hodin a slovem výprava považuji pobyt u vody na několik dní. Musím upřímně říci, že při krátkodobé vycházce, až na několik málo případů, vítězilo v počtu záběrů boilie levnější řady. Jak se však možná někdo mylně domnívá, nebyly to vždy jen malé ryby! Při jednodenní vycházce se mi podařilo zdolat šupináče 17,5 kg, který zabral na poměrně levné boilie na těžké svazové vodě. Na tuto vodu jezdím již pár let a znám zde i dost kaprařů, kteří loví na kvalitní drahé boilies. Musím říci, že jejich úlovky jsou spíše sporadické a velikost lovených kaprů průměrná. Já i můj kamarád jsme zde chytili více než 15 kaprů o hmotnostech 12 až 17,5 kg na levnou řadu boilie. To samé se mi však stalo i na dlouhodobé výpravě na Labi, kde jsem levným boiliem „převálcoval“ kvalitní tutovku na své druhé montáži a na montážích svého parťáka.
Čím je toto způsobeno? Levnější boilie je logicky složeno z méně kvalitních surovin (objemové nosiče, levné rybí moučky), obsahuje méně přírodních extraktů (nebo žádné), nemusí obsahovat chuťové stimulátory, atraktory, atd. Jejich hlavní atraktivní složku tvoří esence. Při krátkých vycházkách tedy kapra zaujme samotné aroma návnady a on nemá šanci vyhodnotit za tak krátkou dobu kvalitu snadno dostupné potravy. Jak je ale možné, že toto boilies často funguje lépe i na delších výpravá
Na druhou stranu musím říci, že existují vody, kde si s levnějším boiliem větší rybu prakticky nezdoláme. Jsou to nejčastěji vody s vysokým obsahem přirozené kapří potravy a menším počtem ryb v revíru. Zde jsem skutečně uspěl jen s těmi nejkvalitnějšími produkty. Neříkám, že zde nepřesvědčíme kapra, aby nenasál voňavou výrazně zbarvenou „plovku“, která v rybě vzbudí hlavně zvědavost, ale do klasické krmné kampaně levným boilie je dostaneme jen v málo případech. Tím, že jsou zde kapři v menších počtech, nevzniká taková potravní konkurence a ryba zákonitě nemusí sežrat vše, co vypadá nebo voní podezřele.
Dalším typem revíru je ten, na kterém nám fungují levné i drahé boilie, ale každý trochu jinak. Je to dle mých zkušeností nejčastější situace na kaprech při delší výpravě. Levnější typ boilie funguje takřka od začátku výpravy, ale chytáme jen menší a střední ryby. Nejčastěji po třech dnech lovu záběry na toto boilie ustanou a přichází na řadu kvalitnější řada. Na tu již berou střední a velké ryby (když máme štěstí). S touto situací jsem se setkal několikrát. Mám za sebou letos 3 delší výpravy (cca po týdnu) a vždy s velmi podobným scénářem. První 2 až 3 dny kralovaly levnější koule a já se mohl těšit z mnoha záběrů od menších kaprů. Po této době nastoupila „vlajková loď“, záběrů ubylo, ale ryby atakovaly vyšší váhové hodnoty.
Toto všechno mě dohnalo k praktickému pokusu, kdy jsem si zakoupil levnou základní směs na rybím základu. Boilie mix jsem rozdělil napůl. Do jedné poloviny jsem přidal pouze vejce, esenci a lososový olej a zhotovil boilie. Do druhé poloviny směsi jsem přidal výraznou a kvalitní rybí moučku, 3% přírodních extraktů, chuťové stimulátory, mléčné proteiny, atraktory. Do vajec potom stejnou esenci jako v prvním případě, tekutou potravu, betain a lososový olej. Nejdříve jsem boilie testoval při krátkodobých vycházkách, kdy z 90% chytalo levné boilie. Pozd
Rád bych ještě krátce zabrousil do tématu, zda je lepší hotové nebo mražené boilie. Musím říct, že jsem při svých testech nenašel nějaký markantní rozdíl. Dnes už jistě nejsou konzervanty (octovky) co bývaly a dnešní výrobci boilie používají velmi kvalitní produkty v potravinářské kvalitě. Samozřejmě nemohu erudovaně prohlásit, že všechno hotové boilie na trhu je bezvadné. Hotovky jsem vyzkoušel od čtyř známých firem a fungovaly velmi dobře. Rozdíl jsem našel opět jen v použití levnější a dražší řady.
Neberte, prosím, tyto poznatky jako nějaké dogma nebo vnucování názorů. Vycházím jen ze zkušeností svých a několika mých přátel. Každá voda je jiná a kapři mají různé návyky a nálady. Hodně záleží na počtu ryb v revíru, přirozené potravě, tlaku rybářů, ročním období, množství krmení, času stráveném u vody, na samotném výrobci návnad a mnoha dalších faktorech. Co si z toho tedy vybrat? Pro mě je jakýmsi vodítkem to, že na krátkou vycházku či dvoudenní výpravu si beru levnější, nejčastěji hotové boilie a na delší výpravy levné i to drahé. Mám tak možnost reagovat na případné chutě kaprů.
S pozdravem Zdeněk Ipser
Pokud se Vám článek líbil, podpořte ho prosím svým laikem, případně ohodnoťte hvězdičkou. Uvítáme především komentáře k rozvinutí diskuzí s vašimi názory a zkušenostmi k danému tématu. Registrace k psaní komentářů není nutná.