Domácí výroba boilies
Boilies je moderní a v současnosti velice používanou návnadou a nástrahou na ryby. Dnes si ho již lze zakoupit hotové v rybářských prodejnách, a nebo si ho lze vyrobit doma, což
.jpg)
První varianta je, že nakoupíme už hotovou suchou směs a do ní přidáme příslušné komponenty. Tou druhou a podstatně těžší možností je, že si suchou směs vyrobíme sami! U této varianty se předpokládá, že už jste nějaké boilies dělali a že už máte částečné zkušenosti.
V případě, že s výrobou opravdu začínáme úplně poprvé, měli bychom si raději zvolit levnější směs pro případ, že by to dopadlo katastrofálně! V obchodech se ptejte po směsi na výrobu boilies. Těchto směsí je mnoho druhů od různých dodavatelů, liší se jak cenou, tak kvalitou. Mezi nejznámější výrobce patří např. J. Těšínský či K. Nikl, ale každý z vás si tu svou zaručenou bude muset najít sám.
Poprvé budeme dělat boilies určitě z malého množství, protože ingredience nejsou právě levné a první pokus by mohl skončit v koši. Nejjednodušší je koupit si k vybrané směsi nějaký aminokomplex ( směs aminokyselin, vitamínů a všech podobných látek, které vysoce obohatí vaši směs). Opět existuje mnoho druhů lišících se jak výrobcem, tak především příchutí (jahoda, banán, oliheň?). Dávkování je vždy uvedeno na lahvičce. Při plánování krátkodobé výpravy se budeme držet spíše horní hranice dávkování a při dlouhodobějším výletu té dolní. Pokud nechceme použít aminokomplex, máme možnost namíchat si ingredience sami, ale to zvládne až zkušenější samovýrobce.
I když nám aminokomplex dostatečně obohatí směs, lze ji ještě vylepšit přidáním nejrůznějších esencí. Esence je jednoduše vůně. Nepsaným pravidlem ještě donedávna bylo, že by esence měla korespondovat s vybraným aminokomplexem (tedy jahodová s jahodovým), ale fantazii se meze nekladou, těžko odhadnout, co kaprovi zachutná?
Postup:
Všeobecně platí pravidlo (ale různé směsi se v tou mohou lišit) pět vajíček na půl kilogramu suchého základu.
1. Do připravené nádoby rozbijeme vajíčka, důkladně je rozmícháme a případně přidáme barvivo.
2. Postupně vmícháváme aminokomplex, můžeme přidat i esenci.
3. Až jsou přísady pořádně rozmíchané, pak pomalu a postupně za stálého míchání přisypáváme suchou směs, až nám vznikne řídká kaše.
4. Takto připravenou kaši necháme cca 20min odpočinout.
5. Po 20 minutách kaši dohustíme suchou směsí (postup stejný jako v bodě 3).
6. Když je těsto tak husté, že nejde nadále míchat vařečkou, vyndáme ho z nádoby a zpracujeme na válu (zpracované těsto se nám nesmí lepit na prsty).
7. Těsto dáme do igelitového sáčku, protože rychle osychá a než bychom ho celé použili, tak by část byla už nezpracovatelná.
8. A konečně se dostáváme k samotnému tvarování boilies - záleží jen na nás, jakého tvaru (kulatý, hranatý?) a velikosti ho chceme. Také to závisí na typu vody, na kterou se chystáme. Pokud se rozhodneme pro tvar kuličky, je vhodné pořídit si roball, jen? vám znatelně usnadní práci.V žádném případě bych vám nedoporučoval válet kuličky v ruce. Je to příšerně zdlouhavé a úmorné. Pokud ale roball nemáte, je tu ještě jedna rychlá varianta, kterou dost často používám. Dlaněmi rozválejte na vále dlouhé tkaničky, které nožem posekáte na "klobásky".
9. Boilies vsypeme do vařící vody, která nesmí přestat vřít ani po vložení kuliček (klobásků?). Chceme-li boilies dělat na vařiči, musíme do hrnce dát jen pár kousků, protože jinak by voda přestala vřít. Absolutně nejlepší je mít starý fritovací hrnec. Ušetří vám spoustu času a lze vařit najednou trojnásobně větší dávku než běžným způsobem. Délka vaření se liší od druhu boilies a od toho, jak tvrdé ho chceme mít. Všeobecný průměr je něco kolem 1,5 - 2 minut, ale každá použitá směs vyžaduje jinou dobu vaření, na niž přijdete pouze metodou pokus-omyl. Také čím tvrdší boilies chceme mít, tím déle ho vaříme.
10. Uvařené boilies sušíme, nejlépe na nějakém sítu.Rozhodně ne na slunci, které by nám mohlo boilies znehodnotit. Abychom dostali měkčí boilies, tak stačí 1den. Já suším asi 5 dní. Po usušení je nejlepší boilies zmrazit a ono pak vydrží v mrazáku klidně jeden rok.
SUCHÉ SMĚSY:
Prvním z nich jsou směsi na mléčném základě, mající vysoký obsah proteinu a jsou dobře rozpustné. Pokud se rozhodneme pro tuto variantu,měli bychom si něco říci o jednotlivých komponentech:
KASEIN - díky němu dosahují kuličky po uvaření vyšší tvrdost na povrchu, dávkování by se mělo pohybovat něco mezi 20-40%. Nedoporučoval bych více jak 30%, kasein je totiž dost kyselý a není rozpustný ve vodě.
KASEINÁT SODNÝ - dobře rozpustný ve vodě, při zpracování je velmi lepivý, přidává se malé množství, asi 10%.
KASEINÁT VÁPENATÝ - je jemný, velmi lehký a výborně rozpustný ve vodě. Jeho cena je však oproti kaseinu několikanásobná!
ALBUMIN - dává se opět malé množství, 5% bude bohatě stačit, aby se doba vaření díky němu zkrátila na polovinu.
LACTALBUMIN - je jemný a velmi lehký, nesmí se dát větší množství, protože boilies by mohlo plavat.
VITALAKT - je to prakticky sušené mléko.
GLUTEN - používá se jako pojivo.
PLNOTUČNÁ SOJOVÁ MOUKA - je to objemová přísada, která se používá k posilování proteinové a tukové charakteristiky.
KUKUŘIČNÁ MOUKA - je to prostě jemně mletá kukuřice.
RÝŽOVÁ MOUKA - je to další objemová látka.
PTAČÍ ZOB - to je kapitola sama o sobě.Nejznámější z nich jsou:PTX, Nectablend, Sluis C.L.O, a jeden z nejoblíbenějších a nejlepších je Robin Red.
Přísad, které se používají je mnohem víc, ale všechny zde postihnout skutečně nemohu. Výše popsané suroviny jsou základem, který by vám měl do začátku bohatě stačit. Proto přejdeme raději rovnou k samotným návrhům:
KASEIN 25%
SUŠ.SMETANA 10%
SOJ.MOUKA 15%
PŠENIČNÉ KLÍČKY 15%
GLUTEN 10%
ALBUMIN 5%
VITALAKT 20%
15-30ml tekuté potravy (Multimino PPC nutramino, CSL,?..)
10ml konopného oleje
sladidlo
1-10g betainu
4ml cream cajouser
esence(jahoda, banán, čokoláda?..)
KASEIN 20%
KUKUŘIČNÁ MOUKA 15%
MLETÉ OPLATKY 20%
GLUTEN 10%
ALBUMIN 5%
PTAČÍ ZOB 20%
LAKTALBUMIN 10%
Druhou skupinou jsou směsi, kde hlavní zastoupení hrají různé ořechové moučky.
Například arašídová moučka, moučka z vlašských ořechů, mandlová moučka, moučka z lískových ořechů atd., fantazii se meze nekladou. Tyto směsi mohou mít např. toto složení:
ARAŠÍDOVÁ MOUKA 30%
MELASA 10%
KASEIN 20%
GLUTEN 10%
ALBUMIN 5%
RÝŽOVÁ MOUKA 15%
VITALAKT 10%
ARAŠÍDOVÁ MOUKA 20%
VLAŠSKÉ OŘECHY MLETÉ 10%
PŠENIČNÉ KLÍČKY 20%
KUKUŘIČNÁ MOUKA 10%
GLUTEN 10%
KASEIN 20%
PIVOVARSKÉ KVASNICE 10%
Třetí skupinou jsou boilies na základě rybích mouček, které se považují za absolutně nejlepší. Už samotné rybí moučky jsou pro ryby šíleně přitažlivé a dokážou chytat opravdu pěkné kapry i bez dalších esencí a různých přísad. Jejich jedinou nevýhodou je horší zpracovatelnost těsta, zde platí čím více, tím hůře. Doporučují se používat v teplejším období, ve studené vodě ztrácí svojí atraktivnost. Rybářský trh dnes nabízí nesčetné množství různých druhů rybích mouček. Měli bychom si však dát pozor na to, co kupujeme. Klasické moučky jsou vyráběné za vysokych teplot a tím ztratí své kouzlo, na rozdíl od tzv.vyběrovych, které jsou zpracovány za studena, a proto jsou lepší.. Nejpoužívanější z nich jsou např.bílá rybí moučka, sardinková, huňáčková, ančovičková, tuňáková atd.
HUŃÁČKOVÁ MOUČKA 15%
GLM MOUČKA 15%
ROBIN RED 15%
PTAČÍ ZOB 20%
KASEIN 20%
GLUTEN 10%
KUKUŘÍČNÁ KRUPICE 5%
20ml multimino PPC
10ml lososí olej
3ml spice cajouser
3ml esence caviár
10kapek es.olej černý pepř
2-10g betain
- udané množství platí pro 0,5kg suchého základu!
BÍLÁ RYBÍ MOUČKA 20%
SARDINKOVÁ MOUČKA 10%
ROBI RED 10%
SOJOVÁ MOUKA 10%
MLETÁ MOŘSKÁ ŘASA 10%
KASEIN 20%
KUKUŘIČNÉ LEPIDLO 10%
VITAMINER 10%
Pokud tedy máme směs hotovou, tak bychom ji měli vyladit. Jeden způsob už znáte, je to přidání už namíchaného aminokomplexu zakoupeného v obchodě. Ten druhy, o něco složitější je, že si jednotlivé komponenty nakoupíme a vmícháme je do vajíček.U některych směsí jsem uvedl příklady, které vám zatím moc neříkají, ale hned si o nich něco povíme.
Tekutá potrava: obsahuje různé druhy aminokyselin, je to jedna z nejlepších tekutých složek, kterou můžete do boilies použít. Dobře se uvolňuje do okolí.Touto tekutou potravou nelze boilis předávkovat, je omezeno pouze obsahem vaší peněženky. K nejznámějším patří Multimino PPC, Nutramino, což jsou výtažky z jater slezin atd. Liquid liver, výtažek z jater a výborné jsou také výtažky z kukuřice pod označením CSL (Corn steep liquid).
Oleje: jsou pro kapra zdrojem energie, na trhu je jich spousta, od různých rybích přes konopné atd. V chladné vodě se hůře uvolňují, ale jsou oleje, které jsou speciálně určené na studenou vodu, např. Lososí olej či Zimní sardinkový olej.
Sladidla a chuťové stimulátory: přidávají se do boilies pro zlepšení chuti. Jedny z nejlepších je řada kouzelníků od firmy Nutrabaits, což nejsou pouze sladidla, ale i chuťové stimulátory (Cream Cajouser, Sweet Cajouser, Spice cajouser?).
Esence: dnešní trh nabízí opravdu širokou škálu. Hlavní úlohou esencí je šířit pachovou stopu, vyrábějí se na různých bázích (rozpouštědlech), přičemž glycerolové a alkoholové jsou nejpoužívanější, ale ty první z nich se hůře rozpouští ve studené vodě. Naopak alkoholové se rozpouští i ve velmi studené vodě, ale o to rychleji z nástrahy vyprchají.
Esenciální oleje: slouží jako doplněk k esencím, ale mohou byt také použity jako hlavní dráždidlo.Jsou to 100% přírodní výtažky.
Betain: podle většiny je to nejlepší dráždidlo na kapry všech dob! Je obsažen v mnoha druzích přírodní potravy jako jsou škeble, žížaly, červi aj. Používat se může úplně ve všech směsích.
Vajda - některé informace čerpány ze zahraničních zdrojů
Pokud se Vám článek líbil, podpořte ho prosím svým laikem, případně ohodnoťte hvězdičkou. Uvítáme především komentáře k rozvinutí diskuzí s vašimi názory a zkušenostmi k danému tématu. Registrace k psaní komentářů není nutná.