Běžné nástrahy k lovu kapra


 K lovu kaprů existuje nepřeberné množství nástrah a návnad, jenž se používají už velice dlouhou dobu. Poslední dobou se je však začínají nahrazovat novodobé nástrahy. Bylo by však velkou chybou tyto klasické nástrahy úplně zatratit. Pokud se však tyto nástrahy nachytano.czdostatečně zatraktivní  a zvolíme správnou montáž, budou stále velice úspěšné.
Základní montáž je vytvořena  návazcem  z pletené šňůrky dle našich potřeb, dále kvalitním háčkem s vlasovým přívěsem. Vlasový přívěs volíme co nejjemnější ale pokud možno pevný.  Pomocí pevnostního obratlíku spojíme návazec s kmenovým vlascem. Zátěž použijeme olůvko nebo krmítko s trubičkou proti zamotání, která musí být o něco delší než samotný návazec.
Samotné nástrahy:

KUKUŘICE
Je jedničkou mezi běžnými nástrahami a návnadami. Dá se používat celoročně od jara do zimy. Preferujeme kukuřici uvařenou do měkka a je lepší ji rozvařit než vnadit tvrdou, kterou kapr pomaleji tráví, a tím se snižuje při delším pobytu u vody i počet záběrů. Jde celkem dobře barvit, napouštět aromaty a sladit. Nastražit ji můžeme přímo na háček, ale mnohem lepší je použít k nastražení vlasové metody.

TĚSTO
Univerzální nástraha, na kterou můžeme chytat v průběhu celého roku. Je spousta zaručených receptů, které jsou přísně tajné a dědí se z generace na generaci, ale i ty určitě snesou malé vylepšení přidáním některých proteinových přísad, vitamínů, stopových prvků, aromat i aminokyselin. Těsto můžeme barvit, sladit, solit, kořenit podle libosti, přesněji podle libosti pana kapra.

HRÁCH
Jeho výhodou je poměrně rychlá příprava. Stačí na tři hodiny namočit a půl hodiny vařit na mírném ohni. Daleko lépe než kukuřice přijímá cizí pachy, a proto ho raději nepoužívejte nad bahnem. Hrách je velice vhodný k napouštění aromaty, sladidly a výborně se barví. Nevýhodou je jeho náchylnost k rychlému kysnutí a to hlavně v teplých měsících.

BRAMBOR
Výborný je v létě a začátkem podzimu. Na chytání je nejlepší uvařit brambor do poloměkka a na vnadění o něco více. Co se týče vnadění, je třeba být maximálně opatrný, a to hlavně u stojaté vody. Velice rychle podléhá plísni a při neopatrném vnadění můžete celé místo zkazit až do konce sezony. Opět ho můžete zatraktivnit barvením, aromatizováním nebo oslazením. Při tvarování můžete použít k tomuto účelu vyrobená vykrajovátka různých velikostí nebo obyčejný nůž.

CHLÉB
Používáme ho převážně v letních měsících na kapry, které vidíme slunit těsně pod hladinou anebo naopak na ryby, hledající potravu u dna, což se dá rozpoznat podle řetízků bublin, stoupajících k hladině. Nastražit jej můžeme přímo na háček nebo vlas. I když nevydrží nastražený příliš dlouho, jeho obrovskou výhodou je možnost okamžitého použití bez předchozího vnadění.

ROUSNICE
Patří především mezi dobrou jarní nástrahu, dokud je voda stále ještě studená. Jak se napichuje na háček, ví asi každý, ale za zkoušku určitě stojí háček nadlehčit kouskem polystyrenu nebo plovoucím tmelem. Drastičtější způsob je vpravit do žížaly vzduch pomocí injekční stříkačky a jehly. Místo vzduchu to může být třeba česnekové aroma nebo obojí. Někdy stačí aroma na rousnici jenom nakapat a nemusí to být vždy jenom česneková příchuť.

VNADICÍ SMĚSI
Nepochybně zvyšují zájem kaprů o běžné nástrahy. Používají se jak do krmítkových spirál, tak i k samotnému zakrmení a vytvoření tzv. koberce, na který později nastražíme udice. Vnadicí směsi si můžeme sami připravit. Větší atraktivity dosáhneme přidáním patriklů jako jsou vařené konopí nebo kukuřice. Kapr je tvor neobyčejně opatrný a náladový. Proto se musíte snažit mu předložit sousto, na které má zrovna chuť. Toho docílíte jedině tím, že budete u vody neustále něco měnit. Stačí maličkost, třeba velikost nástrahy a můžete se dočkat vytouženého záběru. Ke zlepšení účinnosti nástrahy vám může dopomoci přidání některých speciálních aromatů do vnadicí směsi, která je cíleně namíchaná na kapra.
   Kaudik

Pokud se Vám článek líbil, podpořte ho prosím svým laikem, případně ohodnoťte hvězdičkou. Uvítáme především komentáře k rozvinutí diskuzí s vašimi názory a zkušenostmi k danému tématu. Registrace k psaní komentářů není nutná.

Sdílet članek

Hodnocení článku

Počet hlasů: 3

Diskuze

Přidat příspěvek do diskuze