Závěr sezony


Konec roku se blíží, pro většinu rybářů začíná období úplného, nebo alespoň částečného půstu. Někteří z vás ještě možná zkouší nějakého dravce na rybičku či přívlač, jiní si zase s plavanou nebo feederem snaží užít závěr sezony s plotičkami, okounky a cejnky.

My se ale dnes podíváme na to, co a jak by se mělo udělat s náčiním, aby nám co nejdéle vydrželo a na jaře bylo zase plně ,,provozuschopné". Každý rybář by o své své vybavení měl alespoň minimálně dbát a zimní údržba by neměla být výjimkou. Konec konců, v závislosti na množství vybavení vám to zabere řádově desítky minut a to snad najde každý.
nachytano.cz
A co je potřeba udělat? Pode toho, jak moc se chcete výbavě věnovat, tak můžeme mluvit o pár věcech, ale i o desítkách činností.
Za prvé je potřeba promazat navijáky a otřít je vlhkým hadříkem do čistoty. Naviják je jedna z věcí, která během sezony trpí nejvíce a zaslouží si tak náležitou péči.
Stejným způsobem, tedy vlhkým hadříkem, můžeme přidat i jar nebo jiný saponát, otřeme i pruty. Pokud vaše pruty mají na konci korkovou rukojeť, tak po koupi pravděpodobně bude obalená igelitem. Ten sundejte a rukojeť nalakujte; tím se jednak stane ,,naimpregnovanou" a také nebude tolik klouzat a z mého pohledu se stane i příjemnější na dotek.

Roztřídit bižuterii. Pokud máte možnost svěřit tuto zábavičku dětem, tak v 90% vám s tím rády pomůžou. Háčky, olůvka, karabinky, obratlíky, broky,... Rybářské bižuteriie je mnoho a pokud se v ní chceme na jaře vyznat a nezdržovat se zbytečným hledáním, tak tuto činnost určitě nezanedbávejte. Máme spoustu možností, kam bižu uložit: krabičky, krabice, kufříky, sáčky,... Je toho opravdu mnoho a pokud tyto věci budete užívat, mnohem více se v drobnostech vyznáte.

Vyprat podběrák, vezírek, podložku, prostě vše, co přichází do přímého kontaktu s rybou. Je to snad jasné, že pokud bychom nechali podběrák nebo vezírek plný slizu několik měsíců v uzavřeném prostoru bez přístupu kyslíku, čekal by na vás krásný zápach. Takže vezměte si opět vodu a nějaký čistící prostředek a perte. Jen pak po praní s chemikálií nezapomeňte vyprat věc ještě jednou, ale už jen v čistě vodě. Proč, jistě všichni víte.

Uložit vše do poliček, skříní, na věšáky,... Opět si pohrajte s výbavou co nejlépe tak, ať ji na začátku další sezony opět co nejrychleji najdete.

Odevzdat povolenku. To nám i stanovuje rybářský řád. Pro mě je vyplňování povolenky jakousi rekapitulací celé sezony. To, co a kde jsem ulovil, jak, kdy,... Neberu si každou rybu, ročně si ponechám jen pár kapříků, dravců na gril a něco málo bílé ryby na salát, opravdu neponechám si ani procento ulovených ryb. Jen si k vodě nosím ještě můj sešítek, do kterého si píšu opravdu každou ulovenou rybu a něco k ní (nástrahu, místo, čas, způsob, zvláštnost,...). Slouží to jako první pomoc na zjištění, co zkusit, až někdy ryby brát nebudou. Ale také to je taková moje vzpomínka na celou sezonu a počíst si na poslední den roku, co jsem ulovil, je v těchto zimních časech to nejkrásnější.

Dále existuje mnoho dalších činů, které vám další rok můžou usnadnit. Avšak úplně nutné zase nejsou. Nicméně pro inspiraci vám je zmíním.

Broušení háčků. Toto by mohlo patřit i k těm ,,povinným" výkonům, nicméně háček lze za velmi malou chviličku nabrousit chvíli před nahozením, u vody. Prozradím vám, jak to s háčky dělám já... Mým nejoblíbenějším způsobem lovu je těžší feeder (včetně method feederu) a lehčí položená. Cílová ryba jsou tedy menší kapříci, zpravidla do 5 kg; a dále velcí cejni, plotice a sem tam i líni. Samozřejmě, že si občas zajdu zachytat ,,čudly" na plavačku, zavláčet si, nebo vyzkoušet rybičku a také si, během prázdnin, vyrazit na pár dní k vodě zabivakovat. Nicméně nejraději mám opravdu výše zmíněný lov kapříků. V závislosti na podmínkách na něj mám 4 velikosti háčků: 2, 4, 6 a 8. Používám jen velmi kvalitní háčky, jeden mě vychází na zaokrouhleně 11 Kč. Mám jich okolo patnácti od každé velikosti. Každý háček na konci roku pořádně nabrousím a uložím do krabičky, kde mám pouze tyto háčky. Jiných háčků, těch méně kvalitních, mám tisíce. Nicméně těchto výborných si vážím a poskytuji jim nejlepší možnou péči. Nejstarší tak již mám 7 let a pořád je v původním stavu.

Inspiraci se pokusím naskytnout i domácím kutilům. Kdy vytvářet nebo upravovat svou výbavu, než teď, když na to máte čas? Je spoustu věcí, které si můžete sami vyrobit a ještě více těch, které lze upravit. Stačí jen trochu kreativity. Na tomto serveru je umístěno mnoho článků, které vám můžou ponoci.

Vaření boilies. Bod zejména pro kapraře, pro které je toto období asi nejhorší ze všech rybářů. Nicméně dlouhé večery si můžeme zkrátit válením bomby posledních let, boilies. V mrazáku vám bez úhony vydrží celou další sezónu, tak proč nekoulet v zimě?

Můžete samozřejmě spoustu dalších věcí, jako vyrobit třpytky, příposlech, vylepšit si všechno z rybařiny, navázat návazce a také připravit si třeba method mixy či vnadicí směsi, pelety, extrudy, zavařit kukuřici,... Je toho opravdu spoustu.

Výčet činností rybáře na závěr roku je opravdu velmi rozsáhlý a ani není v možnostech lidského mozku, aby dal všechny dohromady. Nicméně pokud se zamyslíte a kouknete na vaší po sezoně rozházenou výbavičku, tak vás jistě napadne mnoho věcí, co s tím. A aby vám bylo i veseleji, ne jen u rybařiny, tak si čekání na jaro můžete zkrátit třeba lovem na dírkách... Ale o tom později.

Jakub Kantor

Pokud se Vám článek líbil, podpořte ho prosím svým laikem, případně ohodnoťte hvězdičkou. Uvítáme především komentáře k rozvinutí diskuzí s vašimi názory a zkušenostmi k danému tématu. Registrace k psaní komentářů není nutná.





Sdílet članek

Hodnocení článku

Počet hlasů: 11

Diskuze

Přidat příspěvek do diskuze