Vůně, kterým kapři neodolají 2


Máme zde pokračování článku o koření. Najdete zde další ingredience které kapři mají rádi a kterými se dají vylepšit vaše nástrahy. Na závěr jeden recept.
nachytano.cz
Paprika - další moje velmi oblíbené koření, i když to v podstatě koření není... Je to úplně obyčejná sušená a namletá zelenina, která tak vypadá jako koření a i se tak chová. V kuchyni se nejčastěji setkáte se dvěmi ,,příchutěmi" - sladkou a pálivou. Kterou použít, nelze přesně říci. Obě obsahují alkaloid kapsicin, vitaminy (A, C) a pryskyřicové barvivo. Pokud přidáváte papriku do masové příchutě, což je mimochodem jeden z velmi osvědčených triků, tak zvolte sladkou. Naopak pokud se chystáte připravit vysloveně nadupané, kořeněné boilie, zvolte pálivou. Fungují non-stop téměř po celý rok. Záběry přišly jak pár dní po zmizení ledu, horkém létě, sychravém podzimu, tak i v době, kdy kolem vody začínaly poletovat sněhové vločky a u břehu se tvořily kousky ledu. V poslední době se velmi používá příchuť Robin Red. Je to směs několika druhů papriček a paprika nepřehlédnutelné červené barvy, která se dá koupit v rybářských potřebách. Dá se však take za zlomek ceny vyrobit tak, že smícháte dohromady 100 g sladké papriky, přidáte 70 g pálivé papriky, 30 g chilli, 10 g soli, 20 g pepře a lžíci drcené majoránky. Tím získate stejně úspěšný Robin Red, jako si můžete koupit.

Chilli – koření, žzískané usušením a namletím chilli papričky (= feferonka). Hojně se užívá hlavně Mexiku, východní Asii a také na Balkáně. Obsahuje obrovské množství kapsaicinu, kterému vděčí za svou velkou pálivost. Dale obsahují vitamin C a karoten B. Jsou součástí směsi Robin Red, ve které tvoří nemalé procento směsi a dávají mu tu správnou efektivitu. Samotné se nepoužívá, používá se hlavně v kombinaci s nepálivými paprikami, avšak ve směsích je velmi důležité.

Majoránka – hluchavkovitá rostlinka, taktéž ze Středozemí, kterou užívali už I Řekové, Egypťané a jiné národy starověku. Má svojí specifickou vůni, kterou nejde zaměnit s ničím jiným. Osvědčila se mi zejména v době jara, kdy jsou vody ještě zakalené po tání sněhu. Na 100 g směsi doporučuji 15 – 30 g majoránky, podle její ,,voňavosti´´.

Hořčice - téměř žádný muž si nedokáže představit grilované masíčko nebo klobásu bez pěkné porce hořčice. Tak proč nezkusit rozdělit se s rybami? Používejte však pouze plnotučnou, na krémžskou ryby nereagují a možná je i odpuzuje. Do samotné směsi ji nepřidávám, nicméně trochu v ní nadipovat paprikové boilie... Tak možná nebudete stíhat. To platí i o jiných příchutích (pepř, česnek, ryba, krab,...) - chce to jen zkoušet.

Petržel – dvouletá rostlina, pocházející z východního Středozemí. V kuchyni se používá jak nažka, tak i zelená část, která roste nad zemí. V rybařině používám jen sušených listů, pokud tedy mluvím o přípravě směsí. Nažka se s úspěchem dá používat samotná, reagují na ni hlavně cejna a plotice. Pokud jde o dávkování, musíte směs pořádně provonět tak, že suchá směs bude vonět až moc. Vařením se totiž dost vůně zakonzervuje uvnitř boilie a take ztratí, takže by ryby nemusely kuličky najít. Pomoci si můžete výrobou dipu (postup popsán níže, jen místo pepře použijete petržel).

Recepty

Nyní se dostáváme k závěru tohoto třídílného článku, kde vám zmíním 3 osvědčené recepty, které jen málokdy zklamaly. Dnes to bude jeden, zbylé dva zase později. Jistě vám přijde divné, proč je vypustím do světa, když můžou být i zneužity. Jednak to udělám proto, že některým z vás můžou pomoci při cestě za kaitálním kaprem. A hlavně, takovýchto receptů mám ještě 6, takže stále budu mít dost svých originálních, které znám jenom já a parta mých známých, kterým důvěřuji.

1) recept, částečně naťuknutý už při popisu kmína. Je to návod ne přímo na boilie, ale spíš takové pelety. Funguje především na přelomu léta a podzimu a hlavně na řekách.

Potřeby:
250 g vařených, neoloupaných brambor
150 g kukuřičné moučky
100 g mletých klíčků (z přesice nebo kukuřice)
50 g krupice
2 lžíce mletého kmínu
1 lžička celého kmínu
3 stroužky česneku
špetka pepře a soli
pšeničná mouka na zpevnění
2 vejce
slunečnicový nebo řepkový olej

Postup: smícháme všechny sypké složky kromě pepře a pšeničné mouky dohromady, v misce si smícháme vejce a přidáme 3 lžíce oleje. Poté do vajec a oleje přidáme pepř a nalisovaný česnek. Pak tekutý a suchý mix smícháme dohromady. Na závěr přidáme brambory, které předtím zpracujeme na přibližně centimetrové kostičky. Vše důkladně promícháme, vytvoříme kuličky/válečky, prostě cílený tvar, dáme do trouby o teplotě necelých 150 stupňů C (1 mm velikosti na půl minuty), vyjmeme z trouby a poté 24 hodin sušíme v místnosti s co nejnižší vlhkostí. Vzniknou nám tvrdé pelety, do kterých by však měla jít vyvrtat dírka, takže je lze nastražit vlasovou metodou.

Jakub Kantor

Pokud se Vám článek líbil, podpořte ho prosím svým laikem, případně ohodnoťte hvězdičkou. Uvítáme i komentáře s vašemi názory a zkušenostmi.






Sdílet članek

Hodnocení článku

Počet hlasů: 28

Diskuze

Přidat příspěvek do diskuze