ATRAKTIVITA NÁSTRAH

nachytano.czSedím na stoličce v bivaku a mozek pracuje na plné obrátky, aby vyřešil nastalou situaci. Před sebou mám koberec návnad vytvořený z několika stovek kuliček boilie. Jak chci zaujmout ryby svou nástrahou v takovém množství? Času není nazbyt a já chci chytit rybu co nejrychleji. Jak a čím zvýším atraktivitu nástrahy?

Barva nástrahy
   
Na toto téma se vedlo už obrovské množství diskusí. Dokáže barva nástrahy zaujmout rybu? Důkazy o tom, že ano, se dostavily při testování boilie v různých fluo provedeních a rybáři na ně dokázali nachytat větší množství ryb. Dokonce to došlo tak daleko, že probíhaly pokusy s tím, aby vizuální atraktivita byla funkční i v noci. Některé firmy vytvořily umělé luminiscenční nástrahy, které po nasvícení svítilnou ve tmě světélkovaly. Jsem přesvědčen, že se nejedná jen o laciný reklamní trik, ale v určitých situacích může mít volba takové nástrahy své opodstatnění.
   
Na podzim loňského roku používal kamarád k lovu menších násadových kaprů kostní červy. Na jeden návazec umístil jen přírodní nástrahu, na druhý pak přidal i umělého svítícího červa. A výsledek? Výrazně větší počet ulovených ryb na kombinaci se svítící nástrahou! Pro mne jasný důkaz, že to v určitých situacích může fungovat.
   
Sám fluo nástrahy velmi rád používám a potěšilo mne, že v nové řadě Performance jsou všechny Pop Up nástrahy ve fluo zabarvení. Především montáž na panáčka s 20mm boilie a 14mm Fluo Pop Up je jednou z mých nejoblíbenějších nad kobercem návnad. Daří se mi s ní chytat ryby a mnohokrát jsem díky ní ve zdánlivě beznadějné situaci opět uslyšel zvuk signalizátoru. Mám rád výrazně kořeněné vůně, a proto jsem začátkem tohoto roku často sahal po výrazně červené Red Hot Chilli, která mi přinesla i první ryby sezony.
   
V uplynulém roce jsme se zúčastnili závodů na Tovačově, a když se nám příliš nedařilo, rozhodli jsme se nad provnaděným místem použít žluté fluo Pop Up. Zazněl výstřel ukončující závod a krátce po něm začal pískat i signalizátor u prutu s touto nástrahou. Výsledek – krásný lysec chycený kousek od břehu. I když se ryba už nebodovala, rozhodně potěšila a byla naším největším úlovkem v průběhu závodů. Vizuální atraktivitě tedy přikládám velký význam  a vždy se snažím, aby fluo nástraha (především přes den, kdy to pokládám za opodstatněné) byla vždy alespoň na jedné udici.

Tvar nástrahy
   
Jednou jsem na internetu četl článek jistého anglického kapraře, který začal prezentovat nástrahy v úplně jiných tvarech, než jsou klasické kuličky. Na fotografiích byly vidět kostky, jehlany, kvádry, a dokonce i napodobeniny zvířat žijících ve vodách zvolené lokality (byl zde tedy předpoklad, že by se jimi mohli kapři živit). Překvapilo mne, že nejúspěšnějším testovaným tvarem byla peleta. Zdůvodnění bylo jednoduché a logické. Na vodě, kde lovil, byla peleta jednoznačně nejpoužívanější nástrahou, ale tak velká důvěra ryb překvapila i samotného testovacího rybáře. Chytal na stejné boilie ve tvaru kuličky a pelety. Peleta jasně zvítězila! Rozdíl byl i v tom, že k vnadění používal jiné tvary než pelety, a tím tak trochu „zneužil“ zvědavosti kaprů. Konečně jsem pochopil, proč se některé firmy tak vehementně pustily do produkce nástrah ve tvaru pelety. Tato taktika lovu stojí určitě nejen za zamyšlení, ale i za pokus.

nachytano.cznachytano.cz

Zvýšení atraktivity pomocí tekutých složek
   
Jedním z nejjednodušších způsobů, jak zvýšit atraktivitu nástrahy, je přidat větší množství aromatu hned při výrobě, a tím dosáhnout většího zájmu ryb o konkrétní kuličku na krmném místě. Tento způsob byl mým oblíbeným v době, kdy jsem začínal chytat na boilie. Postupem času jsem ho (kvůli množství dalších v médiích doporučovaných způsobů) zavrhl, ale postupem času se k němu vracím. Zvláště volím-li menší krmnou kampaň s několika kuličkami, rád si vyrábím boilie v bílé barvě s přidáním většího množství tekuté potravy a aromat. Nebývá to sice často, ale jsou vody, na kterých tento způsob lovu sedí.
   
Výrazně jsem si ale oblíbil (nejen z důvodu jednoduchosti, ale i úspěšnosti)  kapku esenciálního oleje nebo pár kapek aromatu přímo na nástrahu. Někdy – zvláště v době snížené aktivity ryb – bývají tyto způsoby velmi účinné a není třeba se bát, že se kapři výrazně aromatizovaných nástrah leknou. Mnozí rybáři dokonce máčí nástrahy přímo do aromatu! Zvýší tím nutriční hodnotu a rybě vyšlou jasný signál, čímž se často podaří přesvědčit k záběru netečné kapry. Tento způsob lovu se osvědčil především při masivnějším vnadění, kdy chceme dosáhnout, aby ryba měla jistou vůni spojenou s potenciálním zdrojem lehce dostupné potravy a nástraha s obsahem tekuté potravy pro ni byla něčím, jako pro nás chutná delikatesa na bohatě prostřeném stole.

Dipy
   
Dipy jsou jedněmi z nejčastěji používaných produktů k zvýraznění nástrahy. V poslední době jako by se s těmito produkty v různých skupenstvích doslova roztrhl pytel. Tekuté, gelové, práškové – všechny mají sloužit k jedinému účelu, totiž zvýraznit nástrahu, udělat ji atraktivnější a dosáhnout co nejrychlejšího záběru ryby. Mnozí rybáři si dipy dokonce vyrábějí sami a věří, že právě ty jejich jsou nejlepší.
   
Pokud se i Vy rozhodnete pro sestavení vlastního dipu, měl by obsahovat několik základních produktů. Tekutou potravu jako základní složku (Starmino, Multimino, CSL Liquid – viděl jsem dokonce, že Tandem Baits nabízí speciální produkt k tomuto účelu Liquid Dip Base), do ní přidat vůni, která se šíří ve spodní vrstvě vodního sloupce, olej (losos, sardinka, konopí – může být i aroma na olejovém základě), který se, vzhledem k tomu, že je lehčí než voda, šíří v celém vodním sloupci, a je dobré přidat i esenciální olej a sladidlo. Ostatní složky jsou už jen výběrem samotného tvůrce. Přidávají se nejrůznější práškové extrakty, betain apod.
   
Rovněž jsem prošel obdobím těchto „kulinářských“ aktivit a výsledkem je důvěra v komerčně vyráběné dipy. Ty z řady Concept od Star Baits mi maximálně vyhovují a splňují veškeré požadavky, které od nich očekávám. Využívám je jak při aromatizování Method mixů či Stick mixů, tak na tvorbu obalovacích past nebo k aromatizování pelet do PVA punčoch a samozřejmě k posilnění samotné nástrahy. Jejich všestranné použití je to, co mi rozvazuje ruce při různých variantách zvýrazňování nástrah.

nachytano.cznachytano.cznachytano.cz

Zatraktivnění místa v okolí nástrahy
   
Jednou z možností, jak kapra co nejrychleji dovést k Vaší nástraze, je zatraktivnění jejího okolí. Zde se nám otvírá řada možností.

1. Method mix smíchaný s rozkrájenými kuličkami, peletami a partiklem je možné plnit do PVA punčoch a aromatizovat pomocí dipu. Takto připravený balíček připevníme k háčku nebo navlečeme přímo na návazec s nástrahou.

2. Stejným způsobem můžeme pracovat i se Stick mixem, který (na rozdíl od Method mixu) není až zas tak lepivý a je možné použít ho v čisté podobě v kombinaci s dipem.

3. PVA punčochu můžeme plnit jen peletami, aromatizovaným dipem, různými oleji (pozor – zpomalují rozpad PVA), CSL liquidem apod. Opět ji můžeme připevnit na háček nebo přímo navléct na návazec.

4. Další možností jsou různá obalovací těstíčka, která stále víc získávají na oblibě. Já si je tvořím sám, a to buďto s Method mixem v kombinaci s dipem, nebo jednoduše z těsta, ze kterého vyrábím boilie. Jak voda postupně proniká dovnitř, těsto se pomalu rozpadá a výrazně zvyšuje atraktivitu nástrahy. Je to výborný způsob, jak zatraktivnit peletu a zároveň prodloužit dobu jejího rozpadu.

5. Rybu můžeme navézt k nástraze i správným vnaděním. Větší množství návnady v těsné blízkosti nástrahy dokáže rybu upoutat a donutit k zvýšené aktivitě krmení na zvoleném místě.

Mnozí rybáři své nástrahy obohacují o různé práškové či tekuté atraktanty, jiní zase přidávají jen větší množství tekuté potravy, další zvyšují nutriční hodnotu nebo dipují, a někteří nepokládají zvýrazňování nástrah za potřebné. Je na každém z nás, pro jakou cestu se rozhodne a čemu bude věřit. Já jsem Vám nabídl několik možností, které pokládám za úspěšné, a věřím, že s jejich pomocí dokážete nachytat větší množství ryb. Tak ať Vám signalizátory pípají a cívky se točí!


Ivan Fabian
Článek byl publikován v časopise Český Rybář

 

Sdílet članek

Hodnocení článku

Počet hlasů: 1

Diskuze

Přidat příspěvek do diskuze