Stiff Rig


Velmi jednoduchá montáž z tuhého materiálu pro lov v čistých pískovnách se členitějším dnem s výskytem raků a sumečků amerických.

Základní materiál:
Nejlépe se hodí fluorocarbon (15lb nebo 25lb), který je těžší než vlasec, takže lépe klesá ke dnu, dále má velmi dobrou odolnost proti oděru a je čirý. Vhodnou alternativou je také použití klasického vlasce o průměru 0,30 – 0,50mm. Výhodou vlasce (monofilu) je jeho lepší dostupnost a nižší pořizovací cena.

nachytano.czHáček:
Pevný a ostrý háček s kratším a rovným nebo jen mírně prohnuým ramínkem, který dává jistotu, že se nevyřeže. Očko háčku může být rovné nebo mírně zahnuté dovnitř. Ramínko je prodloužené návazcovým rovnátkem tak, aby spolu s háčkem tvořili pomyslné písmeno C. Prodloužení ramínka pomocí rovnátka je u této montáže provedeno již hotovým rovnátkem. Lze ale také použít teplem smršťovací hadičku.

Obecně platí, že pro háčky s krátkým ramínkem se používají delší rovnátka a naopak. Háček s krátkým ramínkem je potřeba za pomoci delšího rovnátka prodloužit, aby se zapichoval hlouběji v tlamce, tvar rovnátka pak navíc stáčí návazcový materiál jak potřebujeme. Pro háčky typu Longshang, které již mají ramínko dostatečně dlouhé, se používá krátké rovnátko, které pouze stáčí návazcový materiál dle našeho požadavku.

Krátký háček > Delší rovnátko

Dlouhý háček > Krátké rovnátko

Takto prodloužené ramínko dává háčku daleko větší šanci na správné zaseknutí, ale při zdolávání snižuje riziko poškození tlamky. Neznamená to ale, že můžeme zdolávat hrubou silou. Vždy je třeba brát ohled na to, aby se ryba nepoškodila.


Boilie vlas:
Vlasový přívěs je vytvořený z tenké potahované šňůrky, která zabraňuje rakům a sumečkům americkým, aby vlas s nástrahou zacuchali. Namísto potahované šňůrky se dá použít 15lb fluorocarbon nebo 0,35mm vlasec. Pokud chytáte na revíru, kde raci a sumečci nejsou, můžete vlas udělat z tenké pletené šňůrky. Délka vlasu by měla být taková, aby po navlečení boilie byla mezera mezi boiliem a háčkem min. 1,5–2cm.

Sliding ring:
Výše uvedený vlasový přívěs je v případě této montáže řešený tak, že je navázaný do oválného kroužku, který se volně posouvá mezi koncem rovnátka a silikonovou zarážkou. Výhodou tohoto způsobu vázání je flexibilita posuvu vlasu po ramínku háčku. A také v případě, že navážete vlasový přívěs krátký, můžete ho v kroužku snadno převázat za delší. Není třeba předělávat celou montáž. K částečnému prodloužení o 5–10 mm můžete použít i prodlužovací zarážky.

Připojení montáže:
Většina montáží je zakončená pouze očkem, kterým se připojuje do rychlo výměnného obratlíku. U této montáže pro členitější dno je na konci navázaný malý obratlík s kroužkem. Po připojení do Gizmo obratlíku vzniká flexibilní kloub, který dává jistotu, že ztužená montáž leží rovně na dně. Naprosto stejně to funguje při použití závěsného olova v závěsce a nebo také u průběžného „inline“ olova.

Fluorocarbon a uzly:
Ve fotoseriálu (níže) je zobrazený uzel pro vázání fluorocarbonu do oček obratlíků a podobně. Fluorocarbon je díky zhuštěné molekulární struktuře velmi pevný a odolný proti odělu, ale je nutné dbát na to, aby se při vázání nespálil. Proto je třeba dělat uzly s menším počtem ovinů. Nejlépe 2× kolem kmenu. Před dotažením každého uzlu je nutnost jej předem naslinit nebo namazat například lojem na rty. Na takto uvázaný materiál se můžeme 100% spolehnout.

Postup vázání montáže Stiff rig:

nachytano.cznachytano.cznachytano.cznachytano.cznachytano.cznachytano.cznachytano.cznachytano.cznachytano.cznachytano.cznachytano.cznachytano.cznachytano.cznachytano.cznachytano.cznachytano.cznachytano.cznachytano.cznachytano.cznachytano.cznachytano.cznachytano.cznachytano.cznachytano.cznachytano.cznachytano.cz

Materiál použitý v tomto fotoseriálu:

Fluorocarbon 25lb – Carp´R´Us
Centurion 2000 ATS vel. 6 – Carp´R´us
Dlouhé čiré rovnátko Mouthsnagger – Carp´R´Us
Kroužek a zarážka Bead & Ring Kit – Carp´R´Us
Vlasový přívěs – Potahovaná šňůrka Strippa – Carp´R´Us
Prodlužovací zarážka Extenda Stop – Korda
Obratlík s kroužkem vel. 11
Silikonový převlek – Korda
Rychlo výměnný obratlík Gizmo – Carp´R´Us

David Marysko - převzato:https://www.nikl.cz/73-stiff-rig.php

Pokud se Vám článek líbil, podpořte ho prosím svým laikem, případně ohodnoťte hvězdičkou. Uvítáme především komentáře k rozvinutí diskuzí s vašimi názory a zkušenostmi k danému tématu. Registrace k psaní komentářů není nutná.



Sdílet članek

Hodnocení článku

Počet hlasů: 18

Diskuze

Přidat příspěvek do diskuze