POUŽITÍ PELET V PRAXI

Pelety jsou při lovu kaprů jednou z nejúspěšnějších návnad a nástrah posledního desetiletí. V čem spočívá jejich účinnost? S jakými druhy pelet se můžete setkat? Jaké mají výhody a nevýhody? Jaké je jejich optimální použití?

nachytano.czNa tyto a další otázky se pokusím odpovědět v tomto článku. I když je dnes na trhu nepřeberné množství druhů pelet, dají se pro zjednodušení rozdělit do několika kategorií.

Pstruží granule
   
Pelety či granule primárně určené k výkrmu pstruhů v líhních jsou skvělou návnadou na kapry. Obvykle mají v průměru 2 až 8 mm. Jejich kvalita bývá různá a ne vždy se dá poznat na první pohled. To, že některé jsou tmavší a některé světlejší, ještě není stoprocentní známkou jejich jakosti. I světlejší mohou být kvalitní, zvlášť když obsahují LT rybí moučky a menší obsah hemoglobinu. Naopak některé tmavé mohou mít nízký obsah rybích mouček a barva může být „dotažena“ právě hemoglobinem. Také obsah oleje, jedné z jejich atraktivních složek, bývá různý. Opět se nedá jednoznačně tvrdit, že ty více mastné jsou lepší, dá se ale říct, že ty mastnější budou vhodnější do teplé vody, zatímco ty s menším obsahem tuku do vody chladnější. Poslední věc, které je třeba si všímat, je vzplývavost pelet. S plovoucími pstružáky se opravdu špatně vnadí ryby u dna, zato kachny si na nich rády pochutnají.
   
Pstruží granule jsou skvělou kobercovou návnadou, zejména do bahnitých nebo ještě lépe zatravněných míst. Zde se zvolna rozprostřou a vytvoří oblast plnou lákavých vůní a olejů. K dosažení co nejvyššího efektu je nutné rozprostřít je na větší plochu, tedy žádné sypání kbelíků na hromadu. Pstružáky jsou též výborné do smíšených návnad složených z method mixu, pelet a partiklu. S takovou kombinovanou nástrahou lze vnadit s pomocí krmicích raket, zavážecích lodí nebo PVA punčoch. Pstruží granule obvykle nevyžadují žádné dipování, ale v teplé vodě je můžete zlehka polít lososovým olejem.

CSL a konopné pelety
   
I když se jedná o dva rozdílné druhy, zařadil jsem je do jedné kategorie, protože mají mnoho společného. Zejména se podobají rychlou dobou rozpadu. Dají se použít po celý rok, ale v teplejších obdobích obvykle bývají velmi rychle rozcupovány drobnými rybami. Proto se nejvíce využívají k vnadění v chladnější vodě. Jsou okamžitě účinné, což je jejich největší devíza. Jakmile dopadnou do vody, začnou z nich doslova syčet lákavé složky a pelety se rozpadají na drobky. CSLka mají navíc kyselé pH, což ryby zřejmě dokážou vyhodnotit jako signál přítomnosti potravy.
   
Oboje tyto pelety jsou velmi nasákavé, tudíž se dají velmi dobře dochutit různými zálivkami. Osobně k tomu nejraději používám MultiAmino, které obsahuje krom jiného i tekutý CSL liquid a jemný nádech esence. Pelety ale nesmíte v zálivce „utopit“, chce to jen zlehka je polít, promíchat a co nejdříve použít.
   
CSL pelety se vyrábějí z CSL koncentrátu (Corn steep liquer – máčená kukuřičná zrna), konopné z lisovaného konopí. Čím méně dalších přísad (plničů) obsahují, tím jsou kvalitnější. Dobrá CSLka poznáte podle ostré vůně fermentované kukuřice. Kvalitní konopné pelety jsou zase cítit po čerstvě namletém konopí. Pohříchu lze často v obchodech vidět různé produkty, které s těmito jinak skvělými peletami mají společný jen název.

nachytano.cznachytano.cz

Halibut pelety
   
Jedny z nejpoužívanějších pelet poslední doby. Vyrábějí se v různých průměrech, nejčastěji od 4 do 20 mm. Některé bývají s předvrtanou dírkou uprostřed, jiné jsou bez dírky. Bývají plné rybích olejů. Obvykle se dají sehnat v červeném (Red fish) nebo tmavě hnědém až černém provedení. Barva je dána přísadami. U tmavého provedení podobně jako u pstružáků hemoglobinem. Na rozdíl od předchozích druhů se dají halibutky krom vnadění použít i jako velmi atraktivní nástraha. Mnohdy jsou účinnější než boilie, zejména díky rychlejšímu uvolňování lákavých drobků a olejů. Doba rozpadu je rychlejší než u boilie. Pohybuje se od 4 do 18 hod. Pelety s kratší dobou rozpadu se hodí zejména k vnadění, zatímco nejkvalitnější druhy, jako jsou Premium nebo Red fish, jsou při 12-18hod. rozpadu optimální nástrahou.
   
Zatímco v chladné vodě je nutné s halibut peletami vnadit střídmě, v teplejších obdobích s nimi lze vnadit ve větším množství. Co nespotřebují kapři, po změknutí a rozpadu dokonají menší ryby. Ovšem na revírech, kde je hodně sumců, to s sebou nese riziko, že místo obsadí nějaký větší vousáč, který kapry nepustí do loviště.
   
Proto vždy dobře zvažte, než je začnete do vody „valit pod tlakem“. Halibut pelety obvykle není nutné nějak zatraktivňovat, ovšem takový Mamut & Halibut dip jim udělá lákavý vrchní kabát. Můžete to ještě vylepšit obalením v obalovacím extraktu Liver + nebo sypkém obalovacím dipu. Výborné je též obalení v těstě nebo kombinace s půlkou plovoucího boilie.

nachytano.cznachytano.cz

Pelety z přírodních složek
   
Tyto pelety, které obsahují určitý podíl přírodních složek, jako jsou patentky, mušle atd., se používají zejména do PVA punčoch. Mívají střední dobu rozpadu a celoroční použitelnost. Jsou skvělým doplňkem k boilie, zvlášť když k nim použijete stejnou zálivku. Mám na mysli různé přírodní extrakty – patentkový, belachanový (japonský korýš), mušlový, krevetový a další. Zejména první dva jmenované používám velmi často a s velkým úspěchem. Většina těchto liquidů nerozpouští PVA, proto se nemusíte bát namočit naplněnou punčochu přímo do tekutiny.


Ochucené pelety
   
Ochucené pelety se dělají z podobných ingrediencí jako boilie. Rozdíl je ale v tom, že se nevaří, nýbrž jen vylisují a poté nechají usušit. Vyrábí se v mnoha příchutích a barvách v průměrech 4 až 20 mm, ty větší nejčastěji s předvrtaným centrálním otvorem ulehčujícím nastražení. Rozpad bývá kratší než u halibutek, většinou se ve vodě rozdrobí během pár hodin. Ale právě to je pro ryby velmi lákavé. Nástraha, z níž opadávají drobky, bývá pro kapry neodolatelná. Ovšem i tady je jedno úskalí. Bývá neodolatelná pro všechny druhy a velikosti ryb. Pokud takovou peletu hodíte mezi kapry, jistě brzy nějakého ulovíte. Pokud ve vašem lovišti budou cejni, tloušti nebo malí kapříci, zřejmě budete tahat především je. I tak je to ale skvělá návnada a nástraha pro krátkodobý lov, včetně chytání na feeder.
   
Kvalita ochucených pelet se dá na pohled odhadnout jen stěží. To, že nějaké pěkně voní, ještě neznamená, že budou účinné. Vůně může být jen nastříkaná na povrchu a pod ní se může skrývat nepříliš lákavá hmota. Nezbývá než vyzkoušet, jak budou fungovat v praxi. Větší ochucené pelety sloužící jako nástraha lze velmi dobře dipovat podobně jako boilie. Jen doba smáčení musí být mnohem kratší (řádově minuty), aby se nerozpadly. Lze je též obalovat v suchých dipech, těstem či kombinovat s plovoucím boilie.

nachytano.cznachytano.cz

Ostatní druhy pelet
   
Občas se lze setkat i s neobvyklými druhy pelet, jako jsou např. šnečkové elips pelety. Jsou trochu podobné pstružím granulím, ale svým tvarem připomínají vodní šnečky. To zploštění má výhodu na svažitém dně a všude tam, kde je potřeba udržet pelety na místě. Mnohdy se v rybářských obchodech lze setkat i s různými druhy pelet, které byly původně vytvořeny pro výkrm kachen, drůbeže či králíků. Ač občas bývají obarveny a ochuceny, pro lov kaprů nejsou příliš vhodné. Podobné je to i u různých levných pelet vyráběných z odpadu při zpracování řepky či obilovin. Nekvalitní pelety většinou přitáhnou jen drobné ryby, které obsadí vaše loviště. Kapři sice určitě budou nablízku, ale dají si dobrý pozor, zvlášť když pelety nebudou obsahovat lákavé součásti.
   
To je stejné, jako lákat pěknou holku na prázdnou peněženku. Jen co zjistí, že její obsah je nulový, přesedlá na prvního oře, z jehož portmonky bude cítit síla materiálu. Držte se toho i na rybách a budete úspěšní.

Michal Kučera
Článek byl publikován v časopise Český Rybář

Sdílet članek

Hodnocení článku

Počet hlasů: 2

Diskuze

Přidat příspěvek do diskuze