Průvodce přípravou partiklu

Kapry lovíme na různé typy klasických i moderních nástrah a návnad, ale pro jejich lov jsou vynikající tradiční partikly, které jsou všem dostupné, a tak si povíme něco o jejich přípravě...

Mungo fazole:
nachytano.czTyhle malé zelené fazolky jsou především velmi výživné. Kupuji je v obchodech zdravé výživy nebo v nákupních  střediscích,  kde stojí  kilogram zhruba 50Kč/kg. Je to můj oblíbený partikl. Příprava je jednoduchá, stačí fazolky přes noc namočit do vody (doporučuji přidat více vody, protože hodně nabírá na  objemu) a potom lehce povařit. Semena začnou praskat a objevovat  se malé klíčky. To je ideální stav. Určitě  bych  doporučil  Mungo  ochutit a  navonět. Výbornou zkušenost mám s trochou sladidla a esencí Lesní jahoda.
Stejně jako u ostatních partiklů mu mražení nijak výrazně neublíží.

Pšenice:
Další z výborných partiklů. Je levný,  dostupný a lehký na přípravu. Kapři ji zbožňují pro její nasládlost. Navíc je velmi rychle stravitelná díky obsahu trávících enzymů. Dá se koupit ve zverimexech, potřebách pro chovatele nebo u zemědělců. Její cena je různá,nachytano.cz ale většinou se pohybuje kolem 7 Kč/kg. Její příprava je velice jednoduchá. Stačí ji na zhruba 5 hodin namočit do teplejší vody  a  pak  vařit,  dokud  nezačne  být mírně popraskaná a měkká tak, že se dá lehce rozmáčknout mezi prsty. Je možné s ní krmit opravdu hodně, ale díky její nízké váze není zrovna výhodné s ní krmit na proudnějších řekách. Její úpravě se meze nekladou. Záleží pouze na Vašem rozhodnutí.

Konopí:
O tomto partiklu se tvrdí, že je to „král“ mezi všemi partikly. Jeho využití v rybařině je opravdu mnohostranné. Je velmi oblíbený u plavačkářů, feedrařů,  ale  i  u  kaprařů.  Lze  ho  sehnat v  rybářských  obchodech,  zverimexech a  potřebách  pro  pěstitele.  Cena  se  pohybuje kolem 60 Kč za kilo, ale často  se  dá  sehnat  v  těchto  obchodech i mnohem levněji. Způsobů na jeho přípravu je několik.

Já nejčastěji používám tyto dva:
První způsob je namočit ho na 24 hodin do vody a poté mírně vařit až do doby, kdy semena začnou mírně praskat.
Druhý způsob je dát konopí do termosky, zalít vroucí vodou a nechat alespoň 24  hodin  odstát.  Pokud  jsou  semena kvalitní a ne příliš stará, měli by se objevit  malé  klíčky.  Konopí  po  této  úpravě není po rozmáčknutí mezi prsty mazlavé, ale příjemně křupne. To kapry údajně láká. Nejúžasnější je na konopí právě jeho  vůně.  Je  to  snad  nejaromatičtější partikl. Proto nedoporučuji ho dál nijak upravovat.  Je  to  dle  mého  zbytečné a možná i na škodu. Lze ho opět bez problémů zamrazit. Doporučuji Vám ho jako každý partikl mrazit i s „lákem“, ve kterém byl uvařen.

Řepka:
nachytano.czTyhle  malinkaté  černé  kuličky jsou  opravdu  výborná  „zarážka“  pro udržení  ryb  na  lovném  místě.  Kapři  ji milují. Obsahuje hodně tuků a je velmi rychle stravitelná. Spolu s pšenicí je to opravdu trávicí rychlík. Je dostupná jak ve zverimexech, potřebách pro chovatele, tak v rybářských obchodech. Její cena je většinou kolem 30,-Kč za kilo.Její příprava je opravdu rychlá. Stačí ji buď pouze povařit. Když jde lehce rozmáčknout mezi prsty, je hotovo. Dalším způsobem je ji dát do termosky a zalít vroucí  vodou.  Stejně  jako  při  přípravě konopí je i tento způsob vaření omezen kapacitou termosky. Při přípravě velkého  množství  by  se  určitě  nevyplatil.
Na  druhou  stranu  při  krátkých  lovech oceníme  velice  rychlou  přípravu.  Stačí například  večer  zalít  termosku  vroucí vodou a ráno můžete vyrazit na lov. Při zamražení Vám doporučuji ji zamrazit i s vodou, protože se u řepky dokáže pod  slupkou utvořit malá vzduchová bublinka a řepka poté plave. To  stejné platí i když ji používám do Method mixů. Je nutné ji udržovat stále hodně vlhkou, neboť dokáže z připravené směsi vytáhnout velké množství vody.

Lněné semínko:
Ačkoli je tohle semínko  hodně  malé,  jeho  obsah  zdravých a výživných látek je vysoký. Jeho hlavní výhoda je vysoký obsah omega 3 mastných  kyselin.  Tyhle  látky  jsou  důležité pro správný růst a celkovou stabilitu organismu.  Jeho  chuť  je  pro  ryby  velice nachytano.czatraktivní. Je  dostupné  v  rybářských  prodejnách a obchodech se zdravou výživou. Cena je kolem 30Kč/kg kg. Příprava je nejjednodušší ze všech výše uvedených partiklů. Stačí len zalít vroucí vodou a za zhruba 4 hodiny je připraven  k  použití.  Nelekejte  se  sliznatého roztoku,  který  vznikl.  Je  to  rozpustná vláknina a ta má kladný vliv na trávicí ústrojí  kapra,  protože  na  sebe  naváže některé škodlivé látky v trávícím traktu a spolu jsou vyloučeny ven. Tahle sliznatá vláknina je dobrá i pro Method mixy, který je dokáže výborně slepit dohromady.

Závěrem bych chtěl apelovat na všechny, kteří používají partikl, aby ho dostatečně  a  správně  připravili.  Jednak  tím několikanásobně zvýšíte jeho účinnost, ale také tím předejdete zdravotním problémům kaprů, které mohou být velmi vážné.
Já si chytání bez používání partiklů neumím představit a myslím, že na mnohých  vodách  je  jejich  využití  klíčem k úspěchu. Zkuste to také...

Petr Hrůza

Pokud se Vám článek líbil, podpořte ho prosím svým laikem, sdílením, případně ohodnoťte hvězdičkou. Uvítáme především komentáře k rozvinutí diskuzí s vašimi názory a zkušenostmi k danému tématu. Registrace k psaní komentářů není nutná.

Sdílet članek

Hodnocení článku

Počet hlasů: 1

Diskuze

Přidat příspěvek do diskuze