Pelety ano, ale...


Název „pelety“ v sobě skrývá obrovské množství návnad a nástrah zhotovených různými technologiemi z nejrůznějších surovin, které se vodě chovají velmi rozdílně. Je to skupina produktů nabízejících rybářům značné možnosti na cestě k úspěchu.
nachytano.cz
Pelety se stávají stále více oblíbenými pro svou všestrannost, pro možnost použití v nejrůznějších podmínkách a také proto, že svou atraktivitou pomáhají rybářům k většímu množství úlovků. Trh nabízí nepřeberné množství druhů různých průměrů, vůní, časů rozpadu a samozřejmě i různé kvality. Stejně jako u boilie závisí atraktivita pelet na složení a kvalitě použitých surovin, extraktů a aromat, ze kterých jsou vyráběny.
  
Asi největší pozornost rybářů poutaly v poslední době tzv. halibut pelety, které se staly téměř neodmyslitelnou součástí návnad. Jejich složení bývá velmi rozdílné, což určitě sehrává významnou roli v jejich účinnosti. Já nepatřím k rybářům, kteří by si nedovedli lov bez pelet představit. Naopak – po několika ne právě dobrých zkušenostech je vynechávám ze svého sortimentu návnad nebo je používám jen v omezeném množství. A když už po nich sáhnu, tak spíše než na kvantitu dbám o jejich kvalitu.
  
Mám pro to několik důvodů. Zájem mnoha druhů ryb o tyto návnady začal výrazně stoupat, protože jsou na tom či onom revíru používány poměrně často. Díky pravidelnosti, se kterou se pelety začaly ve zvýšené míře dostávat do našich vod, ryby zjistily, že jsou vynikajícím zdrojem potravy poskytujícím jejich tělům kvalitní výživu. Místa prokrmená peletami tak začaly houfně navštěvovat i druhy, jejichž záběrů se chceme vyvarovat, a logicky tak stoupá množství jejich záběrů i úlovků. To byl jeden z hlavních důvodů, který mne donutil přehodnotit postoj k jejich využití při vnadění. Období, kdy tyto návnady dosahovaly na mnohých jezerech vynikajících výsledků při lovu kaprů, je už minulostí – ne však konečnou. Nebráním se úplně jejich použití, vždy ale dobře zvažuji, čeho chci vlastně dosáhnout.
  
nachytano.cznachytano.cz

Masivní zakrmení bude mít za následek tu skutečnost, že na naše místo přitáhneme velké množství různých druhů, což samozřejmě vydráždí k aktivitě i kapry, kteří připlují minimálně na průzkum. A s největší pravděpodobností se připojí k hostině. Dá se říct, že je to výborná taktika na revírech s bohatou obsádkou malých násadových ryb, které budou určitě reagovat jako první, nebo na vodách, kde není příliš silná obsádka cejna a sumce. V opačném případě se může docela dobře stát, že se těchto dvou druhů (a samozřejmě i malých kaprů) už nezbavíme. Ze zkušeností mnoha známých rybářů (ale i ze své vlastní) vím, že z takto provnaděného místa nedokázali dlouhou dobu ulovit jedinou rybu až do chvíle, kdy vytáhli na břeh vousatého příživníka čekajícího na další přísun halibutích dobrot, který ve svém okolí nepřipustil žádnou konkurenci dalších ryb!
  
Mnozí rybáři si myslí, že je úplně jedno, jaký druh pelet použijí. Někteří rozlišují pouze to, zdali jsou pelety s dírkou nebo bez ní nebo zda jsou válečky červené nebo černé. Když bratislavskou Carp Show navštívil Jean Marc Lebreton, dlouho jsme téma probírali. Byl jsem překvapen, protože jsem se domníval, že firmy nezasahují do složení pelet a jednoduše nakupují to, co výrobci nabídnou. Není to pravda! Mnohé renomované značky požadují určité složení, což výrobce (v případě odpovídajícího odběru) rád splní. Z toho vyplývá, že to, co na povrchu vypadá úplně stejně, může být uvnitř úplně jiné.
  
Postupem času jsem si i já vybral své favority. Z „černých“ pelet jsou to výrobky firmy Bait-tech, z těch „červených“ zase Donuts od Starbaits. Mám s nimi skvělé zkušenosti a přesně mi vyhovují v situacích, pro které je potřebuji. Přitom je pro mne nejpodstatnější kvalita surovin, ze kterých jsou vyrobeny. Tyto renomované firmy si prostě nemohou dovolit riskovat své dobré jméno a výrobky, které uvádí na trh, musí být hodné toho, nosit jejich značku.
  
nachytano.cznachytano.cznachytano.cz

Kdy tedy pelety hlavně využívám? Nejčastěji asi pro vnadění v okolí nástrahy, které vždy prohodím hrstí pelet. Většinou takto vnadím až ve večerních hodinách, kdy výrazně klesá aktivita bílých ryb. Další použití je jako nástraha při několikahodinových rybářských výjezdech, při menším vnadění v nočních hodinách a samozřejmě na závodech pro rychlejší ulovení prvních ryb. Jsou výborné i na revírech s bahnitým dnem, kde díky obsahu oleje nenasávají okolní pachy.
   Vždy při použití pelet ale v první řadě hledím na kvalitu a dobře zvažuji i použité množství. Vím o mnoha případech, kdy rybáři tyto aspekty dobře nezvážili a pokazili si celý lov. Upřímně, patřím mezi ně, a proto bych Vás rád ušetřil podobných zklamání.
  
Po několika letech útlumu začínají mezi rybáři prožívat renesanci i drobné pelety. Už se neomezujeme jen na klasické lisované rostlinné pelety (CSL, kukuřičné, pšeničné, z tygřího ořechu atd.) či různé druhy pstruhových granulí, které si ale bezpochyby nachází své místo i v moderní kaprařině. Vývoj se ale posunul výrazně vpřed, o čemž svědčí mnohé novinky v této oblasti.
  
CSL pelety jsou (nejen díky své kyselosti) skvělou návnadou v chladných vodách. PVA punčocha naplněná pstruhovými granulemi doplněná jednou pop up nástrahou je taktikou, která nám v případě nízké aktivity ryb může přinést úspěch. Jsou výbornými pomocníky na místech, kde je dno zarostlé vodním rostlinstvem. Drobné ryby dokážou dokonale vyčistit krmné místo, ale rozpadlé pelety je určitě rychle nenasytí a udrží je ve stálé aktivitě.
  
Jak už jsem napsal v úvodu, atraktivita pelet je závislá na jejich složení a kvalitě surovin, extraktů a aromat, ze kterých jsou vyrobeny. Mnozí rybáři tento fakt podceňují a často zalévají pelety různými aromatickými složkami bez toho, aby nejprve poznali jejich vlastní účinnost. Potom se snadno stane, že okolí nástrahy, která byla pro ryby atraktivní, je doslova zamořeno neatraktivní příchutí použitou při aromatizování. Proto je potřeba i při kombinovaném vnadění peleta-boilie dbát na vhodnou podobnou kombinaci aromat, vyvarovat se nepatřičných „vylepšení“ a spíše sáhnout po přírodních složkách, jako jsou různé čisté oleje (lososový, konopný, arašídový) nebo tekuté extrakty z tygřího oleje či CSL.

nachytano.cznachytano.cz
  
Rád používám pelety, které se ve vodě hned nerozpadnou. Ty s rychlým rozpadem používám především v zarostlých vodách z výše uvedených důvodů. Ke zvýraznění místa s nástrahou nejčastěji využívám pelety s malým průměrem, které ve vodě postupně vsakují vodu a zvětšují svůj objem. Kdysi dávno jsem slyšel zajímavý názor jednoho kapraře, který řekl: „Častokrát není nejdůležitější nástraha, ale její prezentace.“ Tenkrát jsem tomu nevěnoval příliš pozornosti, ale po jisté době jsem se v této pravdě stále více utvrzoval. PVA materiál se stával stále častěji mým přítelem a tomuto problému jsem se začal vážně věnovat. Pelety jsem začal využívat v těsné blízkosti své nástrahy a začal s nimi pracovat.
  
Byl jsem velmi potěšen, když má „domovská“ firma doplnila řadu Concept o pelety vytvořené z identických surovin používaných při výrobě boilie této řady, včetně všech extraktů, koření či přírodních sladidel. V uplynulém roce jsme s nimi pracovali v týmu Star Baits Slovensko a i díky nim se nám podařilo dosáhnout skvělých úspěchů na nejrůznějších závodech. Za zmínku určitě stojí vítězství na Tovačovském maratonu nebo na Zemplínském kaprovi pořádaném na Zemplínské Šíravě.
  
Následně Vám nabízím několik tipů pro jejich využití. Úplně nejjednodušší je samozřejmě nasypat je do PVA punčochy a tu umístit na háček s nástrahou. Můj jednoznačně nejúspěšnější recept je zasypat pelety method mixem, zalít dipem, promíchat a natlačit do PVA punčochy. Takto vytvořené válečky potom zavěsit na háček s nástrahou. Dalším efektivním způsobem (hlavně na závodech) je rozdrolit pelety v drtičce, opět mírně zalít dipem a pomocí pěchovače natlačit do úzké PVA punčošky. Představte si, jakou atraktivitu získá za použití těchto fintiček okolí Vaší nástrahy a jakou past vytvoříte, když k tomu Vaše nástraha bude neutrálně vyvážená. Opravdu se vyplatí nad touto problematikou zapřemýšlet. Jsem přesvědčen, že Vám přinese zvýšené množství záběrů i ryb na podložkách.
  
nachytano.cznachytano.cz

Takže – pelety ano, ale... vždy dobře zvažte, kdy a jaké množství použít i čím je zatraktivnit, soustřeďte se na kvalitu, vyberte správně velikost a vyzkoušejte, jak se chovají ve vodě. Všechny získané poznatky Vás postupně dovedou ke správnému používání této návnady a vyhnete se mnohým zklamáním. Zjistíte, že pelety jsou vynikajícím materiálem, na který mnoho rybářů zapomíná a podceňuje práci s ním. Ať Vaše signalizátory pípají a cívky se točí...

Ivan Fabian
Článek vyšel v časopise Český rybář

Pokud se Vám článek líbil, podpořte ho prosím svým laikem, sdílením, případně ohodnoťte hvězdičkou. Uvítáme především komentáře k rozvinutí diskuzí s vašimi názory a zkušenostmi k danému tématu. Registrace k psaní komentářů není nutná.


Sdílet članek

Hodnocení článku

Počet hlasů: 6

Diskuze

Přidat příspěvek do diskuze