Nástrahy

Nepatřím zrovna mezi ty rybáře, kteří připisují úspěšnost výhradně jen nástrahám, ale v případě našich výsledků na závodech je považuji za jedno z nejžhavějších želízek v ohni. Ty, kteří teď čekají, že odhalím nebo doporučím nějakou zázračnou kuličku, se kterou budou vždy nachytano.cza všude na vrcholu, asi zklamu.

Takovou nástrahu totiž ještě nikdo nevymyslel a doufám, že ani nikdo nevymyslí. Jsem ale přesvědčen, že u rybářů dosahujících systematicky a stabilně dobrých výsledků hrají nástrahy jednu z klíčových úloh.
   
Výrobci dosáhli obrovského pokroku a nabízejí nespočet nástrah nejrůznějšího složení. Renomované firmy vděčí za vysokou kvalitu svých produktů ohromnému množství hodin testování v terénu, přičemž mají sestaveny kvalitní týmy provádějící tuto zajímavou, ale zároveň i náročnou činnost. Jejím výsledkem by měl vždy být kvalitní produkt, se kterým pak vyrazí na trh. Neplatí to však vždy. Mnozí tzv. "garážoví výrobci" vytvoří nějakou směs doma u psacího stolu a s vidinou rychlého zisku se ji snaží uvést na trh. Výsledkem takových pokusů je zklamání rybářů, kteří si takový (většinou cenově velmi zajímavý) produkt koupí.
   
Podobně je tomu i s jednotlivými komponenty. Mnozí díky reklamě uslyší o tom či onom výrobku, ale ne každá firma ho nabízí v požadované kvalitě, a tak se mnoho rybářů ztrácí ve výzbroji různých lahviček a zbytečně "odlehčují" své peněženky. Některé následující anylýzy by Vám snad mohly pomoci v jasnější orientaci.
   
Úplně na úvod si zopakujme, že kapr je všežravec. Snadno zhltne potravu, kterou běžně konzumuje člověk, a pochutná si samozřejmě i na přírodních produktech (červi, slimáci, larvy, rybičky, vodní rostliny apod.). Není tedy nijak zvláště překvapivé, že různé výluhy z červů nebo třeba rybka v rozkladu mohou být vynikajícími atraktanty. Stejně tomu může být se zrníčky kukuřice nebo s tygřím ořechem, které necháme "dozrát" (zakysnout), čímž dostaneme rovněž výběrovou nástrahu. Některá citlivější rybářská srdce si mohou přát použití jiných návnad nebo přídavků méně divokých, a přesto pro kapry přitažlivých. Nechci Vás zatěžovat vyjmenováváním všech těchto produktů, protože je jich opravdu hodně a mohlo by se stát, že bych na některé zapomněl. Raději dám přednost těm, které se mi zdají nejúčinnější.
   
Hned na úvod bez váhání uvedu aromatické rostliny a oleje, které jsou ověřené a používané tisíci rybářů. Výrazně přispívají k úspěchu návnad, na které se nechají nalákat téměř všechny druhy ryb od malých bílých po velké kapry. Většina aromatických rostlin obsahuje aktivní prvky používané s úspěchem i v lékařství. Nejčastěji se projevují silnou stimulací metabolismu, zlepšením trávení, antiseptickými, antiparazitickými, ale i dalšími účinky. Tyto látky tedy můžeme najít v esenciálních olejích, jejichž dávkování není úplně jednoduché, vzhledem k silným koncentracím. Nejčastěji se používají jako klasická chemická aromata, protože mají aktivní schopnost uvolňovat silnou vůni. Pokud tedy tato vlastnost esenciálních olejů vyvolá zvýšený zájem ryb, většině rybářů to stačí a už je nezajímají další možnosti. Například použití opravdu nepatrného množství oleje nebo možnost kombinování různých druhů (Asa Foetida - Black Pepper - Black Pepper Orange), které vylepší a značně urychlí trávení kuliček. Vždyť vařit kukuřici s několika hřebíčky, bobkovými listy nebo chilli papričkami  je o mnoho lepší, než hned použít klasické aroma z lahvičky. Zrnka kukuřice nasáknou osobitou přirozenou vůní a jejich trávení je rovněž daleko rychlejší. Je tedy logické, že ryby konzumující potravu prospěšnou jejich zdraví (která navíc lákavě voní a je dobře a rychle stravitelná), pozřou daleko větší množství, čímž přibývá i počet záběrů. Esenciální oleje, o kterých píšu, nevylučují možnost použití klasických syntetických aromat.
 

nachytano.cznachytano.cz 


Zkušenosti rybářů potvrdily, že kvalitní směsi v kombinaci s aromatickými složkami v podobě esenciálních olejů dosahují vynikajících výsledků jak v prohřátých, tak i v chladných vodách. Takové návnady dokážou rybu dlouhodobě udržet na lovném místě a často „přemluví“ k záběru i ty nejopatrnější kusy. Má důvěra v tyto návnady výrazně stoupla, když jsme s nimi začali sbírat úspěchy při závodech  na Slovensku i v Maďarsku. Určitě není náhoda, že při loňském Šíravském kaprovi sáhly první dva týmy právě po těchto návnadách, což se do puntíku opakovalo i při dalších závodech (Komjatický kapr). A rovnou vzpomenu i na třetí místo českého týmu Star Baits při Tovačovském maratonu. Všechny tyto úspěchy byly dosaženy za pomoci komerčně vyráběných produktů řady Concept od Star Baits vytvořených výhradně z přírodních komponentů, včetně stabilizátorů a barviv.  Vrátím se ale ještě o krůček zpět a zavzpomínám na dobře známé kuličky Salmon, Caviar, Black Pepper od Nutrabaits. Tato nástraha má na „svědomí“ obrovské množství kaprů nejen díky výborné směsi BFM, ale i kvůli přírodnímu aromatu Caviar v kombinaci s Black Pepper. I to potvrzuje, jakou úspěšnost mají takto konstruované nástrahy.
   
Ale abychom skončili s esenciálními oleji. Ještě připomenu, že nástraha namočená do čisté esence (ať už Black Pepper, Asa Foetida nebo třeba Česnek) může sama o sobě vyvolat velké množství záběrů. Takto jsme loni zvyšovali atraktivitu plovoucího boilie Hot Demon při dubnových závodech Dynamit Baits Cup v Maďarsku a nakonec jsme s velkým náskokem vyhráli. Tato skutečnost odporuje tvrzení některých kaprařů, že čistá aromata se kaprům příliš nelíbí kvůli jejich vysoké koncentraci. V mnoha případech jsem si ověřil, že je to omyl.
   
Dostali jsme se ke kapitole o chemii a já hned na úvod uvedu několik osobních postřehů. Chemické aroma je atraktivní výrobek, který ryba ve vodě vnímá jako první. Jeho kvalita (úspěšnost) závisí na seskupení molekul u rozpustného základu. Postupně, jak tyto produkty zdomácněly ve výrobě jednotlivých firem, se začala (ve spolupráci s chemickými laboratořemi) vyvíjet opravdu široká škála těchto výrobků. Nedá mi to a zavzpomínám na legendární Scopex Roda Hutchinsona nebo na Indian Spice od Star Baits. To byly začátky. Dnes úzce spolupracuji  s Jean Marc Lebretonem a mohu Vás jednoznačně ujistit, že ta nejúspěšnější hmota z hlediska chemické přitažlivosti se nachází kdesi v budoucnosti.
   

nachytano.cznachytano.cz


A jak je na tom komerčně vyráběné boilie ve spojitosti se syntetickými aromaty? Většinou se jedná o výrobky nižší cenové kategorie, ale to jim nebrání v úspěchu a opravdu chytají ryby. Jejich atraktivita vychází z klasických aromat a 90 % uhlohydrátů ve hmotě. Nejúčinnější jsou v letních vedrech, kdy ryby nemají příliš chuť přijímat potravu. Můj názor je, že boilie navoněná přitažlivým aromatem vynikají ve vodách s vysokým Ph (mezi 8-9,5), zatímco  „dopované“ nástrahy jsou jen středně úspěšné. Vysvětlení je nasnadě. Ve vodách bohatých na vápník se dobře daří měkkýšům s kalciovou schránkou. Tento fenomén kaprům prospívá a díky snadno dostupné proteinové potravě dosahují výrazných váhových přírůstků. Tyto ryby netrpí nedostatkem žádné potravní složky snad s výjimkou cukrů (energetický faktor). A právě cukry jsou významnou složkou zmiňovaného boilie, což částečně vysvětluje jeho úspěšnost. Vody s Ph okolo 5,5-7,5 produkují ryby menší, jejichž váha (bez přikrmování rybáři) málokdy dosáhne magické hranice 20 kg. A právě ty mají očividně větší zájem o potravinové dávky s vysokou nutriční hodnotou: hydrolizované proteiny, jaterní výtažky, rybí moučky, rybí oleje, moučky z mořských korýšů. Zde musím jmenovat jeden atraktant, který používám velmi často – játrový prášek (moučka). Je bohatý na vitamín B12 a kapři na něho mají vyloženě slabost, podobně jako třeba na moučku ze zelených slávek (fresh mussel extract) nebo další výrobky jako např. rozpustný rybí protein (soluble fish protein) nebo přirozená potrava v prášku (natural food).
   
Jsem přesvědčen, že chuť, vůně a nutriční hodnota jsou nerozlučně spjaty, aby vytvořily maximálně atraktivní stimulátor. A pokud se nám podaří tyto faktory dokonale spojit, vytvoříme nástrahu, která bude chytat ryby.           

Ivan Fabian
Článek vyšel v časopise Český Rybář

Pokud se Vám článek líbil, podpořte ho prosím svým laikem, sdílením, případně ohodnoťte hvězdičkou. Uvítáme především komentáře k rozvinutí diskuzí s vašimi názory a zkušenostmi k danému tématu. Registrace k psaní komentářů není nutná.


   

Sdílet članek

Hodnocení článku

Počet hlasů: 1

Diskuze

Přidat příspěvek do diskuze