Method mixi


Rozvoj moderních technik lovu kaprů se samozřejmě neobešel bez používání sypkých krmiv. Na začátku tohoto vývoje se na jejich využití lehce pozapomnělo.

Vše vytrvale směřovalo především k používání kuliček, potom pelet a až na konci této spirály se krčila sypká krmiva, která dostala jména podle způsobu použití - method mix a stick mix. Rybáři zjistili, že ryba na sypké krmivo dokáže reagovat podstatně rychleji, a nachytano.czzačali hledat způsoby, jak toho využít.
  
Mám pocit, že čeští a slovenští rybáři byli poněkud vepředu, a když v Anglii s velkou slávou objevili možnosti chytání s krmítkem, u nás už byly tímto způsobem naloveny tuny kaprů. Method mixy a stick mixy prošly dlouhou cestu od obyčejných kukuřičných šrotů po dnešní vysoce výživné druhy obohacené o různé atraktanty, které mají co nejrychleji a nejúčinněji přilákat rybu a udržet ji na lovném místě. Při jejich tvorbě přicházejí na řadu i poznatky o komponentech využívaných při výrobě boilie, takže část produktů je použita i v těchto mixech.

Stick mix - sypká krmiva vytvořená pro plnění do PVA sáčků za využití plnicích tyček určených k natlačení krmiva. Tyto mixy nejsou lepivé (nedrží tudíž na krmítku) a po natlačení do PVA punčochy se PVA materiál podstatně rychleji naruší a krmivo se rychle rozptýlí do okolí Vaší nástrahy. Je samozřejmě možné přidávat drobné partiklové návnady a pelety nebo je dochucovat posilovači, celou PVA punčochu můžeme ponořit do CSL, melasy, Bait boosteru, lososového oleje atd. Musíme ale dávat pozor, aby nám některý ze zvolených produktů příliš nenarušil pevnost PVA.

Method mix - sypká krmiva, se kterými máme při lovu kaprů více možností. Původně byla vytvořena pro plnění krmítek. Hlavně závodníci brzy zjistili, že při jejich používání přicházejí záběry mnohem rychleji, a proto se mnohé firmy začaly věnovat jejich zdokonalování a rybáři zase co nejúčinnějšímu využití. Při sestavování těchto produktů (podobně jako u stick mixů) těžili výrobci z poznání kvality a účinnosti jednotlivých surovin pro výrobu boilie. Základ jednotlivých druhů method mixů tvoří tedy právě tyto suroviny, jako např. přírodní stimulanty (práškové živočišné extrakty, koření) apod. Rozdíl oproti stick mixům je v tom, že obsahují lepivou složku. U různých druhů může být i různá lepivost, proto si musíme dát dobrý pozor, aby se naše krmítková směs rozpadala ve vodě požadovanou rychlostí a (což je velmi důležité) aby se v krmítku udržela při nahazování.  Lepivost mixů je využívána i v případě přidávání různých druhů pelet a partiklů. Mnohé mixy dokážou v pohodě udržet pohromadě 20 až 30 % (i více) přidaného partiklu, jehož množstvím si můžeme snadno regulovat rychlost rozpadu krmné směsi natlačené na krmítku nebo krmné koule do praku. Platí jednoduché pravidlo - čím víc partiklu, tím rychlejší rozpad.

nachytano.cznachytano.cz

Jak využít přednosti skvělé návnady?

  
Vzpomínám si, jak jsem jednou po příchodu k Malému Dunaji  prokrmil celý úsek před sebou několika kilogramy partiklu a boilie. Poté jsem z method mixu Instinkt Faktor, partiklu a posekaného jahodového boilie vytvořil krmné koule. Snažil jsem se, aby se jejich struktura nerozpadala příliš rychle. Mým cílem bylo, aby krmné koule dopadly přesně na místo, kde budu chytat, a pomalu se rozpadaly. Díky jejich poměrně velké hmotnosti jsem věděl, že nesplavou po proudu a dopadnou na dno tam, kam jsem chtěl umístit i své koncové montáže. Podobnou taktiku jsem viděl v jednom francouzském kaprařském časopisu, kde bratři Mahinovi využívali k tvorbě krmných koulí na řeku silně lepivou hrnčířskou hlínu, kterou míchali s kukuřicí. Já jsem chtěl něčeho podobného dosáhnout za pomoci method mixu a partiklu. Předpokládal jsem, že proud vody bude postupně uvolňovat hrubší částice a tím prokrmovat pás vody pod místem zakrmení, kde jsem měl umístěnou montáž. Dvě udice jsme vyzkoušeli s tímto krmením, dvě bez něj. První záběry přišly právě na takto prokrmených místech a k mému překvapení trvalo téměř 24 hodin, než se ozvaly další udice umístěné jen o pár metrů vedle. Tady se projevila síla method mixu a ukázal se důvod, proč ho rybáři tak rádi používají při rychlých rybářských výletech.
  
Velkou výhodou je i to, že při zakrmování pomocí praku nám koule díky lepivosti method mixu drží hezky pohromadě. Na krmné místo tak můžete dostat poměrně velké množství partiklu. Pokud jezdím na závody nebo na kratší rybářské vycházky, vždy zahajuji krmnou kampaní za pomoci method mixu s partiklem nebo peletami. Pak už jen dokrmuji hrubším partiklem nebo boilie a ke svým montážím vždy přihodím jen jednu krmnou kouli. Pokud záběry ustávají, zkusím zesílit method mix nějakým posilovačem (Bait booster, nebo přímo dip), který naliju do vody, se kterou smíchám sypké krmivo. Většinou záběry znovu přijdou.
  
Trochu se zde pozastavím nad používáním dipů. Trendem mnohých firem je vyrábět nachytano.czkomplexní sortiment v dané chuti, od boilie přes plovoucí boilie, method mix až po dip. Proto, je-li to možné, používám na zvýraznění dip v dané příchuti method mixu - osobně mi to vyhovuje a podle mých zkušeností je to nejoptimálnější volba.
  
V případě, že mám možnost vnadit z loďky, rád míchám method mix s větším množstvím drobných pelet a na drobno posekaného boilie v poměru 1 : 1. Směs mírně zvlhčím vodou, ale netvaruji do kuliček, jen jednoduše promíchám a pomocí lopatky nasypu k montáži. Je to velmi dobrá taktika hlavně na závody, zvláště jsou-li ryby opatrné anebo předpokládáte, že jich před Vámi není mnoho. Toto krmení dobře funguje i v době, kdy ryby nejsou aktivní - tehdy vynechám sekané boilie, přidám rychle rozpadavé pelety a chytám přímo nad krmným místem na malou plovoucí kuličku. Rád takto chytám ve studené vodě s Hot Demon a method mix této kořeněné příchutě smíchám s kukuřičnými a konopnými peletami. Potom do vody naliju Bait Booster Spice, Starmino a smíchám s peletami a suchým mixem. Pozor - pelety přidávejte krátce před vnaděním, aby se Vám nerozpadly ještě před tím, než je pošlete do vody. Jako nástrahu použiju 14mm plovoucí Hot Demon, na které kápnu 1 kapku esenciálního oleje Black Pepper nebo Česnek.
  
Stejnou taktiku můžeme použít i v letních měsících, kdy máme podstatně širší prostor na výběr, protože voda je teplejší a method mixy na bázi rybích mouček jsou v ní účinnější než ve vodě studené. Osobně rád používám Instinkt Faktor v kombinaci se pstruhovými peletami anebo White Fish Pelets s drobnými Halibut peletami. Jako nástrahu většinou nasazuji buď velkou peletu (s obsahem Beta karotenu) Donuts, Halibut peletu, nebo jejich kombinaci s plovoucí kuličkou (někdy jen samostatnou plovoucí kuličku). Věřte, že tímto způsobem se dají nachytat i velké ryby.
  
V případě, že chcete method mix využít na plnění PVA tubusů a máte obavy, aby se krmivo nelepilo, je třeba zvýšit množství partiklů nebo drobných pelet a takto vytvořenou směs plnit do PVA. Pelety a partikl zabezpečí rozpadavost směsi. Když jsem byl v minulém roce ve Francii, viděl jsem několik fotografií, na kterých kapraři zasypávali method mixem velké pelety. Když jsem se na to ptal, bylo mi řečeno, že lososovým olejem zalijí Halibut pelety, nechají je nasáknout, poté jen jemně popráší method mixem, vloží do PVA sáčku a společně s montáží nahodí. Tuto úpravu velmi chválili, zejména pro její účinnost v přehřátých vodách.
  
Jedním z mých nejčastějších využití method mixů je vytvoření obalovací pasty. Je to velmi jednoduché. Dip nalijeme do suchého method mixu a vymícháme do takové hustoty, aby se takto vytvořenou pastou dalo obalit boilie. Rád do takové pasty přidám ještě kousky Tygřího ořechu nebo rozdrobenou halibut peletu. Mimochodem, právě Halibut pelety někdy rovněž obaluji v pastě, protože je nejen chuťově zvýrazním, ale zároveň i prodloužím jejich rozpad ve vodě.
  
nachytano.cznachytano.cz

Method mixy jsou návnadou, která má široké spektrum využití. Jsou jednou z nejúčinnějších návnad na rychlé rybářské výlety, protože rychle přilákají ryby na lovné místo. Jsou ideální volbou při závodech. Je však pouze na samotných rybářích, jak dokážou s tímto materiálem pracovat a využít jeho obrovský potenciál. Na předcházejících řádcích jsem se snažil nastínit několik možností použití. Přeji Vám mnoho úspěchů při používání tohoto skvělého produktu.    

Ivan Fabian
Článek vyšel v časopise Český rybář

Pokud se Vám článek líbil, podpořte ho prosím svým laikem, sdílením, případně ohodnoťte hvězdičkou. Uvítáme především komentáře k rozvinutí diskuzí s vašimi názory a zkušenostmi k danému tématu. Registrace k psaní komentářů není nutná.




Sdílet članek

Hodnocení článku

Počet hlasů: 7

Diskuze

Přidat příspěvek do diskuze