Lov v překážkách: bezpečná montáž


Lov kaprů a nejen kaprů mezi překážkami je podle mého názoru nejproduktivnější, ovšem riziko ztráty úlovku je o to vyšší. Ti, kteří loví v závadových místech moc dobře ví, co hrozí, a přesto používají montáže, se kterými se ryba v případě utržení nemusí vypořádat.

nachytano.cznachytano.cz

Pokud požíváme předimenzované vlasce o větších průměrech, tak při jejich spojování vznikají objemnější uzly a těžko se přes ně přetahuje korálek z tužšího materiálu s menším centrálním otvorem, či in-line olovo.

Ryba po utržení s takovýmto spojem může za sebou vléct olovo na X metrech a hrozí, že se s ním zamotá do jiných vázek, nebo utržených vlasců s montážemi pod hladinou. Je lepší této eventualitě předcházet a zvážit, jestli trochu nepoupravit svou koncovou sestavu, která ve finále nemá vliv na její chování pod hladinou.

nachytano.cznachytano.cz

Řešení je prosté. Na rybářském trhu existuje jednoduchý a účinný systém, který zjednodušuje sestavení nejrůznějších helikoptérových montáží a zvyšuje jejich bezpečnost. Tato sestava se skládá ze dvou korálků s velkým centrálním otvorem a kouskem bužírky, která je na obou koncích kónická. Nejvhodnější obratlíky pro tento systém jsou ty s velkými kroužky.

Vše je vyrobeno z měkkého materiálu a korálky se snadno přetahují i přes ty největší uzly. Systém má za úkol držet návazec mezi korálky na bužírce a zabezpečovat hladkou rotaci při náhozu. Korálky drží v bužírce relativně pevně a na zásek či přichycení ryby přes olovo to bohatě stačí. S tímto systémem se dá snadno pohybovat po olověnce nebo fluorocarbonu a můžete si podle libosti nastavit vzdálenost návazce od olova, což je výhoda pokud chytáte na zabahněných revírech a olovo po náhozu obvykle zajede hluboko do sedimentu.

nachytano.cznachytano.cz

Tento systém používám velice často, protože se sestava při náhozech prakticky nemotá a bužírka s korálky i při sebevětším švihu drží spolehlivě na místě. Jediné co měním, jsou velikosti a tvary olov  podle toho, jestli chci nahazovat, anebo pokládat na kratší vzdálenosti k překážkám. Suma sumárum se jedná o snadno modifikovatelnou montáž, kterou si můžete upravovat podle svého. Jejím srdcem je právě dvojce korálků, které mohou rozhodovat o budoucnosti utržené ryby.

Ryba po utržení plave pouze s vaším návazcem. Netahá za sebou olovo, nebo závěsku s X metry další sestavy. Tedy háček a cca 30cm návazcového materiálu zakončeným obratlíkem, což je nejmenší možná škoda, kterou lze udělat. Takže v takových případech je téměř nemožné, aby se ryba někde zamotala do podvodních vázek.

Pro rybu to není až taková překážka a už se mi stalo, že jsem zdolal nedávno utrženou rybu, která měla v tlamce zmiňovanou montáž a při krmení jí to nijak neomezovalo.
Takto sestavenou bezpečnou montáž nahazuju nebo pokládám do blízkosti pařezů, potopených stromů či leknínů.

nachytano.cznachytano.cz

Tato místa jsou produktivní po celý rok a hlavně v letním období, kdy jsou ryby letargičtější než v jiných částech roku. V podstatě všechny překážky jsou často obaleny škeblemi, které jsou ostré, jako břitva.

Abychom zvýšili své šance na zdolání úlovku je potřeba používat odolné návazcové materiály a hlavně háčky. Právě na háček je při silovém zdolávání vyvíjen enormní tlak, když potřebujete rybu držet co možná nejdál od překážky. Už se mi mnohokrát stalo, že zrovna v tomto místě sestava povolila. Proto nejčastěji volím osvědčené háčky od Sportcarpu a to Heavy Carp ve velikosti 4 a 6.

Ještě se mi nestalo, že by mi povolily. Co se týče šokovek, tak používám vlasce v průměru 0,40 - 0,70 mm. A na návazce svlíkací šňůrky, které kolikrát ani nestahuju a tím se zvyšuje jejich oděruvzdornost.

Kolem překážek je obvykle větší ruch a vaše boilies dostává hodně zabrat a to především od malých rybek a raků. Není nic horšího, než když po celodenním čekání vytáhnete sestavu bez kuličky a vy takto zbytečně ztratíte drahocenný čas.

Poslední dobou jsem si oblíbil extra tvrdé boilies a to konkrétně od firmy Maxcarp, které je děláno ručně na rollbalech. Dodává se v dózách zasypané hrubou solí. Maxcarpu se podařil ideální kompromis mezi opravdu odolným a stále funkčním boilies, které po vhození do vody okamžitě pracuje.

nachytano.cznachytano.cz

K těmto extra tvrdým kuličkám používám klasickou fresh verzi ve stejném provedení, kterou samozřejmě také chytávám pod háčkem s velkým úspěchem. Libí se mi, že ve struktuře boilies člověk vidí skořápky a to je důkaz toho, že kluci používají do svých mixů čerstvá celá vejce.

Dříve jsem si stavěl a roloval směsi sám, dnes bohužel toho času tolik není, a proto kupuju hotovky. Maxíci mají opravdu povedené kuličky, které mi nachytaly na svazových vodách spoustu krásných ryb.

Lov v překážkách přináší s sebou spoustu radosti, ale i zklamání. Když jste dobře připraveni, tak dokážete pomyslnou misku vah převážit na svou stranu a z těchto míst vytěžit maximum.

Jiří Valeš - Max carp

Pokud se Vám článek líbil, podpořte ho prosím svým laikem, sdílením, případně ohodnoťte hvězdičkou. Uvítáme především komentáře k rozvinutí diskuzí s vašimi názory a zkušenostmi k danému tématu. Registrace k psaní komentářů není nutná.



Sdílet članek

Hodnocení článku

Počet hlasů: 5

Diskuze

Přidat příspěvek do diskuze