Jaké zvolit boilie

Je to jednoznačně nejčastější otázka, kterou dostávám. Odpovídal jsem na ni nejméně tisíckrát a nejspíš to tak bude i v budoucnu. Volba boilie je pro mnoho rybářů zásadní. Někdy už jsou částečně rozhodnutí a spíš jen chtějí potvrdit svůj výběr, mnozí ale nemají představu, co by zrovna v danou dobu na daném revíru mohlo fungovat, a tak raději požádají o radu.

nachytano.czNutno říct, že dnešní výběr boilie je tak pestrý a rozsáhý, že se tomu nelze úplně divit. Už dávno tu není doba, kdy se boilie prodávalo po jednotlivých kuličkách a vybírali jste mezi žlutým, červeným a oranžovým; v lepších obchodech měli i zelené. Jak šel čas, mohli jste vybírat i mezi jednotlivými příchutěmi, jako byl scopex, tutti frutti, ryba nebo dokonce i mušle. Co na tom, že se vyráběly ze stejné směsi a že mezi nimi nebyl velký rozdíl. Jednou se rozkřiklo, že to jde na tutti, tak všichni kupovali to, podruhé byla v kurzu ryba, jindy zas mušle.

Dnes už sečtělejší rybáři vědí, že výběr boilie není jen o barvě a příchuti, ale především o složení. Naučili se chápat, že když jim funguje příchuť švestka od jednoho výrobce, nemusí jim fungovat stejná příchuť od jiné firmy, protože jde o úplně odlišné boilie. Proč tomu tak je? Důvodů je víc. Příchuť (v tomto případě švestka) je totiž jen esence, jedna z mnoha složek. Pro lidský nos možná ta nejvýraznější a nejsnáze identifikovatelná, ale kapři ji po čichu a chutí mohou vnímat jinak. Jednotlivé „švestkové" esence se mezi sebou mohou výrazně lišit, mohou mít jiný nosič, jinou sílu, jiný pachový signál. Esence navíc zpravidla není jedinou tekutou složkou. Tekuté potravy, oleje, sladidla, chuťové stimulátory a esenciální oleje nemusí být pro lidský nos tak zřetelné, ovšem pro citlivější chemoreceptory kaprů to může byl právě některá z těchto složek, kvůli které se rozhodnou vámi zvolené boilie přijmout, nebo ho naopak odmítnout.

Kapři kvalitu poznají

A pak jsou tu ještě sypké složky. I jejich složení je nesmírně důležité. A pak jsou tu ještě sypké složky. I jejich složení je nesmírně důležité. Pokud chytáte několik dní na stejném místě, mohou být ještě mnohem důležitější než tekuté. Pro lepší představu si pomohu příkladem. Esence se dá přirovnat ke koření nebo omáčce, jaká se podává například ke steakům. Pokud se povede a je podle vašeho gusta, může dovést jídlo k dokonalosti. Tekuté potravy se dají přirovnat k nápoji, kterým jídlo zapíjíte. Dobré pivo či víno určitě pomůže umocnit chuťový zážitek. Podstata je ovšem v kvalitě jídla, přeloženo do rybářského světa - v kvalitě směsi. Sójové maso vypadá podobně jako skutečné maso, ale co si budeme povídat, moc si na něm nepochutnáte. A stejně tak bude velký rozdíl mezi špičkovým čerstvým hovězím a zatuchlým masem z polských jatek, byť bude vydáváno za argentinské steaky.

Možná si říkáte, že přeháním, že kapr není tak inteligentní, aby poznal kvalitu sypkých přísad a dá se snadno oklamat účinnou esencí. Ano, občas ho lze ošálit. Zejména menší věčně hladové kapry, kteří si ještě neumějí tak dobře vyhledávat přirozenou potravu. A občas se spletou i ti větší. I oni nemají moc jiných možností, jak prozkoumat potencionální zdroj potravy, než ho nasát do tlamy. Pokud se však hned nechytí, což jste jim do vody naházeli špičkové hovězí, jeho napodobeninu nebo plesnivý rohlík. Proto je takový rozdíl mezi jednotlivými boilie, i když jsou všechna například se švestkovou příchutí.

Bez uvědomění si tohoto principu nelze dost dobře pochopit, proč jsou některá boilie úspěšnější než jiná. Stejně tak i to, že na rybí příchutě lze úspěšně chytat i ve studené vodě a naopak na ovocné či sladké během parného léta. Tento předsudek, ale nebo oliheň. Jedeš brzy zjara nebo pozdě na podzim? Vezmi si něco ovocného nebo sladkého. Ano, může to platit, ale také nemusí.

O tom, jestli je dané boilie vhodné pro jaro, léto, podzim či zimu, nerozhoduje jen esence, ale veškeré sypké a tekuté složky. Esence je jen omáčka, koření na závěr. Proto lze na vhodnou směs s rybí příchutí chytat úspěšně i v zimě, zatímco na jinou se sladkou či ovocnou uprostřed léta. Pokud tohle pochopíte, dostanete se v porozumění jaké boilie kdy zvolit, nejméně o tři kroky dál.nachytano.cz

Pomohlo pět let staré boilie

Neméně důležitá je i pevnost, rozpustnost a stravitelnost boilie. Snad až na tu první z nich to nelze poznat přičichnutím, pohledem, dokonce ani stiskem. Tady vám musí pomoci informace od výrobce. Pevnost určuje to, na jaké účely bude boilie nejvhodnější. Pevné boilie bývá skvělé tehdy, pokud máte potíže s menšími rybami, než na které cílíte. Mně se například na jedné slovenské přehradě stalo, že mi na sice pevné, ale ne úplné tvrdé 24mm boilie brali jak o závod kapři od 7 do 10 kg. Jinde a jindy bych za né byl rád, ale na této vodě lze při troše štěstí a zkušenostech ulovit mnohem větší kusy. Navíc jsem vyvážel přes 600 m a jezdit takovou dálku pro tyto středně velké ryby určitě nebylo to, kvůli čemu jsem přijel.

A tak jsem ze své tašky s krmením vytáhl přes 5 let staré boilie o průměru 30 mm. Ne, že bych ho vozil pět let neustále s sebou. Tušil jsem však, že na této vodě a v těchto podmínkách by se mohlo hodit. Proto jsem ho na tuto výpravu přibral. A byla to trefa do černého. První kapr měl tuším 11 nebo 13 kg, další už téměř 20 kg. Boilie rozhodné nebylo tvrdé jak kámen. Vrtáček jsem nepotřeboval, propíchl jsem ho jehlou. Ale bylo po těch letech celkově pevnější a především vyčichlejší. Tím eliminovalo záběry  menších a středně velkých rvb. I to může být cesta k úspěchu.

Rozpustnost je důležitá zejména při krátkodobých výpravách. Zjednodušeně řečeno, rozpustnější boilie bude mít s nej větší pravděpodobností rychlejší účinek než to méně rozpustné. Samozřejmě, bude záležet i na složení a dalších věcech, ale určité je to věc, kterou nelze přehlížet. Proto pro krátké výpravy nebo závody rybářům doporučuji rychle působící atraktivní boilie, jako je například Spiceman WS1 nebo WS2. Jejich složení a především rozpustnost je uzpůsobena právě pro tyto účely. Kdybych je vytáhl na té slovenské přehradě, zřejmě by mi dlouho nevydržela nastražená, nebo bych se ujezdil pro kapry všech velikostí. Ale pro několikahodinové vycházky, víkendovkv, závody, při nichž nemáte mnoho času nebo v situacích, kdy jsou ryby málo aktivní, je to ta nejlepší volba.

Kapři s věkem mění chutě

Podobná je pikantní švestka. Ta už ale nastražená vydrží mnohem déle. Proto se hodí i pro střednědobé výpravy, stejné tak i boilie Express půlnoční pomeranč a další příchutě z této řady. Naopak, na delší výpravy nebo při potížích s malými rybami, je nutné nasadit pevné, pomalu rozpustné boilie. Optimálně s takovým složením, příchutěmi a esenciálními oleji, jež jsou pro menší ryby málo atraktivní, zato na ty velké působí jako magnet. Je totiž velmi pravděpodobné, že kapři, podobně jako lidé, s přibývajícím věkem částečně mění chutě.

Nevím jak vy, ale mně když někdo v dětství nabídl tatarák, krkovičku, prejt nebo škvarky, tak jsem to do pusy nevzal. Dnes to zbožňuji. Stejně tak oproti dětství mnohem víc kořením; čerstvé mletý pepř, česnek a ostré chilli patří k mým oblíbeným. I kapři, jak mohu průběžné pozorovat nejen na svých úlovcích, mění časem své chuťové preference.

nachytano.czProto na ty velké volím silné rvbí boilie. K mým favoritům patří řady Gangster a Fanatica. Obě obsahují přes 60 % rybích mouček, játrové a mořské extrakty, koření a další pochoutky. Tak nějak si představuji ten prvotřídní steak. A jak se zdá, velcí kapři to vidí podobně. Pak už jde jen o to zvolit správnou esenci s tekutými příchutěmi. Chci-li něco silnějšího pro zkušené gurmány, má volba padá na G2 Krab&Ančovička&Asa nebo Losos&Ráček&Asa, chci-li větší množstvu záběrů, pak vybírám mezi příchutěmi koi nebo meteora, které jsou přece jen atraktivnější i pro středně velké rvbv.

Pokud máte zkušenosti s daným revírem, určitě při výběru boilie vycházejte i z nich. Někdy opravdu tam Či onde fungují věci, které by člověk logicky neočekával. To je ale na rybařině nej krásnější. Kdyby Šlo vyřešit výsledek rovnicí o dvou neznámých, mohli by si rybáři snadno spočítat, co kde použít. Takto ale vše závisí na jejich zkušenostech, intuici a třeba i na štěstí. A to je mnohem napínavější než matematické vzorce. Hodně úspěchů.

Michal Kučera - Mikbaits

Pokud se Vám článek líbil, podpořte ho prosím svým laikem, sdílením, případně ohodnoťte hvězdičkou. Uvítáme především komentáře k rozvinutí diskuzí s vašimi názory a zkušenostmi k danému tématu. Registrace k psaní komentářů není nutná.

Sdílet članek

Hodnocení článku

Počet hlasů: 2

Diskuze

Přidat příspěvek do diskuze