Jak lovec vyhnal lovce


Zářijový večer, voda teplotou ani stavem hladiny nevyznala změn oproti letošnímu létu, ale alespoň se venku dá dýchat… Mám jen asi hodinku a půl, proto váhám – vláčka nebo plavačka? Vláčet jsem byl včera a kromě jednoho okouna nic moc, proto vezmu do ruky prouteček se splávkem a do krabičky pár červíků. Plus samozřejmě peán, povolenka a metr, i když ten bude dnes zbytečný. Vyrazím pod přírodní splav, kde nikdy nebyl problém nachytano.cznachytat nějaké rybky bez jakéhokoliv zakrmování.

Hned na první nahození přichází skaláček kolem 20 cm. Kdyby zabral v tůni, nedivil bych se, ale záběr přišel zrovna v tom největším proudu. Každopádně po pár sekundách od nahození, co víc si přát. Dalších 10 nahození skončí s bilancí 8 ryb – z drtivé většiny kolegové cejnka, na břeh se podívá i pár plotiček a největší radost mi udělala podoustvička (vytáhl jsem tedy metr, který ukázal 25 cm). Vzhledem k tomu, že na tomto úseku lovím již přes 10 let a zatím jsem zde podoustev ulovil jen jednu maličkou, bylo to příjemné překvapení. Asi se jich tu pár najde. Poté ale záběry vymizely. V proudu, v tůni, na protější straně u rostlin. Nic. Cítil jsem zradu. A skutečně – několik ,,tsunami´´ a následující zběsilé úprky rybiček mluví jasně. Najela sem štika. Bohužel na dravce nejsem připraven a vrátit se domů pro nějaký vláčecí proutek bych nestihl a navíc by štika možná i odjela. Nevadí. Po pár zaloveních se kolotoč s rybami opět roztočí, sice ne tak rychle, ale nějaké záběry přicházejí. Štika tu však stále je. Jednou mi dokonce pod nohama lapla po cejnkovi, kterého jsem zrovna zdolával. Poté byly záběry více než sporadické a i když můj čas u vody ještě nevypršel, odcházím domů. Změnit místo by nemělo smysl – jinde je třeba si zakrmit vnadicí směsí, aby se tam ryby dostavily.
Příroda tak opět přechytračila člověka. Co se dá dělat, štika prostě byla lepší. Každopádně hned po příchodu domů dávám dohromady smáčky, nymfy, woblery, prostě vláčecí vrcajk s úmyslem zítra jí vrátit úder. Pokud tam bude i ráno, je moje…
nachytano.cz
Jakmile se rozední, jsem na místě. Nějaké zběsilé úniky rybiček pozoruji, ovšem jestli je má na svědomí štika, nevím. Stejně tak do nich můžou najíždět okouni, těch je tu dost. Nebo prostě mají obavy z něčeho jiného. Každopádně gumy ani rotačka nic. Až při tažení povrchového wobleru přichází rána do prutu, zásek a ryba visí na udici. Nicméně hned od začátku mi nehraje velikost. Štika mohla mít tak kolem 60 cm, toto se mi ale zdá podstatně menší. Může to být menší bolen nebo větší okoun, tomu věřím nejvíce. Candátů je tu také dost, ale nesedí mi způsob vedení a místo záběru. Nejvíce však favorizuji konkurentku cílové ryby – nějaké šídlo. Chvíle zdolávání a…

… Překvapení je na světě – po chvíli podebírám tlouště 36 cm. Radost z něj samozřejmě mám, jako z každého tlouště uloveného jinak, než na třešeň (protože to je zde, jako na mnoha jiných vodách, neskutečný chytač těchto jelců).  Ale přece jen, cíl vycházky to není.
A nic na tom nezmění ani stovky dalších náhozů s desítkami návnad. Štika mě prostě porazila ve všech směrech.

Jakub Kantor

Sdílet članek

Hodnocení článku

Počet hlasů: 6

Diskuze

Přidat příspěvek do diskuze