Vyzkoušeli jsme za vás - wobler Bonito Krap 9

Polské woblery Bonito chytám už od roku 2014, kdy jsme navázali spolupráci s jejich výrobcem Jackem Wargocki a dovezli do ČR první várku. Od té doby bylo ČR prodáno přes deset tisíc těchto skvělých woblerů. Nabídka je opravdu široká a čítá přes dvacet modelů. Člověk nachytano.czsám nemůže ochytat vše, protože každá voda vyžaduje jinou nástrahu, takže není divu, že zatímco u nás na Hané si vystačím s menšími woblery na tlouště jako třeba okon 4, sandacz 5, krapik nebo sedmicentimetrovými Ploc 7 a Krap 7, na wobler Krap 9 jsem do letoška moc úlovků neměl. Neměl jsem pro něj moc využití, protože jsem chodil jsem na vody, kde na něho bylo buď moc mělko nebo nebyla cílovou rybou štika. Od počátku na mě ale působil velkým potenciálem, protože při svých 9 centimetrech s vyšším tělíčkem pro štiku jistě představuje zajímavou kořist a současně oproti jiným woblerům téhle velikosti nemá agresivní chod. I přes svoji robustnost dává wobler více důrazu do kolébavosti s uzší amplitudou a v prutu velký odpor nedělá. Krap 9 se v posledních letech výborně prodává a mnozí zákazníci tento wobler nakupují opakovaně. Není pochyb, že s ním byli úspěšní. Samozřejmě se mezitím ke mě dostávaly zprávy od Jacka, že s mělce chodícím krapem loví pravidelně štiky na zaorstlých jezerech s hloubkou okolo tří metrů a že jde o jeho nejoblíbenější štikový wobler.

Letošní zahájení jsem tedy vyjel s kajakem a po vzoru loňských úspěchů s woblerem Bonito ploc 7 jsem s Krap 9tkou v provedení deep runner začal obhazovat břehy Slezské Harty. A ejha. Při prvním lovu jsem na něj chytil 4 štiky, candáta a dalších několik ryb mi spadlo. Zapomnění této nástrahy najednou vzalo za své a Krap se stal mým oblíbencem. Při další vycházce ze břehu jsem přidal několik štik s jeho mělce chodícím bratrem. Lov s Krap 9 je velmi jednoduchý, intuitivní a co do složitosti bych ho přirovnal někde mezi vláčení rotačky a Salmo Hornetu, tak jednoduché to je.

Minulý víkend jsem strávil s Jackem 4 dny na lodi. Jacek hned na první dobrou nasadil Krap 9 s cílem lovit na něj štiky a nesundal ho z prutu po celé 4 dny. Zatímco já jsem usiloval o úlovek okouna a měl nějaké úlovky na Ploc 7 a Krap 7, Jackovy výsledky s Krap 9 mě výrazně převyšovaly, hlavně ve štikách. Když jsme stáli na hloubce tři metry a házeli proti břehu nebo trolovali nad takovou hloubkou, tak nasazoval Krap 9 SR. Pokud jsme stáli nebo trolovali nad hloubkou pěti metrů, přicházel ke slovu model Krap 9 DR. Šlo o velmi účinnou dvojkombinaci a já jsem přihlížel, jak Jacek navyšuje skóre. Dokonce i velcí okouni o 9tku jevili zájem.

Samozřejmě jsem nemohl zůstat pozadu a Krap 9 nasadil také. Jeho loudavě kolébavý chod se ukázal i ve slunečném srpnovém dni v pravé poledne doslova magnetem na štiky. Za dopoledne jsme běžně nachytali okolo 15 štik, které zjevně podle absence zálovů a plochých hubených břich nebyly zrovna na lovu. Hodně záběrů byla jen lehká ťuknutí, protože štiky do nástrah spíše dotíraly, ale na to, že jsme lovili na svazové vodě s vysokým rybářským tlakem, to byl sukces jako hrom a naše woblery byly na konci víkendu pěkně dokousané, ale stále funkční.nachytano.cz

Krap 9 se vyrábí ve třech provedeních: jerk, mělce potápivý wobler s ponorem do 1,5m a hlouběji chodící model s ponorem do 3 metrů při vláčení a do 5 metrů v trollingu. Plovoucí model váží 23 gramů, potápivý má 26g. Wobler je vyroben z tvrzené PUR pěky a opatřen několika vrstvami laku. Drát prochází celým tělem nástrahy. Nízká hmotnost, poměrně neagresivní chod umožňují wobler používat i s lehčím vybavením, jako jsou pruty do 28g od DAMu nebo Dragona či pruty do 40g od Westinu.

Zkušenosti s lovem:

Krap 9 jerk https://rybanahacku.cz/178--krap-9cm-jerk

má výborné letové vlastnosti. Díky štíhlejšímu tvaru se výborně hodí pro rychlejší vedení nebo silnější škubání prutem.

Krap 9 SR https://rybanahacku.cz/202-krap-9-sr

s ponorem 1,5m se velmi dobře hodí pro lov ze břehu na mělčí vodě. Při pomalém vedení se tak nějak hloupě loudá kousek pod hladinou a pro štiky je doslova magnerem. Při rychlejším vedení nebo trollingu sleze klidně do dvou metrů a pokud je pod ním metr vody, dokáže štiku vytáhnout i z hlubší vody.

Krap 9 DR https://rybanahacku.cz/200-krap-9-dr

má při běžném vláčení ponor 3 metry, Hodí se proto pro lov z lodě nebo třeba k vymetání hlubších míst. Při trollingu sleze na hloubku až pěti metrů. Jeho rychlejší frekvence vibrací s nevýraznými bočními vychýleními a drobnějšími vibracemi je výborná, pokud štiky lovíte na přelovených vodách, kde štiky agresivní woblery nechtějí. Mezi mé oblíbené brvy patří plotice, 06 a okoun 03.

Wobler vedeme pomalu či rychle s občasným zpomalením či zrychlením vedení. Občasné škubnutí špicí prutu není na škodu.

Petrův zdar

Vaše https://rybanahacku.cz
Zdroj:https://rybanahacku.cz/blog/vyzkouseli-jsme-za-vas-wobler-bonito-krap-9-n109

Sdílet članek

Hodnocení článku

Počet hlasů: 1

Diskuze

Přidat příspěvek do diskuze