Přítomnost u prutů


Dotaz:

Jak z právního hlediska definovat rybářský řád a znění o lovu udicí na položenou i nachytano.czplavanou, kdy musí být lovící u prutů přítomen tak, aby v případě potřeby mohl s nimi bez prodlení manipulovat?

Dle řádu je možno se vzdálit od nastražených prutů maximálně do 10 m, přičemž pruty nesmí být upraveny do systému samoseku.

Odpověď:

Ust. § 14 odst. 5 Vyhl. č.197/2004 Sb.

Lov ryb udicí, na plavanou, na položenou nebo čeřínkováním může být prováděn jen za předpokladu, že osoba provádějící lov je u udic přítomna tak, aby s nimi mohla bez prodlení manipulovat. Rybář je v danou chvíli lovec a jako takový si musí také počínat. Pokud by lovil, ovšem při tom nebo dokonce místo toho vykonával, byť v blízkosti nahozených prutů, úplně jiné činnosti, které ho plně zaměstnávají, pak nepochybně nevykonává řádně výkon rybářského práva. Je sice přítomen u udic, ale nemůže, zaujatý jinou činností, s udicemi bez prodlení manipulovat. Vzdálí-li se od prutů, pak s nimi nemůže bez prodlení manipulovat, nechová se tedy jako lovec. Bez prodlení znamená ihned, okamžitě, jakmile ryba zabere….. Právě tehdy se totiž rybář chová jako lovec. Výjimku lze připustit jen v těch výjimečných případech, kdy důvod nepřítomnosti u prutů je po dobu zcela nezbytně nutnou akceptovatelný (někdo přivolává pomoc zraněnému).

Odpovídal: JUDr. Alexandr Šíma

Sdílet članek

Hodnocení článku

Počet hlasů: 10

Diskuze

Přidat příspěvek do diskuze