Lov na štiky a candáty s jerkbaity a velkými shady


Rybolov na štiky a candáty během léta často vyžaduje velké úsilí a mnoho různých znalostí, zejména na vyhlášených místech. Větší a starší ryby jsou chytřejší, a není snadné je přelstít.
nachytano.cz
Tím, jak jsou tyto velké ryby chytřejší a chytřejší, pro rybáře se stává důležitější správná technika a prezentace. Pro efektivní rybolov s jerkbaity a velkými shady je důležité použít správné náčiní, vyvážené a navržené pro tyto styly rybolovu. Proto jsem zvolil sérii HS Special Force, jsou to ohromující pruty navržené pro tuto práci.

Jerkbaity a rybolov s nimi

Když mluvím o jerkbaitech, mám na mysli hybridní jerkbaity. Tyto druhy nástrah vyžadují bližší kontakt a je důležité, abyste je správně četli a byli s nimi v kontaktu. Téměř každý hybrid je ručně vyroben a má tedy vlastní unikátní akci. S hybrid jerkbaity je připojovací oko vždy navrchu přední části nástrahy místo na nose jako kluzák.

Jerkbait je tak tahán nosem dolů namísto přímo, a bude rozdíl v akci. Akce jde od základny zleva doprava. Mezy skluzy občas zrychlí nahoru či dolů, některé dokonce mají komíhavý pohyb na konci taktu. V krátkosti – každá nástraha je unikátní a chová se jinak.

Není vždy snadné dát hybridnímu jerkbaitu smrtící akci a prut to buď dokáže nebo zkazí. Proto používám Special Force 220BC, prut, který nejen skvěle vypadá, ale také skvěle vodí nástrahy. Pocit blanku a kontaktu s nástrahou je přesně to, co potřebujete pro úspěšný rybolov s hybridy.

Blank je velmi ciltivý a s lehkou vrhací zátěží můžete nástrahu velmi přesně tahat a otáčet. S hybridy se nejlépe rybaří, když je taháte namísto klepání. Klouzavou nástrahu jako Rapper byste chtěli poklepávat zleva doprava a potřebujete tužší blank. Rybolov s jerkbaity je o pocitu, a proto ho mám tak rád, se správnou výbavou je velmi zábavný!

Střední až velké shady

Když rybařím hlouběji, nebo když ryby po jerkbaitech ve vrchních vrstvách moc nejdou, měním na velké shady, osazené jigovými hlavami 10 až 20g dle hloubky, větru a proudů, s nimiž chytám diagonálně.

Držím shad na dně, pak s ním zaklepu a zvednu ho 2-3x a nechám ho potopit s pevným vlascem zpět na dno. Rychlost potápění záleží na hmotnosti shadu.

Podle podmínek zkouším chytat tak lehce, jak je to jen možné. 9 z 10 záběrů přijde během momentu vznášení. To jsou často záběry, které Vás nadzvednou! S lehkou jigovou hlavičkou bude tento moment trvat déle a zvýší se šance na záběr. Pro tento typ rybolovu používám jiný prut ze sérinachytano.cze Special Force, 240 přívlačový prut s vrhací zátěží 15-60g. Je také nutné mít skvělý kontakt s nástrahou, potřebujete perfektně cítit, když se dotknete dna.

Kromě doteku dna je vhodné, když zjistíte, jakou má strukturu. Věci jako mušle, tráva či útoky okounů na ocas, či pocit, že ryby klepou proti vlasci. S těmito informacemi můžete místu věnovat více pozornosti. Pokud máte přehled, co se děje pod hladinou, můžete i bez echolotu , který vysílá šokové signály, najít správné místo. Tyto signály často zaviní, že velké ryby přestanou být aktivní. Zejméne v silných proudech a za velkého větru je důležité, aby citlivý blank byl tak efektivní, jak je to možné.

Série prutů Special force se skládá ze tří délek – 1,9-2,2-2,4m. U každé z nich jsou různé vrhací zátěže a jsou dostupné v baitcastových či přívlačových provedeních, dle Vašeho výběru. Série Special Force je vyvíjena s legendárním Henkem Simonszem, který vložil svá léta zkušeností do tvorby této série. Pruty mají blanky ze superrychlého HMS carbonu, korkové rukojeti, a jsou osazeny jen těmi nejlepšími Fuji komponenty. Ve zkratce, skvělá série prutů. Nemohu být bez nich!

Petrův zdar!
Kellen Bon

Pokud se Vám článek líbil, podpořte ho prosím svým laikem, sdílením, případně ohodnoťte hvězdičkou. Uvítáme především komentáře k rozvinutí diskuzí s vašimi názory a zkušenostmi k danému tématu. Registrace k psaní komentářů není nutná.






Sdílet članek

Hodnocení článku

Počet hlasů: 2

Diskuze

Přidat příspěvek do diskuze