Candáti z přehradních mělčin


Lov candátů přívlačí si získává stále více fanoušků. Jedním z typických míst výskytu candáta jsou přehradní nádrže. Ne všude je možné lovit z lodě, většina z nás navíc loví ze břehu. Jakkoli je většina úlovků candátů vykazovaných ve výkazech výsledkem lovu na nachytano.czrybičku nebo výsledkem nepřímého lovu přívlačí při lovu štik a okounů, kdy candát je vlastně jedním z více možných úlovků, jsou období a místa, kdy se na candáta můžeme i ze břehu zaměřit cíleně a užít si období hojnosti záběrů tohoto tajemného dravce. Candáti jsou častými návštěvníky pobřežních oblastí přehrad. Od návštěv příbřežní oblasti je odradí zejména extrémně mrazivé počasí nebo extrémně slunečný den v kombinaci s čistou vodou, nedostatek kyslíku ve vodě nebo nedostatek potravy při břehu.

V tomto příspěvku se zmíním o mých zkušenostech z lovu candátů v létě a v brzkém podzimu, kdy tito rytíři vyrážejí řádit na přehradní mělčiny a jejich lov je vlastně nejsnadnější.

Den/noc

Candát je světloplachý a přes den se v létě většinou ukrývá v hloubce mezi kořeny pařezů nebo na hranách terénních zlomů na hloubce 5-6 metrů. Do mělké vody ke břehu se vydává až se soumrakem a po setmění se často vydá i do vody mělčí než půl metru. Přes den je šance na ulovení candáta ze břehu jen v místech, kde břeh strmě padá do hloubky nebo je blízko břehu koryto. Úlovek candáta z pláže je přes den vyloženě náhodný a je lepší počkat si na večer nebo přijít brzo ráno. V červnu až srpnu je nejlepší ranní braní mezi 5 až osmou hodinou a večerní mezi 19 až 21:30 hod.

Nástraha

Při ranním rybolovu, kdy se postupně rozednívá, začínám zrána většinou s fluo žlutým twisterem. Jak se postupně přibývá světla, tak měním na tmavší barvu a velmi se mi osvědčily twistery Relax Superbanjo 7,5cm v zelenobílé a šedobílé barvě.

Až začne sluníčko pálit, tak přezbrojím na průsvitný ripper jako například Monarch Dok Trigger 8 nebo 10 v barvě Silver se stříbrným brokátem, který velmi dobře napodobuje rybí potěr ve slunečním svitu. S touto nástrahou pak lovím ve sloupci, takže mi stačí 2-3g hlavička.

Při večerním lovu než se rozběhne hladinové žraní a candáti dostanou odvahu přijet až pod nohy, tak prolovuji spíše spodní část vodního sloupce. Tehdy sáhnu po ripperu monarch dok trouty shad nebo Monarch dok Spickey 9 a 11cm v barvě Shad (černá s průsvitným brokátem). S přibývající tmou přejdu na twistery, barvy bílá a fluo žlutá zklamou jen málokdy.

Při lovu s gumovými nástrahami při lovu na mělčině podle hloubky mezi 1-3 metry volím hmotnost jigové hlavičky mezi 4-7 gramy. Většinou používám pětku a mým cílem je držet se co nejvíce hloubky do dvou metrů.

Další úspěšnou večerní nástrahou jsou woblery. Protože lovím na mělčině, tak preferuji mělce chodící typy ve velikosti 5-8cm jako například Gloog Nike 8, Rapala Shallow Shad rap 5, Rapala jointed 7 nebo Bonito Krap 7 Shallow.

Místo

Snažím se vytipovat místa s velmi pozvolně až skoro rovně scházejícím břehem. Dno by mělo být písčité nebo hlinitokamenité. Při březích nebo nedaleko břehu by měla být viditelná koncentrace malých rybek. Velmi důležité je, aby v dosahu nanejvýš 100m od břehu bylo koryto nebo výrazný terénní zlom. Ideální je vzdálenost do 30 metrů a ještě lépe, aby se koryto staré řeky křížilo s korytem potoka, který se do přehrady vlévá. Tím vznikne reliéf velmi členitého dna, kdy candáti budou z těchto proláklin vyrážet na mělčinu za rybkami a nebudou tak ostražití. V případě vyplašení se vrátí jen do blízkého koryta a nebude trvat dlouho a znovu se objeví na mělčině. Pokud takové místo najdete, už se nikam nestěhujte. Candáti dříve či později připlavou a začne koncert. Ale i když najdete takové místo, tak je třeba počítat s tím, že jste závislí na pohybu potěru. Zatímco jeden den tam bude hodně potěru, tudíž i hodně candátů, tak druhý den může být potěr někde jinde a candáti tu prostě brát nebudou.

Styl vedení nástrahy

Při ranním rozbřesku nebo veřejním soumraku cílím na aktivně lovící candáty, kteří opustili bezpečí svých úkrytů, aby se nažrali. Proto chytám v místech, kde je viditelně nahromaděný rybí potěr, do něhož budou candáti najíždět. V této době nerazítkuji dno, protože candát loví potravu ve sloupci nebo při hladině. V mělké vodě s hloubkou kolem metru a méně vlastně ani jinak než v horní vrstvě vody vláčet nejde. Gumovou nástrahu proto vedu svižněji a plynule, aby se do ní trefil. Woblery oživuji střídáním rynachytano.czchlosti vedení od pomalinkého po zrychlení dvěmi, třemi otáčkami kličky navijáku. Záběr je prostě rána do zdi a basta.

Snažím se nástrahu nahazovat tak, aby dopadala za koryto, protáhnu ji nad ním a vedu na mělčinu. Druhá možnost je postavit se ke korytu bokem (umožňuje-li to tvar břehu nebo brodění) a házet na hranu mělčiny a hloubky tak, aby byla nástraha vedena po celou dobu podél této hrany. Občas se mi při dalekém zabrodění stane, že mě candáti prostě objedou a loví mezi mnou a břehem. Proto čas od času věnuji pár hodů i směrem ke břehu. Často to funguje velmi dobře, protože v nástraze vedené od břehu na volnou vodu candát nevidí nic podezřelého, co by si spokojoval s rybářem.

Můj nejlepší výkon z mělčiny je 20 candátů za večer, takže držím palce.

Závěr

Letní řádění candátů na mělčinách ukončuje ochlazení v půlce září. Ke břehu se pak candáti vydávají méně. Dny, kdy na přehradu padne hustá mlha, panuje bezvětří a rybičky jsou natlačeny na břeh, mohou znovu spustit candátové šílenství na mělčinách.

Pokud takový den není, budou candáti v hloubce. Brát budou sice po celý den, jen je horší je najít a když je na hloubce najdete, vaše krabička bude pěkně krvácet ve vázkách.

Tak zlomte prut! Petrův zdar

Převzato: https://rybanahacku.cz/blog/candati-z-melke-vody-n57
www.rybanahacku.cz


Pokud se Vám článek líbil, podpořte ho prosím svým laikem, sdílením, případně ohodnoťte hvězdičkou. Uvítáme především komentáře k rozvinutí diskuzí s vašimi názory a zkušenostmi k danému tématu. Registrace k psaní komentářů není nutná.

 

Sdílet članek

Hodnocení článku

Počet hlasů: 13

Diskuze

Přidat příspěvek do diskuze