KLASICKÉ KOLEČKO V PODÁNÍ ABEL BIG GAME

Pryč jsou doby, kdy jsme pokukovali po klasických muškařských navijácích firem Hardy či Marryat s klasickou cívkou, které na svoji dobu tvořily TOP produkty ve své třídě. Každý z nás chtěl minimálně jeden kousek vlastnit, aby se mohl při rybářských výpravách pochlubit nachytano.czněčím výjimečným.

   Jako v každém odvětví, tak i v muškaření se neustále vymýšlí produkty nové, které by nám měly pomoci a hlavně usnadnit pobyt u vody. Tímto procesem prochází i velmi důležitý prvek naší výbavy, a to muškařský naviják. Jakmile zavítáte do rybářské prodejny a budete se pídit po tomto produktu, určitě Vám bude nabídnut naviják s širokou cívkou (tzv. Large Arbor), jehož výhody jsem popsal již v jednom z předchozích článků. I v dnešní době se ale mezi námi najdou tací, kteří na klasická kolečka nedají dopustit. Pro většinu z nás se v záplavě širokých cívek ta klasická jeví jako něco zastaralého a méně funkčního, ale i mezi klasikou se najdou značky, které i v dnešní době mohou konkurovat těm nejpřísnějším požadavkům. Mezi takové určitě patří navijáky značky ABEL, konkretně série BIG GAME 2.
   
Navijáky pod tímto označením se již 5 let nevyrábí, ale po celém světě se jich prodalo tolik, že i v dnešní době se dají pořídit za dobrou cenu. BIG GAME series se vyrábí od roku 1985. Navijáky byly tak spolehlivé a funkční, že po desetiletí se na nich nic nezměnilo, nic nevylepšilo. Působí velmi bytelně a robustně, chod je provázen nádherným zvukem cvrčka, který se utiší, když Vám ryba úprkem bere muškařskou šňůru z navijáku. Co se mi u tohoto navijáku moc líbí, je přesnost, s jakou je vyroben. Nenajdete sebemenší vůle mezi rámem a cívkou. Chod je plynulý a brzda složená z korkového kotouče dobře nastavitelná v celém rozsahu. Jak je patrno z fotografií, naviják působí těžkopádně, a jak říká jeden můj kolega: „Abel BIG GAME mi připomíná ruské metro!“ Má pravdu, ale pokud zapřáhnete pořádnou štiku či jiného dravce, bude Vám robustnost rázem k dobru a při zdolávání se můžete spolehnout, že se Vám naviják při výpadu štiky nerozskočí. Mnoho dnešních navijáků se vyznačuje velmi malou váhou, která má za následek, že se naviják stává (díky odlehčení) velmi citlivý na jakýkoliv náraz, a já osobně bych měl obavy s tímto náčiním zdolávat větší rybu. Chce to zvolit kompromis mezi váhou a robustností. Rovněž musíme mít na paměti, že jednou ta velká ryba přijde, a pak je na nás, jak předhozenou šanci využijeme.
   nachytano.cznachytano.cz
Jedno je jisté - kvalitní naviják zvýší procento na úspěch při zdolání naší vytoužené trofeje, proto mu věnujte velký díl pozornosti. Já mohu z vlastní zkušenosti navijáky ABEL BIG GAME vřele doporučit, ve štychu Vás určitě nenechají.

David Bek
Článek byl publikován v časopise Český Rybář

Sdílet članek

Hodnocení článku

Počet hlasů: 1

Diskuze

Přidat příspěvek do diskuze