VELKÝ SMÁČEK

nachytano.czSmáček je fenomén poslední doby. Označení „smáček“ je zase typicky český vynález. Asi už nikdo nezjistí, kdo nástrahu známou ve světě pod označením „shads“ poprvé překřtil jménem drobné mořské rybky. Ale je to pojem tak vžitý, že pokud před rybářem, který vláčí třeba jen okrajově, slovo smáček vyřknete, okamžitě ví, oč jde.

Každý ví, o co se jedná
   
Co už ale velká část rybářské veřejnosti neví, je fakt, že to není výhradně malá nástraha na okouny, ale že ji většina firem vyrábí i ve velikostech na ostatní dravce - to znamená na ty velké. Nejspíš to bude tím, že jako u většiny novinek pomohli najít cestu do našeho podvědomí závodníci. Ale lov okounů, ať už smáčky nastraženými klasicky na jigových hlavičkách, nebo na různých montážích (drop-shot, karolína rig a další), byl popsán tolikrát, že ho asi každý zná. Tak proč s nimi nevyzkoušet něco nového, jako je například lov štik, sumců a hlavně candátů? Samozřejmě že na smáček rychle tažený pod hladinou zaútočí i bolen nebo při správném vedení také tloušť či například parma.

WORM EWG WEIGHTED SPRING LOCK

   Používám je převážně na hodně „progumovaných“ vodách, kde dravci už znají jak práci twisterového ocásku, tak pohyb kopyta. A ve spojení s háčkem WORM EWG WEIGHTED SPRING LOCK dostává lov se smáčkem další dimenzi. Můžete ho poslat beze strachu i do míst, kde o ostatní nástrahy často přijdete ve vázkách. Lepší než nějaké dlouhé popisování je prohlédnout si ho na obrázku. Pro jistotu jsem přidal i způsob nastražení. Tady si ale můžete vybrat, zda chcete, aby špička háčku vyčnívala z těla nástrahy, nebo ji v něm naprosto skrýt. Guma smáčků je většinou tak měkká, že ji bez problémů proseknete, ale natolik pevná, že hrot sám nevyleze, a tak vlastně nástraha nemá možnost zaháknout se o nějakou překážku. Lehce klouže po kamenech, větvích i podvodních nebo na hladině rostoucích rostlinách. Tedy v místech, kde se dravci převážně zdržují!
  nachytano.cznachytano.cz 
Protože je smáček velice „pomalá“ nástraha, pouštím ho nejraději ke dnu a vedu ho malými přískoky. Pokud se nedostane mezi kameny, není vlastně šance utrhnout ho. Stejně tak ve větvích. Podmínkou je, že při sebemenším zadrhnutí hned nesekáte, ale jemně ho vyklepete. Občas se také stane, že se domnělá vázka pohne, a tehdy naopak musíte zareagovat co nejrychleji. Naštěstí je pro dravce smáček tak přitažlivý, že ho hned nevyplivnou ani jinak opatrní candáti.

nachytano.cznachytano.cz

Drop shot montáž

Pokud chci smáček nastražit na klasickou drop shotovou montáž, používám co nejsilnější háčky nebo přímo k lovu štik vyrobené háčky DROP SHOT JIG 90 s delším ramínkem proti ukousnutí. A smáček pro jistotu napichuji jen za kraj nástrahy, aby ho štika neukousla hned při útoku. Při lovu štik jinak vždy používám lanko, ale tady to jaksi nejde… štika je tu vlastně stejně jen jakýmsi vedlejším úlovkem. Cíleně jdu s touto montáží převážně po candátech a velkých okounech.

Povrchové vábení
 
  Ale vraťme se k háčku se zatížením v obloučku. Ten nám umožní nejen lov u dna, ale i těsně pod hladinou, což můžeme využít při lovu bolenů na volné vodě, ale hlavně dravců číhajících na kořist v mělkých stulíkových polích. A je to už na pohled lov nejefektnější. Mimo lovu na suchou mušku není moc způsobů rybolovu, kdy záběr sledujete „v přímém přenosu“. Takto tažený smáček klouže po listech stulíku a sem tam se dotkne vodní hladiny. Náhle se listy jemně rozvlní a Vy můžete čekat výbuch vodního gejzíru. To si štika vyhlédla nástrahu jako sousto a zaútočila.
   nachytano.cznachytano.cz
Co tímto článkem chci vlastně říct? Že se vyplatí pořádně se rozhlédnout v rybářských obchodech po novinkách a vůbec drobnostech, které se často nepoužívají, a vyzkoušet je. Mně se to (alespoň v případě háčků nezvykle zatížených v obloučku) mnohokrát vyplatilo…

Jan Pánek
Článek byl publikován v časopise Český Rybář

Sdílet članek

Hodnocení článku

Počet hlasů: 1

Diskuze

Přidat příspěvek do diskuze