Vařené ryby
Vařené ryby jsou nejlépe stravitelné a proto se často používají pro dietní stravu. Celé, nebo na porce nakrájené ryby vkládáme do vařící, osolené a mírně okyselené vody, aby maso dobře ztuhlo. Na okyselení použijeme buď ocet, nebo citronovou šťávu. Rybu nemusíme vařit jen ve vodě, ale i v zeleninovém vývaru, mléce nebo v pivě. Pro vaření nepoužíváme mnoho tekutiny, abychom omezili vyluhování chuťových látek z ryby. Pokud je to nutné, k dolití použijeme vždy vařící tekutinu.
Ryby nevaříme příliš prudce, táhneme je těsně na bodu varu. Nejlepší je vyvařit koření a požadované přísady v tekutině, a teprve potom ji použít k vlastnímu vaření ryby. Nekořeníme mnoho, abychom nepřekryli vlastní chuť ryb. Pokud vaříme rybu vcelku, je dobré ji zabalit do gázy nebo jemného ubrousku, aby se nerozpadly.Správně uvařenou rybu snadno propíchneme špejlí za hlavou až k páteři. Porcovaná ryba se vaří podle velikosti porcí 10-20 minut. K této úpravě se hodí všechny druhy ryb.
Zásady pro vaření rybího masa
* na 4 - 6 litrů vody přidat 180 - 200 g kuchyňské soli
* ryba by neměla ležet na dně kastrolu, ale "vznášet se" mírně ve vodě
* pokud vaříme rybu v páře ve speciální nádobě, maso předem alespoň na den pořádně nasolíme
* chceme-li silný vývar, vkládáme rybu do studené vody, ale normálně osolené (nebude výsledkem maso, ale polévka)
* chceme-li pěkné porce ryb, vodu hodně osolíme (viz. rada výše) a přivedeme k varu, vložíme rybu a po obnovení varu zmírníme oheň - nesmí se vařit klokotem
* na vaření jsou vhodné "podkůvky"
* do horké ryby již nepícháme nožem ani vidličkou ani ji nebereme do ruky, aby se nepoškodila
* v nálevu necháme rybu vychladnout