Štika v cibulovém másle
Suroviny:
-2 a 1/2kg štiky-
-1 l vody, 2 cibule-
-1 velká mrkev-
-špetka tymiánu-
-1 bobokový list-
-100ml vína-
-1 lžíce octa-
-sůl-
-cibulové máslo: 100ml bílého vína, 1 velká cibule, 1/8 másla-
Postup:
Štiku očistíme, vykucháme, vyjmeme žábry, ale hlavu neoddělujeme. Vložíme ji do nádoby na vaření ryb, zalijeme vodou s vínem, octem, pokrájenou zeleninou a kořením a vaříme asi 25 minut.
Mezitím nakrájíme velmi jemně cibuli, podlijeme ji vínem a na pánvi vaříme až se víno odpaří. Sejmeme z ohně a postupně vidličkou vmícháme máslo. Máslo se nesmí zcela rozpustit, ale musí si zachovat smetanovou hustotu. Vařenou štiku vyjmeme z vývaru, dáme ji na mísu, přelijeme cibulovým máslem a obložíme horkými vařenými brambory.
-2 a 1/2kg štiky-
-1 l vody, 2 cibule-
-1 velká mrkev-
-špetka tymiánu-
-1 bobokový list-
-100ml vína-
-1 lžíce octa-
-sůl-
-cibulové máslo: 100ml bílého vína, 1 velká cibule, 1/8 másla-
Postup:
Štiku očistíme, vykucháme, vyjmeme žábry, ale hlavu neoddělujeme. Vložíme ji do nádoby na vaření ryb, zalijeme vodou s vínem, octem, pokrájenou zeleninou a kořením a vaříme asi 25 minut.
Mezitím nakrájíme velmi jemně cibuli, podlijeme ji vínem a na pánvi vaříme až se víno odpaří. Sejmeme z ohně a postupně vidličkou vmícháme máslo. Máslo se nesmí zcela rozpustit, ale musí si zachovat smetanovou hustotu. Vařenou štiku vyjmeme z vývaru, dáme ji na mísu, přelijeme cibulovým máslem a obložíme horkými vařenými brambory.