Rybí nákyp
Suroviny:
-1kg masa sladkovodních ryb (kapr, štika, sumec)-
-1/8 másla-
-6 vajec-
-2 žemle-
-cibule-
-100ml mléka nebo smetany-
-1/2 lžičky pepře-
-petrželka-
-sůl-
-tuk na vymaštění-
-tatarská omáčka-
-1 lžička hořčice-
Postup:
Žemle nakrájíme na kostky, přelijeme mlékem nebo smetanou a necháme vsáknout. Cibuli jemně nasekáme a na lžíci másla osmažíme, přidáme 3 žloutky a za stálého míchání necháme srazit. Rybí maso vykostíme a umeleme na masovém strojku. Vložíme do mísy, osolíme, opepříme, přidáme vejce s cibulí, 3 syrové žloutky, žemle nasáklé mlékem, zbytek rozehřátého másla, lžičku posekané petrželky, dobře promícháme a nakonec lehce vmícháme sníh z 6 bílků. Pokud je směs příliš řídká, můžeme přidat trochu strouhané housky. Směs vložíme do dobře vymaštěného pekáčku a vaříme v páře nebo ve vodní lázni v troubě cca 90 minut.
Občas je nutno kontrolovat zda se voda nevyvařila a případně ji doplnit. Hotový rybí nákyp vyklopíme z pekáčku na mísu a podáváme teplý nebo studený s tatarskou omáčkou, kterou můžeme přichutit lžičkou hořčice.
Přílohy:
hlávkový salát
-1kg masa sladkovodních ryb (kapr, štika, sumec)-
-1/8 másla-
-6 vajec-
-2 žemle-
-cibule-
-100ml mléka nebo smetany-
-1/2 lžičky pepře-
-petrželka-
-sůl-
-tuk na vymaštění-
-tatarská omáčka-
-1 lžička hořčice-
Postup:
Žemle nakrájíme na kostky, přelijeme mlékem nebo smetanou a necháme vsáknout. Cibuli jemně nasekáme a na lžíci másla osmažíme, přidáme 3 žloutky a za stálého míchání necháme srazit. Rybí maso vykostíme a umeleme na masovém strojku. Vložíme do mísy, osolíme, opepříme, přidáme vejce s cibulí, 3 syrové žloutky, žemle nasáklé mlékem, zbytek rozehřátého másla, lžičku posekané petrželky, dobře promícháme a nakonec lehce vmícháme sníh z 6 bílků. Pokud je směs příliš řídká, můžeme přidat trochu strouhané housky. Směs vložíme do dobře vymaštěného pekáčku a vaříme v páře nebo ve vodní lázni v troubě cca 90 minut.
Občas je nutno kontrolovat zda se voda nevyvařila a případně ji doplnit. Hotový rybí nákyp vyklopíme z pekáčku na mísu a podáváme teplý nebo studený s tatarskou omáčkou, kterou můžeme přichutit lžičkou hořčice.
Přílohy:
hlávkový salát