Okoun s vanilkovou omáčkou
Suroviny:
-400 g filé z okouna (porcujeme i s kůží, aby se ryba při pečení nerozpadla)-
-1 menší cibulka-
-2 menší rajčata-
-2 větvičky kerblíku-
-šťáva z poloviny citrónu-
-1 1/2 vanilkového lusku-
-50 ml Vermouthu (např. Martini Bianco)-
-2 lžíce vinného octa-
-50 g másla (z toho 25 g zmrzlého)-
-koření na ryby-
-sůl-
-čerstvě mletý pepř-
Postup:
Šalotku oloupeme. Rajčata spaříme horkou vodou, oloupeme a nakrájíme na kousky. Kerblík umyjeme, osušíme a nasekáme. Vanilkový lusk podélně rozřízneme a dužinu pomocí nože vydlabeme. Rybí filé omyjeme, okyselíme citrónovou šťávou, lehce osolíme a opepříme. Nyní následovně: Vanilkovou dužinu společně s Vermouthem, octem a kouskem šalotky prolisované přes česnekový lis v pánvi při vysoké teplotě povaříme. Přisypeme koření na ryby. 25 g másla, kerblík a kousky rajčat přidáme do omáčky a dochutíme solí a pepřem. Stáhneme z plynu a vmícháme zbylých 25 g zmrzlého másla. Omáčku uchováme v teple. Dvě lžíce másla rozpustíme v pánvi a porce ryby v něm dokřupava opečeme, obrátíme a rychle dopečeme i z druhé strany. Rybu servírujeme na talířích přelitou vanilkovou omáčkou.
Doporučená příloha:
vařené brambory
-400 g filé z okouna (porcujeme i s kůží, aby se ryba při pečení nerozpadla)-
-1 menší cibulka-
-2 menší rajčata-
-2 větvičky kerblíku-
-šťáva z poloviny citrónu-
-1 1/2 vanilkového lusku-
-50 ml Vermouthu (např. Martini Bianco)-
-2 lžíce vinného octa-
-50 g másla (z toho 25 g zmrzlého)-
-koření na ryby-
-sůl-
-čerstvě mletý pepř-
Postup:
Šalotku oloupeme. Rajčata spaříme horkou vodou, oloupeme a nakrájíme na kousky. Kerblík umyjeme, osušíme a nasekáme. Vanilkový lusk podélně rozřízneme a dužinu pomocí nože vydlabeme. Rybí filé omyjeme, okyselíme citrónovou šťávou, lehce osolíme a opepříme. Nyní následovně: Vanilkovou dužinu společně s Vermouthem, octem a kouskem šalotky prolisované přes česnekový lis v pánvi při vysoké teplotě povaříme. Přisypeme koření na ryby. 25 g másla, kerblík a kousky rajčat přidáme do omáčky a dochutíme solí a pepřem. Stáhneme z plynu a vmícháme zbylých 25 g zmrzlého másla. Omáčku uchováme v teple. Dvě lžíce másla rozpustíme v pánvi a porce ryby v něm dokřupava opečeme, obrátíme a rychle dopečeme i z druhé strany. Rybu servírujeme na talířích přelitou vanilkovou omáčkou.
Doporučená příloha:
vařené brambory