Lov pstruhů s plandavkami

Moderní pstruhařina není jen o lovu potočáků v horských bystřinách. Pstruzi často žijí i ve stojatých vodách. Vedle svazových revírů se pstruhovým režimem a smíšenou obsádkou salmonidů jsou nám k dispozici soukromé revíry často výborně zarybněné lososovitými rybami, zejména duhákem a sivenem odchovanými v rybochovech.

nachytano.czPro lov pstruhů na stojatých vodách se vžil pojem Trout Area. Ve skutečnosti jde dnes již o ucelený soubor od rybolovné metody, přes oblečení, pruty, nástrahy, boxy, stojany a další vybavení včetně široké nabídky rybářských závodů v lovu pstruhů.

Říká se, že není hloupější ryba, než je pstruh ze sádek. Naopak přelstít ochytaného duháka, který je v revíru už nějaký ten pátek, není nic snadného. Obsádka většiny stojatých vod je pravidelně doplňována vysazováním. Jsou situace, kdy taháte rybu za rybou a máte dojem, že snadnější to už být nemůže. Pak ale přijdou chvíle, kdy ať uděláte cokoli, rybu na háček nedostanete. Důvodem nemusí být jen potravní apatie nebo nedostatek ryb v revíru, ale velký faktor sehrává bázlivost ryb.

Ve dnech s vysokou návštěvností se ryby často stáhnou dál od břehu a prohánějí se za hranicí dostřelu našich nástrah. Běžnými nástrahami, jako jsou woblery nebo malé gumy, na ně nedosáhnete.  Ne každý si chce cestu k úlovku usnadnit nasazením sbirulina, protože je nepovažuje za pravou přívlač. A tak nezbývá než hledat nástrahu, která k pstruhům doletí a je pořád dost malá, aby na ni brali. Ideální volbou jsou plandavky. Dříve byl problém sehnat plandavku vhodnou k lovu pstruhů. Buď chyběl výběr barev nebo byly moc lehké či moc těžké. Všechny navíc byly osazeny trojháčky. Naštěstí výrobci sledovali trendy a dnes je nabídka pstruhových plandavek osazených jednoháčky bez protihrotu víc než dostatečná.

Pro uchovávání plandavek na pstruhy jsou nejlepší speciální taštičky vyplněné pěnou, do které se třpytky jednoduše zapíchají a při nošení necinkají jak svazek klíčů. U zkušených závodníků pak takové pouzdro vypadá doslova jako šperkovnice.

Šňůra nebo vlasec

K tomu, abychom dopravili lehkou nástrahu daleko od břehu, je třeba optimálně sladit poměr hmotnosti a tvaru nástrahy, délky a akce prutu, velikosti navijáku a průměru vlasce.  Vlasec má výhodu nízké ceny, průtažnosti tlumící výpady ryby a není nápadný. Optimální vlasec je o průměru 0,14-0,16mm podle velikosti ryb. Pokud ale potřebujeme nahazovat opravdu daleko, je lepší sáhnout po nějaké  osmipramenné PE šňůře o průměru okolo 0,06mm. S ní dohodíme dál. V zájmu snížení nápadnosti barevné šňůry je dobré přidat metrový návazec z tenkého flurocarbonu.

Prut

Když jsem se nahoře zmiňoval o tom, že pstruzi stojí daleko od břehu, tak by mohlo někoho napadnout, že s dlouhým prutem dohodíme dál. Něco na tom je. Jenže vláčení s čtyřmetrovým matchovým prutem není zábava, ale nouzovka. Při Trout Area se proto používají krátké pstruhové pruty s délkou okolo dvou metrů. Jsou lehoučké do ruky, díky středně rychlé optimální parabolické akci podrží pstruha na háčku bez protihrotu i při břehu a ryba nespadne. Gramáž těchto prutu je nízká. Přecijen lovíme na plandavičky o váze od 1 do 4 gramů, takže prut s horní gramáží někde kolem 5-7g bude to pravé ořechové. Hodně trendy jsou pruty v bílé barvě. Je v tom kousek prestiže, protože ohlý bílý prut při zdolávání ryby vidí ostatní rybáři z daleka a budou vám tiše závidět a při závodu budou ztrácet hlavu z každé vámi ulovené ryby.

Podběrák

Trout area chytání je takové fajnové, k rybám mazlivé pro zábavu a většinu ryb pustíme. Lovenou rybou jsou pstruzi, kteří jsou na zacházení zvláště citliví. Proto by podběrák měl mít bezuzlovou pogumovanou nebo silikonovou síť, aby ryby neutrpěly poškození a mohly být bezpečně vypuštěny zpět.

Nástraha

Tento článek je o lovu na plandavky, takže plandavka je jasná volba. Dnešní nabídka tvarů i barev je opravu široká. Na rozdíl od lovu na potocích, kde se snažíme maximálně přiblížit přírodním vzorům, slaví na stojaté vodě úspěch často i velmi výrazné barevné vzory jako je ostře oranžová, ostře růžová, fluo zelená. Časté jsou i barevné kombinace, kdy z jedné strany je plandavka malovaná v ostrých odstínech a z druhé strany je tmavá nebo naopak stříbrná. K dispozici jsou plandavky štíhlé s klidnější akcí nebo naopak širší a kratší s větším vyhnutím plíšku, které mají širší amlitudu a agresivnější chod. Tloušťka plíšku pak ovlivňuje nejen akci, ale i hmotnost, délku náhozu a pracovní hloubku, v níž bude plandavka pracovat.nachytano.cz

Plandavky pro trout area se vyrábějí v mnoha barevných vzorech od přírodních, přes tmavé po extra jasné a jedovatě barevné. Dá se říct, že klasikou při lovu duháků jsou barvy jako růžová, oranžová, žlutá a jejich kombinace. Není to však pravidlem, neboť někdy uděláte skóre s matnou tmavou plandavkou, která žádné odlesky nedává. Záleží na počasí, obloze, slunečním svitu, čistotě vody, aktivitě ryb a jejich ochytanosti.

Doporučuji mít v krabičce několik modelů plandavek od štíhlých a delších po kratší s širším plíškem a v gramážích mezi 1-4g. Na opravdu velké vody jako Polička nebo Skalička, kde pstruzi stojí někdy opravdu daleko od břehu, můžete sáhnout i po 6g plandavkách.

Pravá Trout Area plandavka je opatřena jednoháčkem bez protihrotu. Háček je zahnutý dovnitř a jeho tvar podrží i silně se zmítajícího pstruha bez toho, aby se během zdolávání vypnul.

Vodění plandavek

Vedení plandavky vždy závisí na aktivitě ryb. Někdy pstruzi preferují rychleji vedené nástrahy více při hladině, jindy naopak zaberou u dna na pomalu taženou plandavku. Nejčastěji se ale pstruzi loví při hladině nanejvýš metr pod hladinou. K tomu, abychom udrželi plandavku při hladině, musí být buď z tenčího plíšku nebo si musíme dopomoci zdvižením špice prutu. V chladné vodě se často stane, že pstruzi jsou při hladině, ale nejsou moc aktivní a přijímají jen pomalu vedené nástrahy. Ty pak vodíme pomaloučku se zdviženou špicí prutu, občas si dopomůžeme zrychlením navíjení, aby se plandavka zvedla výše k hladině. Jindy mohou ryby být u dna proto, že je tam přibil studený vítr nebo ostré sluneční paprsky, tehdy je třeba zpomalit, přidat na váze plandavky, sklopit prut k hladině, vedení proložit občasným propadem nástrahy apod. Velmi atraktivní je oživování chodu plandavky škubáním, změnou rychlosti navíjení nebo naopak pauza v navíjení s propadem plandavky vodním sloupcem na napnuté šňůře.

Petrův zdar - Vaše Ryba na háčku.cz
Převzato: https://rybanahacku.cz/blog/lov-pstruhu-s-plandavkami-n94

Pokud se Vám článek líbil, podpořte ho prosím svým laikem, sdílením, případně ohodnoťte hvězdičkou. Uvítáme především komentáře k rozvinutí diskuzí s vašimi názory a zkušenostmi k danému tématu. Registrace k psaní komentářů není nutná.

Sdílet članek

Hodnocení článku

Počet hlasů: 3

Diskuze

Přidat příspěvek do diskuze