Lov parem na přívlač


Parma obecná (barbus barbus) je královnou parmového pásma našich řek. Její štíhlé, svalnaté, protáhlé tělo napojené na silný ocas ji předurčuje k životu v nejsilnějších říčních proudech. Tvar těla a způsob života dělá z parmy jednu z našich nejsilnějších ryb. Dorůstá do atraktivní velikosti, kdy může dosahovat délky i jednoho metru a hmotnosti 10 kg. Průměrná velikost lovených parem je 50-60cm, ale i taková parma dokáže rybáři na lehčím vybavení připravit nezapomenutelný zážitek. Za úspěch lze považovat každý úlovek ryby od 70cm nahoru. Ryba nad 80cm je považována za trofejní.
nachytano.cz
Parma je dlouhověká a roste velmi pomalu. Živí se hlavně drobnými vodními živočichy žijícími při dně a pod kameny. Při hledání potravy proto často obrací kameny, aby se dostala k larvám vážek, jepic, požvatek, chrostíků, k blešivcům aj.

Lov parmy

Tato silná a dlouhověká obyvatelka silných proudů si vydobyla pověst silného a nezdolného soupeře. Zatímco ostatní ryby po záseku bojují často chaoticky, vydávají se po proudu, zajíždějí do vázek nebo se naopak po pár výpadech položí na bok, tak parma zásadně nic takového nedělá. Naopak se nebojí i s háčkem v tlamě vydat na tvrdou jízdu proti proudu, kolikrát ale využije jen aerodynamický tvar svého těla a zalehne v proudu a z místa se nehne. Je to silný bojovník, jehož cílený lov vyžaduje silné náčiní. Dá se lovit jak na feeder, plavanou, položenou, na umělou mušku i přívlač. Časté jsou i úlovky velkých parem při lovu kaprů zejména v podjezí. Tento článek je o lovu parem na přívlač, proto se dále budu věnovat jemu.

Kde hledat parmu

Parma se vyskytuje od lipanového až do cejnového pásma řek. Nejraději má štěrkové dno nebo kamenité dno, kde může obracet kameny a sbírat vodní hmyz. Většinou ji najdeme v podjezí nebo v silnějším proudu. Často se hejno může vyskytovat i na konci proudu, kde proud přechází v tůň, a to hned za hranou tůně, kde parmy čekají na to, co jim voda přinese. Na bahnitém dně byste parmu většinou hledali marně. Parmy se často prozrazují vyskakováním na hladinu nebo zlatými záblesky boků u dna, když převzracení kameny. Kde uvidíte vyskočit jednu parmu, buďte si jisti, že není sama.

Náčiní

Jak jsem uvedl, parma je silná ryba, ale zase není to sumec. Parmy se snažím zdolávat silově, aby se moc nevysilovaly. Osobně mám zkušenosti s cíleným lovem parem v řece Moravě, kde je chytám v letním období s prutem na lehkou přívlač. Jeho síla záleží podle zvolené nástrahy, síly proudu a velikosti parem. Pro běžné parmy v mírném proudu bude stačit gramáž do 15g. Vhodný je například prut DAM Effzett Microflex 3-15g v délce 2,30m. Citlivý, rychlý a výkonný prut lehký do ruky. Zvládne vodit jak gumy na 3g hlavičce, tak woblery do 8cm délky. Na navijáku mám navinut 0,18mm vlasec. Doporučuji vlasec Asso Ultra. Zdolání i 70cm parmy v metrové vodě v podjezí mi nezabere víc jak 3-5 minut podle síly proudu. Připouštím ale, že na opravdu velké parmy například na Dunaji nebo v silnějším hlubším proudu by bylo třeba toto vybavení zesílit. Pak není ani 10kg pletenka doplněná o 0.45mm návazec z fluorocarbonu nebo prut do 50g nic neobvyklého. Parma rozhodně není na sílu náčiní žádná citlivka a jeho sílu ocení tím, že zdolávání nebude trvat nekonečně dlouho, takže rybu můžete vrátit do vody ještě silnou, ne zničenou.

Nástrahy

Parma je ryba dna a nástrahu je třeba jí předložit u dna. Žere larvy, nymfy a drobné rybky, takže hlavní nástrahou budou různé variace gumových nástrah alespoň vzdáleně imitující nějakou žížalu, rybičku nebo vodní hmyz. Ideální délka je okolo 5cm. Sám jsem je úspěšně lovím například na gumy:

Keitech Swing Impact nachytano.cz
žížalky ORKA
imitace larvy vážky FishUp Diving Bug
Perch´ik air leech 56mm

Když je guma moc velká, tak ji stačí od hlavy trochu zkrátit. Úspěšně jsem je chytal na 5cm ocásky z delších gum Monarch Dok Toby a Monarch-Dok Trouty Shad, a to jak v bílé, tak černé barvě. Univerzál je černá a tmavě hnědá, protože jsou nejblíže larvám pošvatek. Úspěšné jsou i malé woblery jako třeba Dorado Alaska 3,5cm, Dorado Stick 4,5 a 6cm, Salmo Hornet nebo Bonito kleń 3,5cm.

Vodění nástrah

Parma stojí v proudu postavená hlavou proti proudu a je doslova přilepená ke dnu a čeká, co jí proud přinese. Není tak agresivní jako štika a za nástrahou většinou nebude vyjíždět daleko od místa, kde leží. Proto je třeba nástrahu dostat ke dnu, udržet ji tam a dát jí jen tolik pohybu, aby s ní mohl po dně smýkat proud. Můžeme například wobler pustit po proudu a pak ho držet v proudu v místě, kde se parmy zdržují. Zvířený kal, jak wobler hrabe ve dně, parmy přiláká a wobler sezobnou. Moc se mi neosvědčilo tahat wobler plynule proti proudu ani například přes proud, protože jsem měl dost ryb poseknutých. Parma přilepená ke dnu prostě wobler blížící se k ní zezadu nebo z boku nevidí a nevyhne se mu. Trojháček pak končí zapíchnutý do nějaké ploutve nebo do těla. Většina takto zaseknutých ryb se sice při zdolávání vyřízne, ale pokud se takové záseky opakují, je lépe změnit nástrahu nebo metodu lovu tak, aby k tomu docházelo co nejméně a převažovaly ryby s háčkem v ústech. Opětovné podsekávání z jednoho místa totiž už není náhodné, ale vlastně vědomé, takže neetické a v ČRS i protiprávní. Počet podseklých ryb výrazně snižuje přezbrojení wobleru na jeden jediný jednoháček.

Při lovu s gumovými nástrahami se mi osvědčilo postavit se do proudu pod hejno parem a nahazovat nad hejno. Nástrahu pak vedu pomalinku dolů po proudu s občasným přizdvižením ode dna. Musí se pohybovat jen rychlostí proudu. Na metrové hloubce v proudu mi na to stačí jigová hlavička o váze 2g, ale i to někdy může být moc. Takový pohyb gumy parmám připomíná potravu unášenou vodním proudem a rády takto nadržovanou nástrahu sezobnou. Hodně záběrů jsem měl i při dotahování nástrahy často jen na délku prutu hned nade mnou, kde efekt přizdvižení a vlátí nástrahy v proudu byl nejpatrnější.

Pokud máte podseknuté parmy i s gumovou nástrahou, pak na vině je příliš těžká jigová hlavička. Zkuste dát co nejlehčí (klidně i 1g) nebo místo jigovky použijte brok 15-20cm před nástrahou. Brok pak poskakuje po dně, zatímco háček s nástrahou je ve sloupci. Podseky tak můžete eliminovat až na nulu, což je žádoucí.

Záběr se pak dá docela dobře poznat. Parma má velká ústa a nástrahu šlukne a v prutu je cítit mírné drcnutí a ztěžknutí. Pokud cítítě kontakt s rybou, který nepřipomíná šluknutí, nezasekávejte, parma o nástrahu patrně zavadila tělem a snadno se nástraze vyhne. Zaseknutá parmě se dá do pohybu. Pokud je zaseknutá za ústa, bude bojovat velmi svižně, zmateně poklepává hlavou a bojuje nahoru dolů. Pokud ale cítíte jen tupý tah a jízdu, je podseknutá. Na sestavě s háčky bez protihrotu stačí sklopit prut, překlopit překlapěč a podseklá parma se háčku rychle zbaví. Není třeba ji trápit zdoláváním. Několikrát se mi také stalo, že větší parma se po záseku z místa záběru od počátku ani nehla a měl jsnachytano.czem za to, že jde o vázku. Teprve, když jsem zabrodil a chtěl uvolnit nástrahu, se dala do pohybu. Proto, pokud máte za to, že v místě je na dně převážně štěrk, tuto možnost před trháním vždy prověřte.

Zdolávání

Jak jsem uvedl výše, parmy nejraději lovím zabroděn a nahazuji proti proudu. Zjistil jsem, že pokud parmu zdolávám po proudu k sobě, tak zdolávání trvá výrazně kratší dobu, než kdybych parmu zdolával v proudu pod sebou. Parma je poměrně velká ryba a i unavenou rybu proud stahuje dolů, což zbytečně prodlužuje zdolávání. Naproti tomu při lovu proti proudu polounavenou parmu lapnu podběrákem hned, jak se objeví u mě na hladině. Často se takto podaří vylovit rybu ve velmi čerstvém neunaveném stavu a po odháčkování vystřelí z rukou jako šíp.

Závěrem

Parma není ryba na cílený lov na UL přívlač s 0,12mm vlascem, protože pak může souboj trvat i desítky minut a rybě to neprospívá. Ani souboj s parmou na supertenkém vlasci za moc nestojí. Jakmile vycítí, že na ni nemáte sílu, tak si lehne na dno a půl hodiny se nehne z místa, než ztratí všechnu sílu a nechá se přitáhnout. Vysílená vypuštěná ryba se pak stává snadnou kořistí predátorů. Raději je chytejte tak, abyste rybu zdolali pokud možno v krátkém čase. Pokud parma cítí, že na ni vyvíjíte tlak, bude se urputně bránit, bude dělat dlouhé a divoké odjezdy proti proudu, poklepávat hlavou o dno, otírat se o kameny a kolikrát po záseku i vyskočí z vody a souboj je o to napínavější.

Parma je ryba dlouhověká a 60cm ryba může být stará i 20 let. Maso parmy není příliš kvalitní a obsahuje velké množství drobných kůstek (144 svalových kůstek je nejvíce z našich ryb). Kvůli jejímu způsobu života a dlouhověkosti se v jejím mase kumuluje zvýšené množství škodlivin včetně sloučenin rtuti. Proto se parma nedoporučuje ke konzumaci. Vědci ji z tohoto důvodu občas využívají jako bioindikační organismus schopný vypovědět mnohé o toxickém zatížení dané řeky. O jikrách parmy se ví, že jsou jedovaté. Jejich požití vyvolává prudkou nevolnost. Puštěná parma vám udělá rozhodně větší radost než ryba zabitá, nechutná a ještě zdraví škodlivá na talíři.

Petrův zdar

www.rybanahacku.cz
Převzato:https://rybanahacku.cz/blog/lov-parem-na-privlac-n83


Pokud se Vám článek líbil, podpořte ho prosím svým laikem, sdílením, případně ohodnoťte hvězdičkou. Uvítáme především komentáře k rozvinutí diskuzí s vašimi názory a zkušenostmi k danému tématu. Registrace k psaní komentářů není nutná.


Sdílet članek

Hodnocení článku

Počet hlasů: 5

Diskuze

Přidat příspěvek do diskuze