Kapr v leču
Suroviny:
-kapr-
-koření-
-mletý kmín-
-sůl-
-česnek-
-olej-
-červené víno-
-med-
-cibule-
-zeleninové lečo-
-fernet-
-čerstvá paprika (červená, zelená, žlutá)-
-anglická slanina (debrecínský bok, česnekový bok)-
-čerstvé houby (v případě nouze mražené houby a nebo syrové žampiony)-
Postup:
Očištěného a rozporcovaného kapra osolíme, mírně posypeme mletým kmínem. Do hlubokého (většího) zapékacího pekáče rozložíme plátky anglické slaniny, posypeme slabší vrstvou nakrájené cibule a čerstvé papriky. Kapra očistíme a naporcujeme. Porce kapra osolíme, potřeme česnekem rozetřeným v soli, okořeníme mletým kmínem, směsí koření (houbové koření + klobásové koření + koření na rožnění, v poměru 1:1:1) a rozložíme porce kapra na zeleninu v pekáči. Na maso rozložíme houby. Pokud je masa více uděláme stejným způsobem dvě vrstvy. Na houby navrstvíme cibuli a syrovou papriku. Poslední vrstvou je zeleninové lečo. Takto připravený pokrm zalijeme 2dl svařeného červeného vína se 2 lžičkami medu. Necháme asi 1 hodinu odležet.
Polijeme fernetem (1/2 dl) a pečeme zakryté druhým pekáčem ve vyhřáté troubě asi 1,5 – 2 hodiny, až se veškerá voda vydusí. Před dokončením vrchní pekáč sundáme a snížíme teplotu. Při pečení s pokrmem nemícháme.
Přílohy:
chléb, brambory
-kapr-
-koření-
-mletý kmín-
-sůl-
-česnek-
-olej-
-červené víno-
-med-
-cibule-
-zeleninové lečo-
-fernet-
-čerstvá paprika (červená, zelená, žlutá)-
-anglická slanina (debrecínský bok, česnekový bok)-
-čerstvé houby (v případě nouze mražené houby a nebo syrové žampiony)-
Postup:
Očištěného a rozporcovaného kapra osolíme, mírně posypeme mletým kmínem. Do hlubokého (většího) zapékacího pekáče rozložíme plátky anglické slaniny, posypeme slabší vrstvou nakrájené cibule a čerstvé papriky. Kapra očistíme a naporcujeme. Porce kapra osolíme, potřeme česnekem rozetřeným v soli, okořeníme mletým kmínem, směsí koření (houbové koření + klobásové koření + koření na rožnění, v poměru 1:1:1) a rozložíme porce kapra na zeleninu v pekáči. Na maso rozložíme houby. Pokud je masa více uděláme stejným způsobem dvě vrstvy. Na houby navrstvíme cibuli a syrovou papriku. Poslední vrstvou je zeleninové lečo. Takto připravený pokrm zalijeme 2dl svařeného červeného vína se 2 lžičkami medu. Necháme asi 1 hodinu odležet.
Polijeme fernetem (1/2 dl) a pečeme zakryté druhým pekáčem ve vyhřáté troubě asi 1,5 – 2 hodiny, až se veškerá voda vydusí. Před dokončením vrchní pekáč sundáme a snížíme teplotu. Při pečení s pokrmem nemícháme.
Přílohy:
chléb, brambory