Je poviností lovícího mít podběrák i při sumcovláčce

Dotaz:
Obracím se na Vás s dotazem týkající se nošení podběráku při vyloženě sumčí přívlači.
nachytano.czJak je uvedeno v bližších podmínkách výkonu rybářského práva, je osoba provozující lov povinna u sebe při lovu ryb podběrák, tyto podmínky úzce navazují na co nejšetrnější zacházení s úlovkem.
Věnuji se sumčí přívlači, a dlouhou domu hledám vhodný podběrák k tomu abych splňoval požadavky dané Rybářským řádem konkrétně u tohoto specifického druhu přívlače, kdy vím (a je zřetelně dle vybavení poznat, že se loví sumec), narážím na problematiku toho, že podběrák, který by byl skutečně šetrný pro úlovek a pohodlný pro manipulaci lovícího dosahuje enormních rozměrů i při složeném stavu. Málokteré výrobky i od drahých značek skutečně vydrží např. 40 kg sumce.
Je samozřejmé že většina "sumcovláčkařů" chytá sumce za spodní čelist v rukavicích, protože je to nejpraktičtější i nejšetrnější způsob jeho vylovení. Samozřejmě u takovýchto lidí nalezneme podběráky daleko menší než je jejich samotné očekávání (dle jimi zvoleného náčiní tj. prutu, navijáku a nástrahy). Většinou se jedná o pouhé splnění daných podmínek stanovené Rybářským řádem ovšem postrádající onu smysluplnou podstatu věci, tedy schopnosti podběráku podebírat ryby.
Setkal jsem se s extrémy typu, že dotyčný lovící sebou nosil malou síťku na akvarijní rybičky, čím sice splnil onu povinnost mít u sebe podběrák, ovšem ne jeho smysluplnou podstatu a schopnost skutečně podebírat ryby.

Odpověď:     
Všeobecná povinnost mít u sebe při lovu ryb podběrák platila až do roku 2004. Opětovně se nám vrací v rámci bližších podmínek výkonu rybářského práva v letošním roce 2019.
V případě lovu sumců, jsou jasné hned dvě věci:
1. podebírat velkého sumce do podběráku je úplný nesmysl,
2. vyloučit záběr jiného druhu (velké štiky, candáta) při lovu sumce nelze.
Je třeba dodat, že akvarijní síťka je a bude akvarijní síťkou a podběrák nenahrazuje. Podběrák je podběrák, jako takový se i prodává a nemusí být nikde ve vyhlášce přesněji definován, stejně jako není definován například rybářský háček, vlasec, naviják a nebo prut.
Kdo si myslí opak, bude to vysvětlovat příslušnému rybářskému orgánu a lze se oprávněně domnívat, že argumentačně neobstojí.
Jestliže je v bližších podmínkách výkonu rybářského práva uvedeno, že každý lovící je povinen mít u sebe podběrák, znamená to, že ho musí mít i sumčí specialista a nelze ho nahradit čímkoliv jiným.
Jako doplněk si můžete vzít jakoukoliv další vylovovací pomůcku, od speciálních vylovovacích kleští na sumce (činky), přes univerzální vylovovací kleště až po obyčejnou rukavici - i když ani její využití není úplně nezbytné, jde to i bez nich.
Jsou různé typy vylovovacích kleští, plastové, kovové, různě tvarované. Všechno je to o zkušenosti lovícího. Ale musíme si přiznat, že jsou i tací, kteří takové zkušenosti nemají, ryb se bojí a používají kleště. To je věc nějakého osobního vývoje každého rybáře - a nebo, přiznejme si, jsou takoví, kteří ryby prostě nepouští - a tam je zcela jedno, zda je vezmou kleštěmi a případně jakými. Jediné, co jsme v této souvislosti zakázali, je používání vylovovacího háku - gafu. I zde může někdo argumentovat tak, že když to s gafem umí, nepůsobí to rybě o nic větší trápení, než vylovení kleštěmi. Hák nemusí být ostrý, na konci může být kulička. Jenže jsme se poměrně často setkávali právě při lovu sumce s různými amatéry, kteří sekali gafem do sumce z boku, do hřbetu - a když se tím pochlubí na sociálních sítích, máme hned z ostudy kabát, hned je z toho obvinění z týrání zvířat - prostě si to v dnešní době nemůžeme dovolit. Tolik krátce na doplnění.

Ing. Pavel Vrána, Ph.D.
zdroj:https://www.rybsvaz.cz/beta/index.php/legislativa/dotazy

Sdílet članek

Hodnocení článku

Počet hlasů: 2

Diskuze

Přidat příspěvek do diskuze