FEEDER A VŠE O VNADĚNÍ - Posilovače

Kdo by chtěl, aby byla jeho vnadicí směs prostě neodolatelná? Asi každý, a proto se snažíme své krmení všemožně zatraktivnit tak, aby každá ryba plující okolo krmeného místa ucítila tu neodolatelnou vůni a zůstala na našem lovišti co možná nejdéle. Čím déle se budou ryby na lovišti zdržovat, tím větší šanci na jejich ulovení máme.
  nachytano.cz 
K tomu, abychom udělali vnadicí směs ještě atraktivnější, nám slouží množství různých  atraktantů, jinak řečeno posilovačů. Jistě se zeptáte, zda jsou tyto posilovače vůbec nutné, když máte k dispozici opravdu kvalitní vnadicí směsi a ryby chytáte, i když do nich už nic dalšího nepřidáte. Odpověď je jednoduchá – pokud lovíte v období, kdy ryby opravdu aktivně vyhledávají potravu, pak nepocítíte účinky posilovače ve vnadicí směsi tak markantně jako v situaci se zhoršenými podmínkami. Dalším faktem je to, že pokud budete lovit na nějaké vodě sami anebo budou ostatní kolegové daleko od Vás, povede si Vaše směs dobře. Jestliže se však ocitnete mezi více rybáři s podobným krmením, pak může být směs doplněná vhodným posilovačem výrazně preferována, což se brzy projeví zvýšeným počtem záběrů u Vás a sníženým u okolních kolegů. Přidání posilovače do krmení má však ještě další klady. Ryby krmení dříve naleznou, takže se dočkáte prvních záběrů velmi brzy, a pokud je Váš mix zaujme, pak se na vnaděném místě krmí mnohem intenzivněji, takže se počet záběrů ještě zvýší.
   
S posilovači mají mnoho zkušeností především závodníci v lovu na plavanou a také feederem, protože příprava krmení je prakticky stejná, zrovna tak jako podmínky, ve kterých závodníci běžně loví. Jestliže lovíte uprostřed závodního pole, které tvoří několik desítek závodníků, pak se musíte hodně snažit, abyste uspěli. Na výsledku se samozřejmě velkou měrou podílí právě vnadicí směs, takže se její přípravě věnuje velké množství času a není ničím neobvyklým, když závodníci své receptury před ostatními tají. Všichni se snaží nachytat co nejvíce a jedině pomocí krmení mohou ryby na svém místě udržet, nebo je dokonce ostatním „přetáhnout“. Svou roli samozřejmě sehrávají místo, zkušenost závodníka, volba nářadí a ještě další věci. Ale vnadicí směs má v tomto ohledu značný podíl a nikdo si netroufne přípravu směsi podcenit. Posilovače tu pak mnohdy sehrávají důležitou roli.
   
Nicméně vždycky je třeba si uvědomit, že úplně na nich to nestojí. Špatně připravenou směs žádný posilovač nezachrání, a pokud jej nebudete používat rozumně, můžete udělat více škody než užitku. Může se stát dokonce i to, že díky nevhodnému posilovači či jeho velké dávce budou ryby Vaše krmení naprosto odmítat, a dokonce odplují jinam. Tady opravdu platí to okřídlené, že méně znamená více.
   
Posilovače jsou k dostání ve dvou formách, a to tekuté a práškové. Výrobci obvykle doporučují nějaké množství v poměru k množství vnadicí směsi a dobře uděláte, když se budete držet spíše u dolní hranice, neboť použití posilovačů je silně individuální. Je zde spousta proměnných skutečností, se kterými je nutné počítat. Množství ryb, povětrnostní podmínky, teplota vody, roční období, typ vody – to všechno sehrává svou roli a s tím vším je třeba počítat. I když mají závodníci letité zkušenosti, stejně se rozhodují až na poslední chvíli. Když jdete na ryby, vezmete si většinou  jen krmení, které chcete použít, a k tomu nějaký posilovač. Když však jedete na závody, vždycky máte nějakou rámcovou představu o tom, co a jak budete míchat, ale nikdy si nevezmete jen to, o čem si myslíte, že je správně, i když jedete na vodu, kterou moc dobře znáte. Až teprve na místě vidíte co a jak, a podle toho se zařídíte.
   
Zcela běžně se stává, že v pátek na nějaké vodě trénujete, ryby berou jako divé a v noci přejde fronta, někde zaprší, řeka se zvedne a v sobotu ráno je všechno jinak. Jestliže na takovou situaci nejste připraveni, pak máte jen malé šance uspět. Člověk se vždycky připravuje, jak nejlépe umí, ale ani tak to nemusí vždycky vyjít. I když to ale nevyjde tak, jak si představujete, aspoň máte ten pocit, že jste pro to udělali všechno. Jak tedy co nejlépe využívat  a používat posilovače?
   
Práškové i tekuté formy přidáváme do vnadicí směsi vždycky hned na začátku míchání a častá otázka zní: „Jaký je vlastně rozdíl mezi práškovým a tekutým posilovačem?“ Oba typy obsahují v podstatě stejné složky a fungují podobně. Rozdíly tady ale jsou. Podle mých zkušeností reagují ryby rychleji na posilovače práškové, protože se z krmení snadněji uvolňují. Nemají ale dlouhodobější účinek. Dobré je, že je můžete přidat do krmení i později, například ke konci lovu na závodech, kdy už ryby ztrácejí na aktivitě. Tekutý posilovač oproti tomu nemá tak rychlý nástup, ale působí dlouho. Je to tím, že pokud přidáváte do vnadicí směsi tekutý posilovač, pak jej nejdříve nalijete do vody, a tou pak vlhčíte směs. Všechny částečky směsi vodu s posilovačem nasají a uvolňování je pomalejší. Nemůžete ale přidávat tekutinu už do hotového krmení, protože by došlo ke změně jeho struktury. Jestliže přidáte pouze menší množství a lovíte krmítkem, pak to není tak tragické a může to vyjít, zvláště když krmení během lovu vysychá. Horší ale je, když krmení házíte rukou nebo jej střílíte prakem. Z tohoto důvodu není hloupé mít s sebou vždycky posilovač stejného druhu v obou variantách, pokud je to možné. Řešením je dát si část suššího krmení stranou pro pozdější použití s větší dávkou posilovače. S tím ale musíte už dopředu počítat.
  nachytano.cznachytano.cz 
Tekuté posilovače mají ještě jedno důležité upotřebení. Používají se ve zředěné formě při přípravě pelet a samozřejmě také partiklových návnad. Pelety jsou samy o sobě zajímavou potravou pro ryby, ale pokud je po nějakou dobu necháte nasávat přiměřeně naředěný tekutý atraktant, pak dosáhnete mnohem většího účinku. Ne všechny pelety se však pro tuto přípravu hodí. Když to uděláte s obyčejnými peletami, tak dosáhnete pouze toho, že se Vám rozmočí. Nejvhodnější jsou pelety typu Expander Hook and Feed. Ty když namočíte přes noc, ráno budou stále držet pohromadě, ale budou měkké, takže jimi můžete vnadit, dát je do krmítka, a dokonce i napíchnout přímo na háček.
   
Do tekutých posilovačů se často přidává také betain. Tato látka je obsažena v přirozené rybí potravě a přidána do vnadicí směsi stimuluje ryby k větší žravosti. To také není špatný argument, proč tyto posilovače používat. Stejnou službu nám tyto tekutiny poskytnou, když do nich namočíme vařená semena, jako třeba kukuřici, pšenici a podobně. Aromatické tekutiny využijeme jak k přípravě krmení, tak i k úpravě nástrah. V podstatě jakoukoli nástrahu lze namočit nebo jen pokapat atraktantem pro zvýšení přitažlivosti. Zde se však mnohem častěji používají dipy. V podstatě se jedná o totéž, ale dipy mají mnohem hustší konzistenci a ulpívají na nástrahách ve větší vrstvě, která se tak rychle nesmyje, a dalo by se říci, že dipy jsou ještě koncentrovanější. Když je ale naředíte, fungují stejně jako posilovače. Pro ty, kteří loví feederem hodně s peletami a malým boilie, je to vynikající pomocník.
   
Většina posilovačů se dá kombinovat bez ohledu na jejich formu, ale ke škodě všech se obvykle používají bez velkého rozmyslu, a proto nepřináší takové výsledky, jaké by si mnozí představovali. Je běžné, že  jejich použití přinese spíše zklamání než naopak, a pak rybáři na tyto vynikající věci zanevřou s tím, že vůbec nefungují. Opak je pravdou. Fungují skvěle, avšak je třeba naučit se je správně používat, a to opravdu chvíli trvá. Navíc lze bez nadsázky říci, že tady se občas i mistr tesař utne a pracuje se zde bez záruky, protože do vody nevidíte a ryby se často chovají naprosto nevypočitatelně.
   nachytano.cznachytano.cz
Sečteno a podtrženo – když to budete chvíli zkoušet, nemůžete nic ztratit, ba právě naopak, můžete mnoho získat a ještě se u toho budete perfektně  bavit. Zkuste si někdy pár zcela jednoduchých experimentů s tím, že si připravenou směs rozdělíte na dvě poloviny. Jednu necháte čistou a do druhé dáte posilovač. Lovte stejným způsobem s krmítkem se dvěma pruty, použijte stejné nástrahy, ovšem jednu upravenou pomocí atraktantu a druhou ne. Velmi brzy uvidíte rozdíl. Teď je voda ještě poměrně studená, a to je pro testy dobré. Až se voda ohřeje, rozdíly už při tomto testu nemusí být tak markantní, ale možná se budete hodně divit!!
   
Zkuste také trochu kombinovat a použít ne zcela běžné varianty. Jestliže použijete vnadicí směs k lovu cejnů, nabízí se k nim i příslušný posilovač a také třeba sladká melasa. To je klasika. Ale existují i jiné možné varianty, které Vás mohou odlišit od jiných, a tím hodně pomoci.

Milan Tychler
Článek byl publikován v časopise Český Rybář

Sdílet članek

Hodnocení článku

Počet hlasů: 1

Diskuze

Přidat příspěvek do diskuze