Zbrojení velkých gum za pomoci zavrtávací hlavičky


Gumové nástrahy jsou pro dravce velmi atraktivní a u rybářů oblíbené. Nejčastěji je zbrojíme za pomocí jigových hlaviček. Jenže čím větší guma je, tím je to s jigovkami horší nachytano.cza horší. Jednak může být problém sehnat dostatečně těžkou hlavičku, jindy je háček moc malý v poměru k délce těla nástrahy, má moc slabý drát na cílovou rybu a i když seženeme dostatečně velký a silný hák, tak prostě guma prošpikovaná do půlky drátem háku ve vodě působí jako napíchnutá na rožni a ztrácí dost na pohybu i atraktivitě.

Řešení přináší zavrtávací hlavičky (nesou označení screwIn nebo také screw-in). Tyto hlavičky nejsou nality na jigovém háčku, ale jsou zakončeny pružinkou ze silného drátu a jsou vybaveny jedním (Madcat) nebo dvěmi očky (Westin).

Pomocí zavrtávací hlavičky zbrojíme gumu tak, že do hlavové části zepředu našroubujeme pružinku, čímž dodáme nástraze potřebnou zátěž, ale i úchyt pro upnutí nástrahy. Vyzbrojení pak vytvoříme pomocí návazců s trojháčkem. Volbu máme mezi návazci z lanka (štiky), fluorocarbonu či pletené šňůrky (candáti) anebo ze silné sumcové pletenky (sumci).

Jeden konec návazce uvážeme nebo připneme do očka hlavičky, druhý konec je zakončen trojháčkem, který zapíchneme do těla nástrahy. Sebedelší gumu tak můžeme vždy efektivně vyzbrojit podle potřeby přiměřeně dlouhým návazcem. Na štiky, které útočí odspodu zbrojíme gumu umístěním trojháčku do břišní části nástrahy, nejlépe tak, aby trojháček visel pod nástrahou (použijeme zapichovací trn). Na sumce a candáty, kteří většinou berou nástrahu ležící na dně shora  nebo úplným nasátím, zbrojíme tak, že trojháček zapíchneme do hřbetu nástrahy. Sníží se tak riziko uváznutí trojháčku na dně.

Výsledkem pak bude dobře vyzbrojená jakkoli dlouhá gumová nástraha, která si zachovává svou vláčnost a volnost v pohybu.

Hodně úspěchů při vázání návazců přeje
Ryba na háčku.cz

nachytano.cz

Pokud se Vám článek líbil, podpořte ho prosím svým laikem, sdílením, případně ohodnoťte hvězdičkou. Uvítáme především komentáře k rozvinutí diskuzí s vašimi názory a zkušenostmi k danému tématu. Registrace k psaní komentářů není nutná.

Sdílet članek

Hodnocení článku

Počet hlasů: 5

Diskuze

Přidat příspěvek do diskuze