Výroba pouzdra k přepravě prutů

Tak, jako asi každému uživateli uhlíkového prutu, se mi čas od času podařilo svého nachytano.czmiláčka zlámat ať už z vlastní blbosti, převozem nebo jinou nehodou, kdy se ozvalo ono zlověstné křup, které nás ve finále stálo od několika set až tisíc korun. Po několika nehodách jsem začal přemýšlet jak těmto nepříjemnostem předejít. Řešením bylo odolné a spolehlivé pouzdro, které nestojí moc peněz, náklady na výrobu jsou v desítkách korun, odolnost značná ( vydrží i nechtěné přišlápnutí) a váha kolem půl kilogramu není až takové břemeno, které by se nedalo unést. Výroba není taky nikterak složitá a zabere nám asi hodinku času, pokud nebudeme chtít nějakého fešáka v maskáčových barvách.
 K výrobě takového pouzdra budeme potřebovat kus novodurové trubky dle délky prutu, dvě ucpávky, asi 2m textilní pásoviny o šíří 3cm, může být i širší či tenči, pilku na železo, jehlu, nit a vrtačku (není podmínkou, jde to udělat i bez ní), a kousek libovolného molitanu.

Nejprve uřízneme trubku na požadovanou délku podle délky  prutu, je lepší si ji uříznout o něco delší, asi o 3cm může být i 5cm není to problém. Vezmeme jednu ucpávku a jeden konec trubky nahřejeme nad nějakým tepelným zdrojem, aby plast změknul, ucpávku natvarujem na konec trubky a nadoraz zasadíme, můžem i zakápnout lepidlem, ale není to nutné po zchladnutí tam drží dobře i bez lepidla.
 

Na druhý nezaslepený konec si nakreslíme fixou  drážku to té v zdálenosti, abychom mohli do pouzdra zasunout prut i s navijákem, výměr uděláme od oka přiloženým prutem, šířku drážky taky podle navijáku, není to žádná milimetrová práce tak se toho nebojte a radši si udělejte všecko trošičku větší ať to má nějakou vůli a nemusíte to tam rvát na knap, tento náčrt vyřízneme pilkou na železo nebo kdo má přímočarku, ušetří si ruční práci..
 
Po té dáme na volný konec druhou ucpávku a máme hotovo. Tu už nemusíme nahřívat, díky výřezu si tam sedne sama, konce ucpávek vysteleme nějakým molitanem, aby byl proutek jako v bavlnce, pro nenáročné stačí konec zafixovat nějakou izolačkou a můžeme vyrazit. Pro ty náročnější lze pouzdro vyfešákovat různými doplňky, jako je popruh na záda, zapínací spodní krytka nebo úchyt k batohu. Úchyty můžeme udělat několika způsoby, buď provrtáním a přichycením tlustým měděným drátem, šroubky, nebo nýty, nebo přišitím nachytano.czpásoviny, fantazii se meze nekladou. Osobně mám nejradši pásovinu, protože v tubusu nevznikají žádné výčnělky o které by se prut mohl zachytit. Jak na to?
Nad ohněm nahřejeme 16 podložku a propálíme s ní díry do tubusu na požadovaných místech (jistě by to šlo i jinak, ale tohle je nejrychlejší) kde chcete přidělat úchyty, díry vypalte 2 vedle sebe asi v dvoucentimetrové vzdálenosti, aby se jí dala protáhnout pásovina, pásovinu protáhněte dírami a jednoduše sešijte hrubým stehem. Na takto nachystanou pásovinu můžete dát podstatě cokoliv, druky, suchý zip, nebo jiné rychlo spojky. Takto udělaný tubus vám vydrží  léta a spolehlivě ochrání prut při převozu, pádu a prodírání se různým křovím. Vzhled si můžete zkrášlit např. polepením maskovací látkou, přestříkáním atd., variant se najde spousta. Přikládám pár fotografií, jak jsem si to udělal pro sebe, tak ať vám slouží.

nachytano.cznachytano.cznachytano.cznachytano.cznachytano.cznachytano.cznachytano.cz

Venca Zelenka


Sdílet članek

Hodnocení článku

Počet hlasů: 6

Diskuze

Přidat příspěvek do diskuze