Výroba krmítkových směsí

 Popíšeme si suroviny a výrobu krmítkových směsí ze surovin, které jsou dostupné pro každého rybáře.  Úlovek  pěkné ryby která zabrala díky vlastnoručně vyrobené směsi, bude pro vás jistě velmi potěšující .V rybářských časopisech a různých návodech vychází řada nachytano.czzaručených receptur na přípravu krmení, ale všechny jsou z komponentů různých firem a jsou označeny cizími názvy, které mnohé rybáře odradí. Najdou se však i takový výrobci krmiv kteří k rybařině v životě nečichli, a řídí se zásadou hodně aroma a hezký obal, hlavně když to zabere na kupující a je jim vcelku jedno, jak se na takové krmení budou tvářit ryby. Takovéto krmení má však opačný účinek než bychom si přáli a ryby spíše odpudí. Navíc pokud se sami dopracujete k správné receptuře, budete se k takovému krmení rádi vracet.

Příprava

Při každé přípravě by měli být nosiče mírně tepelně upraveny

Základní nosiče

Jako hlavní prvek jsou to šroty dále pak strouhanky, piškoty, strouhaný perník, ovesné vločky, psí suchary, mouka, krupice, rýže, chleba...
Takovéto nosiče mezi sebou promícháváme ale vždy je základ nějaký druh šrotu (kukuřičný, pšeničný, žitný).
příklad: šrot + mouka + chleba + strouhanka
               šrot +perník + piškoty
               šrot + vločky + chléba
               šrot + strouhanka + chleba, možnosti a kombinace jsou neomezeny

Základem téměř všech směsí je kukuřičný šrot, avšak jeho nedostatkem je slabá soudržnost. K  docílení jeho lepší lepivosti je zapotřebí tento šrot spařit vodou. Další prvek strouhanka, je namleta z různých surovin, které byli upečeny. Ať se již jedná o obyčejný rohlík nebo housku,chleba, zbytky různých buchet a koláčů, piškoty,oplatky...
Před strouháním takovýchto nosičů musíme vždy dbát na jejich správném proschnutí.

Jako další prvky přidáme

Rostlinné a živočišné moučky které dnes nakoupíme prakticky v každé prodejně rybářských potřeb a jejich dostupnost je tedy dobrá. Takovéto moučky jsou však vyráběny v rozdílných kvalitách, kde se vám jako ukazatel kvality projevuje především cena.Ty levnější bývají  vyrobenypřevážně  z odpadových materiálů, kdežto ty dražší jsou výhradně z kvalitních surovin. Potože se vždy do připravované směsy přidává jen malé množství těchto mouček, určitě by jste měli vsadit na kvalitu a zakoupit ty, jenž jsou v obchodech opatřeny vysačkou s vyšší cenou.

Moučky  rozlišujeme podle druhů

  Jmenovitě - rybí, krevní, mletá mořská řasa, huňáčková, lososová, masokostní, ze sušeného hmyzu, z tygřích ořechů..  .

Partikl
Další co by v krmení nemělo chybět je partikl. Tak se nazývají  různá semema a plody. Mezi nejčastěji používané patří - řepka, kukuřice, slunečnicové semínko,lněné a konopné semínko, cizrna...Tyto komponenty dále můžete upravit rozdrcením, případně namáčením.

Aromata
Další prvek bez kterého se správné krmení neobejde. Rozdělujeme je na tekutá a prášková. Základem přidávání aromat je jejich rozmíchání se samotným partiklem, který bude v míchaném krmení a teprve až potom to celé přidáte k vlastní směsy krmné .

Koření
Vanilka - na kapry a cejny
Skořice - přitahuje bílé ryby, vhodná do kalných vod
Mletý zázvor - na karase, perlíny, plotice a cejnky, též vhodný do zakalené vody.
Anýz - umetý v mlýnku má  vynikající a účinné aroma.Navíc jeho tepelná úprava ještě více zesílí aromatický účinek. Láká především kapry, karase, amury, cejny a plotice.

Krmení zatěžujeme hlínou, štěrkem
Štěrk koupíte v akvaristických prodejnách již přepraný,nebo si ho připravíte z říčního písku.

Barvení směsi

Krmení lze také přibarvovat potravinářskými barvivy. Žluté krmení se většinou používá při jarním lovu. Červené v letním období, tmavší barvy se používají na podzim a v zimě.
 
Finální složka = živá
Jsou to zejména kostní červi nebo jejich kukly, hnojáčci, patentky...

Tepelná úprava

Komponenty jako je kukuřičný a pšeničný šrot a další základní suroviny si můžete tepelně upravit na obyčejné pánvičce. Nasypejte je na ni a bez tuku je pražte až do doby,když partikl začne uvolňovat aroma. Při pražení nedávejte vrstvu vyšší než dva centimetry, špatně by se vám krmení pražilo. Neustále ji promíchávejte, aby se krmení nepřipálilo. Sice by se zvýšilo aroma, ale pro ryby by se stalo neatraktivní. Krmení,které je tepelně upraveno, láká ryby více a také je pro ně lépe stravitelné. Tepelně upravený partikl si rozemelte buď v mlýnku na maso nebo v kuchyňském robotu. Výborná je ve směsích tepelně upravená kukuřice. Buď pražená nebo vařená. Vařenou kukuřici vyjměte z hrnce a nechte zchladnout. Připravte si mlýnek na maso a uvařenou kukuřici pomelte. Pomletou ji rozprostřete na nějaké síto, čistou látku. Nechte ji důkladně proschnout a během schnutí ji zamíchejte.Takto upravenou kukuřici můžete přidávat do směsí hrubou nebo v podobě jemného prášku. Když budete mít větší kousky, tak si je předtím než je budete přidávat do směsi namočte do vody. Nabobtná a kukuřici se vrátí původní barva a změkne.


RECEPTY
SESTAVENÉ NA 4 KG SMĚSI

Komerčně prodávaná směs

Kukuřičný šrot drcený nahrubo 1,6 kg
Pšeničná mouka 1,6 kg
Strouhanka 0,4 kg
Proso 0,2 kg
Řepka 0,2 kg
Aroma přidávejte v množství 5 ml na 1 kg směsi, podle toho jakou budete chtít příchuť.

Feeder
Sladká strouhanka 1,2 kg
Šrot kukuřičný 0,8 kg
Šrot pšeničný 0,6 kg
Mleté psí suchary 0,6 kg
Mletá řepka 0,4 kg
Pšeničné klíčky 0,2 kg
Sušené mléko 0,1 kg
Popcorn drcený 0,05 kg
Vločky pro bazénové ryby 0,05 kg

Směs kapr
Libovolné aroma - dávkování 5 ml na 1 kg,
nebo mleté ořechy, různé moučky - dávkování 0,1 kg na 1 kg
směsi
Šrot pšeničný 1,2 kg
Šrot kukuřičný 1,2 kg
Lněné semínko 0,3 kg
Sušené mléko 0,1 kg
Psí suchary mleté 0,4 kg
Strouhanka 0,4 kg
Dále je možno přidat různý partikl ale vždy jen do té míry, aby nám směs držela dobře pohromadě.
  Karel Stehlík   

Sdílet članek

Hodnocení článku

Počet hlasů: 30

Diskuze

Přidat příspěvek do diskuze