Upravte si kukuřici
Jako návnada a nástraha patří k nejuniverzálnějším při chytání kaprovitých a bílých ryb. Je nepoměrně levnější alternativou k boilíe, např. při lovu větších kaprů. Přestože boilie má
.jpg)
Přestože můžeme v obchodech zakoupit kukuřici již konzervovanou a upravenou (naložená, zavařená, sladká, barvená apod.), pro dlouhodobé používání si ji můžeme vhodně upravit sami. Zralou a patřičně vyschlou (vydrolenou z klasů) kukuřici můžeme skladovat po delší dobu v suchu. Možných způsobů úprav kukuřice je hned několik.
KUKUŘICE MÁČENÁ
Potřebnou dávku kukuřice nasypeme do nádoby a zalijeme ji dvojnásobným množstvím studené vody. Ponecháme ji 24-48 hodin v klidu do doby, než kukuřice nabobtná. Protože i pak zůstane velmi tuhá a bez vůně, pro menší ryby není atraktivní a kapraři ji proto občas používají k vnadění. Nelze to ale doporučit jednoznačně. Ryba je totiž tvor studeno-krevný a průběh trávení tedy závisí na teplotě vody. Jestliže je kapr plný tvrdé kukuřice (nebo jiné luštěniny, kupříkladu hrachu) a dojde k prudkému ochlazení vody třeba vlivem studeného deště a větru, trávení se okamžitě zpomalí. To společně s vlivem kvašení může způsobit potíže.
KUKUŘICE MÍRNĚ PŘEDVAŘENÁ
Po zhruba 24 hodinách bobtnání slijeme vodu, kukuřici nasypeme do sklenice s uzávěrem, náplň zalijeme vařící vodou, uzavřeme nádobu a vše necháme odstát. Pak vodu slijeme a totéž opakujeme ještě nejméně 2x. Takto získáme návnadu již poněkud měkčí, ale stále jen na povrchu. Pozor navíc při slévání vody přicházíme o vyloučené látky včetně škrobů. Tato kukuřice ještě nemá typické silné aroma.
Vařená kukuřice je jednou z nejúčinnějších nástrah. Vzhledem ke své vydatnosti je vhodná obzvláště na podzim. Proč? Ryby sbírají zásoby na zimu a nástrahy „lehkého typu", kupříkladu křupky, ztrácejí díky nedostatku výživných látek na atraktivitě
KUKUŘICE VAŘENÁ
Po zhruba 24 hodinách bobtnání kukuřici i s vodou nasypeme do nádoby, ve které ji budeme vařit (větší hrnec, hodně času ušetříme použitím např. staršího papiňáku).
Počítejte s tím, že kukuřice nabude až na dvojnásobného objemu, proto nádobu vybírejte dostatečně velkou. Dolijeme dvojnásobek vody a vaříme až do okamžiku, kdy některá zrna začínají pukat, rozevírat se. Nádobu odstavíme a kukuřici necháme v původní vodě. Takto připravená kukuřice je skvělou návnadou i nástrahou, je měkká a krásně voní.
Nemusíme se bát vnadění, je přitažlivá i pro drobnější ryby, takže nezůstává nesebraná na dně.
KUKUŘICE ROZVAŘENÁ
Obdoba předešlého návodu, jen kukuřici vaříme až do doby, kdy jsou zrna úplně rozevřená a na hladině v hrnci je silná vrstva šedého zákalu obsahujícího škrob. Můžeme ji použít k vnadění samostatně, velmi dobře se hodí ke slepování různých sypkých směsí do krmítek nebo tvorbě vnadících koulí. Používáme ji včetně vyloučených látek.
DIPOVANÁ KUKUŘICE
Možností jak zatraktivnit vařenou kukuřici je několik. V první řadě ji můžete osladit např. pomocí NHDC sladidla. Případně sladidla v kombinaci s esencí, velmi dobře se osvědčila kukuřice aromatizovaná scopexem, který má velmi sladkou vůni a kapři ho milují. V poslední době je také velmi hojně užívanou variantou použití boosteru. Použít lze zmiňované sladší příchuti, ale velmi efektivní a osvědčené je také použití např. 3XL boosteru. Pokud jde už o samotný lov, tak kukuřici zatraktivníte buď přizvednutím vaší nástrahy nebo třeba obalením do těsta. Způsobů jak naložit s kukuřicí je opravdu mnoho a je potřeba vyzkoušet je v dané lokalitě.
DALŠÍ ÚPRAVY KUKUŘICE
Mohou se týkat barvy, vůně a chuti. Zde máme neomezené možnosti. Používáme obdobné přísady, třeba ty do těsta. Vodu na bobtnání i vaření tedy osladíme, k zatraktivnění přidáme kupříkladu anýz nebo fenykl, i další dobrůtky. Dále můžeme přisypat potravinářské barvivo a kukuřici obarvit na oranžovou, červenou aj. V letních parných dnech vřele doporučuji zkusit červenou barvu. Ovšem v této kapitolce hovoříme o nadstavbě. Další úpravy kukuřice totiž nejsou nezbytně nutné, i běžně uvařená kukuřice bez přísad skvěle voní, zvláště pro ryby. K vnadění můžeme vytvořit směs z kukuřice + dalšího obdobně upraveného partiklu jako jsou olejnatá semena (řepka, konopí ap.) nebo obilí, cizrna, tygří ořech atd. Nástrahu dáváme přímo na háček tak, aby hrot mírně přesahoval ven nebo několik zrnek (třeba v kombinaci s pop-up pěnou) vyvážeme pod háček podobně jako boilie.
Karel Haišman