Třeboňský kapr na Štědrovečerní stůl
Suroviny:
-1 asi kilový kapr
-1 celer
-1 mrkev
-1 petržel
-1 velká cibule
-10 zrnek pepře
-10 zrnek nového koření
-3 hřebíčky
-3 bobkové listy
-10 velkých sušených švestek
-1 l piva
-1 l vod
-1/4 l octa
-cukr
-povidla
-perník na strouhání
-hrst rozinek
-hrst mandlí
-1 lžička citronové kůry
-trocha zázvoru a tymiánu
-několik vlašských ořechů,
Postup:
Celer, mrkev, petržel a cibuli nakrájíme na kolečka. Přidáme pepř, nové koření, hřebíček, bobkový list, zázvor,tymián, vlašské ořechy a švestky. Vše zalijeme pivem, vodou, octem a vaříme, až zelenina změkne - asi 35minut. Scedíme a do scezené omáčky vložíme nasoleného kapra, nakrájeného na kusy a necháme uvařit doměkka - 15 minut. Rybu vyndáme na mísu, do omáčky přidáme trochu cukru, povidel a zahustíme strouhaným perníkem. Hotovou omáčku procedíme na rybu a přidáme rozinky, mandle nakrájené na nudličky a citrónovou kůru. Podáváme nejlépe s knedlíkem
-1 asi kilový kapr
-1 celer
-1 mrkev
-1 petržel
-1 velká cibule
-10 zrnek pepře
-10 zrnek nového koření
-3 hřebíčky
-3 bobkové listy
-10 velkých sušených švestek
-1 l piva
-1 l vod
-1/4 l octa
-cukr
-povidla
-perník na strouhání
-hrst rozinek
-hrst mandlí
-1 lžička citronové kůry
-trocha zázvoru a tymiánu
-několik vlašských ořechů,
Postup:
Celer, mrkev, petržel a cibuli nakrájíme na kolečka. Přidáme pepř, nové koření, hřebíček, bobkový list, zázvor,tymián, vlašské ořechy a švestky. Vše zalijeme pivem, vodou, octem a vaříme, až zelenina změkne - asi 35minut. Scedíme a do scezené omáčky vložíme nasoleného kapra, nakrájeného na kusy a necháme uvařit doměkka - 15 minut. Rybu vyndáme na mísu, do omáčky přidáme trochu cukru, povidel a zahustíme strouhaným perníkem. Hotovou omáčku procedíme na rybu a přidáme rozinky, mandle nakrájené na nudličky a citrónovou kůru. Podáváme nejlépe s knedlíkem