Tataráček z lososového pstruha v koprovém želé
Postup
Filet ze pstruha zbavíme kůže a kostí.
Nakrájíme ho na malé kostičky.
V misce smícháme kousky lososa s dijonskou hořčicí, solí, čerstvě namletým pepřem, limetkovou štávou, tabascem a koprem.
Hmotu rozdělíme na dvě části a na potravinové fólii vytvarujeme válečky asi 2.5cm v průměru. Každý pevně zabalíme a dáme do mrazáku na dvě hodiny.
Mezitím si připravíme koprové želé.
V malém kastrůlku vaříme cukr s vodou, dokud se cukr nerozpustí. Přidáme sůl a pokrájený kopr, vaříme asi 2 minuty.
Směs rozmixujeme a přefiltrujeme, necháme zchladnout.
Odměříme si 165ml, přimícháme želatinu a na malém ohni rozpustíme, do 60°C.
Přisypeme instantgel, rozmícháme a vlijeme na tác vyložený potravinovou fólií., aby vrstva měla 1-2mm. Používám tác 35×35cm.
Citrónová pěna:
V kastrůlku svaříme 60ml vody s cukrem a solí.
Přidáme citronovou štávu, zbytek vody a na mírném ohni vaříme asi 10 minut. Necháme vychladit.
Přecedíme přes filtrační papír, odměříme 250ml, přidáme lecitin a pečlivě rozmícháme.
Ponorným mixérem vytváříme pěnu, kterou postupně odebíráme.
Válečky tataráčku zbavíme fólie, zabalíme je do připraveného koprového želé, ozdobíme citrónovou pěnou a podáváme.
Ingredience
Tataráček:
250g lososového pstruha
1 šalotka
špetka bílého pepře
sůl
limetková štáva
1 lžička dijonské hořčice
tabasco
1 lžíce najemno pokrájených stonků kopru.
Koprové želé:
50g krupicového cukru
150ml vody
15g čerstvého kopru
8g rostlinné želatiny
8g instantgelu
sůl.
Citronová pěna:
50g cukru
150ml vody
100 štávy z citronu
2g sójového lecitinu.