Sumci na vertikální přívlač


Již několik let patří vlečení nástrahy nade dnem k velmi praktikované a úspěšné metodě, jak ulovit na dně ležící a právě neaktivní sumce. Bohužel i tato metoda má své hranice, protože zdaleka ne každá lokalita umožňuje praktikovat tuto techniku.

Při vlečení drží nástrahu u dna olovo, které je driftem lodi popotahováno za lodí, přičemž zátěž ryjící ve dně probouzí neaktivní sumce a na háčku připevněná nástraha vyprovokuje rybu k záběru. Největšími problémy tohoto druhu rybaření jsou nebezpečí častých vázek a nachytano.cznepřesnost prezentace nástrahy. Na mnoha revírech s nerovným dnem olovo často uvázne za dno a člověk tak přijde o velmi mnoho montáží a materiálu.

Podle síly proudu může nástraha kolem sumce projet příliš rychle a dravec o ni okamžitě ztratí zájem. Daleko lepší je v tomto případě vléci za lodí dvě až tři montáže (pokud to místní pravidla rybolovu dovolují) v různých vzdálenostech, kdy první montáž sumce „probudí“ a následující pak většinou již atakuje. Bohužel se při této technice loví tak trochu naslepo a rybář tak může jen doufat, že někde při dlouhém driftu na sumce narazí. Také nepřesnost této prezentace nástrahy je enormní a je otázkou velké porce štěstí na sumce na dně vůbec natrefit a přimět jej k záběru. Abychom předešli nežádoucím faktorům vázek a nepřesné prezentace, musíme sumcům nabídnout nástrahu vertikálně přesně nade dnem.

Vertikální technika

Metoda vertikálního rybaření je vlastně velmi jednoduchá: necháme se s lodí unášet s nástrahou spuštěnou přímo ke dnu. Při přívlači se nástraha nahodí a k životu ji probudí, až když zpětně nahozenou šňůru navíjíme. Záběr proto může přijít pouze v časovém úseku, kdy vyhozenou šňůru přitahujeme zpět. Při vertikálním vedení nástrahy ji dlouhé hodiny prezentujeme precizně na dně nebo těsně nad ním a zkušený rybář má možnost za pomoci výkonného elektromotoru lépe kontrolovat drift a na dně ležící sumce precizněji vydráždit.

Použití elektromotoru je při dokonale přesné vertikální prezentaci nástrahy velmi důležité. Podle typu a charakteru revíru můžeme drift lodi s jeho pomocí zrychlit nebo naopak zpomalit.

Na stojatých vodách nechávám běžet elektromotor na nejnižší stupeň a pomalu vedu svou loď přes zajímavá místa. Spatřím-li sumce na dně na obrazovce echolotu nebo vidím–li na něm pro sumce příhodná místa (propadlinu, kameny, hranu), zastavím motor a prochytávám tyto slibné úseky delší dobu. Fouká-li vítr, mohu pomocí elektromotoru drift lodě zabrzdit.

Na tekoucích vodách používám elektromotor k regulaci rychlosti driftu lodě, abych mohl prezentovat nástrahy přesně nade dnem. Na mnoha velkých řekách, jako jsou německý Rýn, Neckar, italský Pád nebo francouzská Rhona, je místy velmi silný proud, což by znamenalo, že člověk projede nad top místy příliš rychle a ztratí přitom možnost přesně prezentovat nástrahy nade dnem.

Abychom mohli i ve velkém proudu lovit přesně, postavíme svou loď špičkou proti proudu a necháme elektromotor běžet tak silně, že loď téměř zastaví a stojí v proudu. Pro bezprostřední kontrolu rychlosti je potřeba mít permanentně jednu ruku na kormidle elektromotoru, zatímco v druhé ruce držíme prut a vedeme s ním nástrahu.

Pomocník echolot

Na neznámých vodách driftuji většinou delší úseky a hledám markantní místa. Tyto trasy prozkoumávám pomocí echolotu s integrovaným GPS a ukládám si je do paměti přístroje. Spatřím-li ryby u dna nebo mám-li záběr, zaznamenám si tato místa GPS bodem. Při opětovném driftu mohu velmi přesně objet předem uložená „hot“ místa a zde velmi přesně prezentovat své nástrahy.

Vedení nástahy

K vertikálnímu lovu sumců se hodí velké gumové rybky a přírodní nástrahy. Osobně raději používám nástrahy přírodní, jako například nástražní rybičky, které navíc sumci nabídnou známou pachovou stopu. Používání mrtvých nástražních rybiček je při vertikálním lovu mimořádně vhodné, navíc jim zvedáním a spouštěním propůjčíme život.

Podle roční doby a výšky teploty vody měním techniku vedení nástrahy. V letním období vodím nástrahy trochu rychleji a v chladnějším období roku zase trochu pomaleji. Nejvíce záběrů přichází ve fázi přímého vedení a fázi klesání nástrahy. Z výše zmiňovaných důvodů je velmi důležité vést nástrahu koncentrovaně u dna a permanentně jedním okem sledovat echolot. Jenom tak můžeme včas odhalit sumce nebo také nebezpečí vázek, jako například zatopené stromy nebo velké kameny.

Při samotném vedení nechávám nástrahu s citem klesat ke dnu, následně vypnu volný chod multiplikátoru a nadzvednu nástrahu cca 15 cm nade dno, podržím ji tam asi 5 sekund, poté ji opět spustím ke dnu a celou akci vzápětí opakuji. Rychlé zvedání a spouštění nástrahy přineslo velmi málo záběrů. Pomalé vedení je oproti tomu velmi úspěšné.

Místa, na kterých se objeví echa sumců, prochytávám delší dobu, protože se často stává, že ryby nezaberou okamžitě při prvním driftu. Domnívám se, že sumec zareaguje opravdu agresivně teprve tehdy, když se ho na dně dotkne nástraha nebo když mu s ní „tancuji“ přímo před tlamou.

Při vedení nástrahy je nesmírně důležité, abychom drželi prut v horizontální poloze, jen tak budeme mít totiž dostatek místa k pořádnému záseku směrem vzhůru.

Volba systémku a hmotnost zátěže

Speciálně pro tuto techniku jsem vyvinul Black Cat Fireball systémky podobné těm, které jsou k dostání na trhu pro lov candátů a štik. Systémky pro lov sumců se liší pouze ve velikosti, pevnějším háčku a větší hmotnosti hlavičky. Fireball je podobný běžné jigové hlavičce, pouze délka ramínka je daleko kratší. Háček na olověné hlavičce vede skrze tlamku nástražní rybičky a druhý háček (trojháček) se připíchne rybičce do boku. Pomocí tohoto nastražení mrtvá rybička téměř jako živá svůdně tancuje u dna a při správném vedení si zachovává své reálné pohyby.

Volba hmotnosti Fireballu je závislá na hloubce a síle proudu. V zásadě se snažím lovit, co nejlehčeji je to možné, a zátěž volím tak těžkou, abych ještě mohl svou nástrahu vodit vertikálně pod lodí. Při výběru nástražních rybek dávám přednost menším nástrahám do velikosti maximálně 20 cm. Tyto velikosti sumci rádi přijímají a dají se též bez velké únavy vodit na snesitelných hmotnostech Fireballů (100-150 g).

Pozor, plná koncentrace!

Záběry přicházejí často velmi tvrdě a rychle a pouze ten, kdo loví v plné koncentraci, je schopen je proměnit. Někdy se stává, že sumec nástrahu pouze drží v tlamě a my máme na prutu pocit, že visíme někde za dno. I v těchto případech bychom se neměli bát pro jistotu zaseknout, než abychom rybu zbytečně ztratili.

Tip! Výběr náčiní

Krátké rychlé pruty jsou nezbytností, protože prut je rybářova prodloužená ruka, která musí umět bleskově zareagovat. Ideální jsou délky od 180 do 220 cm, vrhací zátěž by měla být 180-220 g. V sortimentu značky Black Cat je dobrý výběr prutů, já doporučuji zvláště model Black Cat Vertical LS. Navijáky můžeme použít menší smekací, jako například Black Cat Spin 740, nebo také multiplikátory. Osobně upřednostňuji multiplikátor, protože stiskem páčky se okamžitě uvolní volný chod a člověk tak může rychleji reagovat na měnící se hloubky. Mezi multiplikátory se nejlépe osvědčil model Fin Nor Marquesa ve velikosti 12. Jako kmen používám splétanou šňůru o průměru 0,35 mm s nosností 40 kg.

Stefan Seuß

Pokud se Vám článek líbil, podpořte ho prosím svým laikem, sdílením, případně ohodnoťte hvězdičkou. Uvítáme především komentáře k rozvinutí diskuzí s vašimi názory a zkušenostmi k danému tématu. Registrace k psaní komentářů není nutná.




Sdílet članek

Hodnocení článku

Počet hlasů: 5

Diskuze

Přidat příspěvek do diskuze