rybolov-Hvozdná-Argalaška


Rybník Argalaška se nachází na začátku obce Hvozdná ve směru od obce Zlín-Lůžkovice. Rybník je určený k rekreačnímu rybolovu. Na rybníku Argalaška si každý rybář přijde na nezapomenutelné zážitky při rybolovu, vláčení či muškaření.

Jedním z míst na Zlínsku, kterému se dostalo privilegia pyšnit se zrcadlem nové velké vodní hladiny, se stala obec Hvozdná. Pro stavbu rybníka bylo zvoleno mělké údolí na spodním jihozápadním okraji dědiny, kterým protéká Hvozdenský potok. Díky špičkové mechanizaci - kromě kolejí a vozíků už jen lopata, krumpáč, lidské ruce a budovatelské nadšení - bylo dílo dokončeno už v r. 1952. Po napuštění voda na hladině vytvořila plochu o rozloze 2.5 ha a rybník poté začal sloužit k rekreaci a sportovnímu rybolovu.
nachytano.cz
Pak přichází rok 1981. Po ničivé bouřce a noční průtrži je rybník tak strašlivě poničen, až se zdá, že je jeho osud definitivně zpečetěn! Naštěstí se v průběhu následujících let podařilo vzniklé škody odstranit.

V r. 2006 obdržela obec Hvozdná od EU dotace ve výši téměř 6 miliónů korun. Peníze byly určeny na odbahnění rybníka, zpevnění jeho břehů a na zřízení litorálního pásma.
V současnosti už opět rybník Argalaška slouží původnímu účelu - ke koupání v přírodě a lovu ryb. Relaxace je v těchto místech umocněna hezkým přírodním prostředím. Za dobu existence rybníka vznikla na jeho západním břehu větší chatová osada, jejíž objekty se šplhají vysoko do zalesněného kopce.

Vláčecí a muškařský rybářský řád Hvozdenský rybník Argalaška

Rybolov je povolen jen po zakoupení povolenky u provozovatele rybníka.

Povolenky jsou:

Jednodenní na ponechání 3 ks lososovitých ryb

Jednodenní  ,,chyť a pusť“ jakákoliv ulovená ryba musí být uvolněna ve vodě, rybář si ji nesmí ponechat

Osoby oprávněné k lovu jsou povinni poskytnout kontrolním orgánům, rybářské stráži a policii pomoci při kontrole rybníka.

 
Při lovu na přívlač je nutno dodržet vzdálenost mezi lovci 10 m, nedohodnou-li se lovící jinak. Vláčkař a muškař respektuje kapráře. Zakazuje se jakékoliv poškozování vodních staveb a břehů. Na všech lovících místech platí zásada čistého prostředí, lovící si své místo musí po skončení vždy uklidit. Loví se pouze na jeden prut, nesmí být nastražen další prut. Pro všechny způsoby lovu je povolen používat pouze háček bez protihrotu nebo zamáčknutý (upilovaný). Pro přívlač mohou být požity pouze umělé nástrahy plandavky, rotačky, gumové twistry, smáčky atd. Pro muškaření smí být použito jen umělých mušek v počtu 1 – 3 na návazci.

Při lovu musí mít rybář:

Vyprošťovač háčku (peán, pinzetu, kleštičky)nachytano.cz

Míru na měření ryb

Podběrák

Při lovení ryb je rybář povinen s ní šetrně zacházet, použít podběrák, případně šetrně uvolnit ve vodě. Pokud má ryba háček hluboko v jícnu je nutno háček odstřihnout. V případě špatného zacházení s rybou hrozí poškození šupin, zplísnění a úhyn. Ryba uložená ve vezírku se považuje za ponechanou, je zakázáno rybu s vezírku vyměňovat nebo používat vezírek společný. Není dovoleno darovat rybu u vody, i jakékoliv opracování ryb u vody je zakázáno. Rybu nedosahující nejmenších stanovených délek a přesahující maximálních dosažených délek je zakázáno si přivlastňovat.

Denní doba lovu:                                                                                                                  

Březen, listopad, prosinec                 8.00 – 16. 00 hodin                          

Duben, říjen                                          7.00 – 18. 00 hodin                           

Květen – září                                         7.00 – 20. 00 hodin                         

Při ponechání ulovené ryby je rybář povinen tuto skutečnost zapsat ihned do denní povolenky. Pokud nedosáhne úlovku je povinen kolonku proškrtnout. Při dosažení denního limitu (3ks losos, ryb) je rybář povinen lov ukončit (končí platnost povolenky). Vyplněnou povolenku musí rybář po ukončení lovu odevzdat.
Nedodržení rybářského řádu se trestá odebráním povolenky!!!

Ceník povolenek

Rybolov na rybníku Argalaška je povolen pouze po zakoupení povolenky u provozovatele rybníku nebo v kiosku u pana Smrčky a v RD u paní Zámečníkové č.p. 81 naproti hráze!

Povolenky na kapry:

nachytano.cz
Jednodenní povolenka   250 Kč - jedna ryba

Jednodenní ,,chyť – pusť“  250 Kč na 3 udice

Půlroční  1800 Kč - 4 ušlechtilé ryby na týden

Celoroční 3400 Kč - 4 ušlechtilé ryby na týden

  Dále dle dohody s provozovatelem rybníku!

Povolenky na pstruhy:

Jednodenní  na 3 ks lososovitých ryb  300 Kč

Dále dle dohody s provozovatelem rybníku!

Kontakt

Provozovatel rybníku: Štěpán Gavenda st.
Telefonní kontakt: 603 255 663
Zástupce provozovatele: Štěpán Gavenda ml.
Telefonní kontakt: 777 299 694
E-mail: gavenda4@seznam.cz

Pokud jste na jmenovaném revíru byli rybařit, prosím o komentář, jak jste byli spokojeni. Pomůže to dalším rybářům při výběru revíru.



Sdílet članek

Hodnocení článku

Počet hlasů: 10

Diskuze

Přidat příspěvek do diskuze