Přehradní kapři brzy z jara


Celou zimu jsem přemýšlel nad tím, jak zaujmout těch pár kaprů na tak obrovské ploše. Předchozí roky jsem krmil pouze sporadicky a ani ne každý den. Nějaké úspěchy v podobě domorodých lysců a šupináčů se dostavily, ale co se týče četnosti záběrů nebyla to žádná výhra. Rozhodl jsem proto udělat naprostou šílenost a i mě samotného na tom něco dost zrazovalo.
nachytano.cz
Krmil jsem každý den okolo 4 kg krmného boilie do prostoru do místa, kde se lámala hloubka z 5 m do 8 m. Přesně na přelom tvrdého a měkkého dna. Místo jsem si předem dokonale zmapoval echolotem a několikrát proklepal dno. Vpravo od krmného místa byl doslova zatopený les, kmeny stromů obalené slávičkou a zarostlé vodní vegetací. Hned mě napadlo, že to bude pro kapry dokonalý úkryt, ať už před denním světlem či predátory. Vlevo od krmného místa byl zase pás vodní vegetace v délce asi 50 m v souvislém pruhu. Za krmným místem se to postupně svažovalo až do koryta řeky s hloubkou okolo 14 m. Po týdnu krmení jsem konečne vyrazil k vodě. Přijel sem před setměním. Voda celkem žila, sem tam bylo vidět, jak se otáčí bílá ryba a i menší kapřík. Na jeden prut jsem dal mé oblíbené boilie Bugaboo plus pop-ups  Anabolic monster. Celé jsem to obalil pastou A1 roll a namočil na půl hodiny do dipu Bugaboo-vražedná to kombinace…Na druhý prut jsem dal boilie  Zombie plus pop ups Anabolic exotika. Obalil pastou zombie a namočil do dipu zombie. Jeden prut jsem nahodil do hloubky cca 5 metrů  kousek za vodní vegetaci a při dopadu to krásně kleplo o dno. Přikrmil jsem asi 50 kuliček boilie Zombie.

Druhý prut jsem nahodil natěsno k potopeným stromům cca do hloubky 6 m. Zde už bylo o něco měkčí dno. Přikrmil jsem asi 30 kuliček boilie Bugaboo. Do rána se swingery ani nehnuly, asi o půl 7 ráno se mi rozjíždí pravý prut od stromů, ryba se nenechává za žádnou cenu přibrzdit a odjede mi na vodu asi 150 m. Mám sice připravený člun, ale zdá se, že je ryba na volno. Tak zbytečně nevyjíždím a zdolávám rybu ze břehu, asi po 15 minutách podebírám po několika silných výpadech krásně stavěného šupináče s váhou okolo 15 kg. 

Rozhodl jsem se ryby už nevážit a zbytečně je nestresovat. Rybu rychle fotím na samospoušť a už zase plave ve svém živlu. Prut jsem předělal a přehodil na stejné místo jen o něco mělčeji. Skoro celou hodinu se nic neděje a najednou se rozjíždí zase prut vpravo, tentokrát se mi rybu daří otočit. Není tak silná jako předchozí, ale i tak má okolo 13 kg. Opět šupináč s obrovskou ocasní ploutví. Poté voda úplně utichla, jak kdyby ryby zmizely neznámo kam.

Asi v 10 hodin mám na levý prut podivný rychlý padák, říkám si, že to zobnul cejn. V zápětí mě ale záběr vyvádí z omylu swinger se přilepil a začala souvislá jízda. Po zvednutí prutu cítím, že je ryba opravdu těžká. Cítím jak projíždí trsem trav a jede směrem ke korytu, ryba vázne, tak vyjíždím na člunu. Vymotávám rybu z trav, vesluju a domotávám kapra. Domotal jsem ho až nad korytem. V tu chvíli začal neskutečný souboj s rybou. Dlouho se drží u dna a nechce se nechat moc zvednout. Po nějaké době ho konečně vidím pod člunem.

Nestačím se kochat jeho krásou, je to nádherný lysec s rozházenými šupinami po celém těle. Až u břehu si uvědomuji jaký poklad této vody se mi podařilo ulovit. Ryba važí jistě 14 kg. Kapra fotím a pouštím, ještě ho chvíli pozoruji než mizí do hlubin přehrady a říkám si tak snad zase někdy. Pak se bohužel kvůli práci skoro týden na ryby nemohu dostat, tak alespoň jezdím krmit. nachytano.cz

Přichází víkend a já se dostávám konečně k vodě. Kolem vody už je vše jiné, začíná se vše zelenat drobnými lístky a má to nádech opravdového jara. Snažím se co nejrychleji nahodit. Montáže neměním, není co měnit , člověk někdy vymýšlí novinky a pak je překvapený, že neudělá záběr, prostě odzkoušené věci bývají ty nejlepší. Nahazuji na podobná místa, ale již do hloubky maximálně 4 m. Několik hodin příposlech mlčí jako ryba. Ovšem o půl 5 ráno mám razantní jízdu na pravý prut, skoro sem se na něj bál sáhnout a vypadalo to, že mi kapr utaví hlásič. Bohužel po pár metrech je kapr ve stromech.

Kapr si to zaparkoval do pařezové garáže odkud bývá málokdy cesta zpět. Usedám do člunu a jedu pro něj. Prostě ho musím zkusit odsud vymotat. Když jsem nad místem, kde mi kapr uvázl cítím, že je to úplně natvdrdo. Zjišťuji, že sem kotvičku nechal na břehu. Na nic tedy nečekám a potápím celý prut i s navijákem pod vodní hladinu a snažím se šokovku vyprostit, bohužel se to nedaří a cítím, že tam někde kapr stále je, říkám si buď a nebo, zkusil sem rukou zatáhnout za šokovku a ulamuji větev ze stromu, rychle jí vymotávám a už dotáčím kapra, ryba vypadá, že je správně zaseklá a tak si užívám noční zdolávačku o úplňku. Uplňek je magický, nejen já ale i spousta kaprařských kolegů má zrovna o úplňku nachytané nepřeberné množství velkých kaprů. Ani tentokrát úplňek nezklamal. Zanedlouho podebírám kapra o hmotnosti cca 14,5 kg. Hezky zlatý šupináč.

Rybu pouštím bez fotky. Nahodím , lehce přikrmím pár kuličkami Zombie a jdu ulehnout do tepla spacáku. Do rána se nic neděje. Okolo 8. ranní mám jízdu na levý prut. Rybu zdolávám ze břehu a je to super polořádkáč cca 8 kg. Rychlé foto a nahazuji. Lehce po 9 hodině se mi rozjíždí pravý prut, je z toho šupináč cca 13 kg. Po náhozu do stejného místa mám opětovnou jízdu. Je z toho zase krásný šupináč něco přes 10 kg. Do konce výpravy ulovím ještě několik kaprů od hmotnosti 7 kg až 13 kg a bohužel o velkou rybu, která mi to zobla v pravé poledne přicházím ve vázce.
nachytano.cz
Ukončuji chytačku a vyrážím zmapovat, jestli je ryba ve sloupci. Někde totiž být musí..Taky že jo, přímo nad korytem řeky spatřím v hloubce 1 m několik kaprů od 12 až 19 ti kg. Jsou úplně apatičtí a až když jsem začal veslovat pomalu se ztrácí. Otáčím člun a vracím se zpět, najednou kousek od člunu se mi něco pomalu prohnalo pod člunem, rychle brzdím člun a pozoruji. To co sem viděl za kapra bylo neskutečné. Prostě lysec jak hovado. Obrovská šíře a délku a váhu ryby si raději ani netroufnu odhadnout. Přesně na takovou rybu tu čekám už několik let. Ještě nějakou dobu zírám do vody, jestli se mi kapr ještě neukáže. Bohužel ne, moc dobře o mě věděl. Byla jen náhoda, že se mi přijel ukázat . Jako kdyby mi chtěl říct  „já sem tady pánem a mě nikdy nechytíš".

Tak uvidíme, třeba i on se jednou splete a pro mě to bude nezapomenutelný zážitek a vrchol kaprařiny. Přeji všem dobrým lidem co ryby pouští ať to jezdí minimálně jako mně a brzy se ohlásím s reportem dalších výprav na lov těchto vodních gigantů. Děkuji firmě Maxcarp za dodání těch nejlepších kulí co vůbec na trhu znám.
Už se nebudu opakovat, že na Max to prostě jezdí, což už snad každý kaprař ví. 

Max gooo Martin Procházka !!!!!


Sdílet članek

Hodnocení článku

Počet hlasů: 3

Diskuze

Přidat příspěvek do diskuze