Plavaná v akci


Rybařina je bezpochyby nádherná věc. Díky různým rybolovným metodám se dají přelstít jakékoliv ryby. Dle mého názoru není důležité, jak drahé náčiní máte nebo kolik hodin trávíte u vody. Cestou k úspěchu je obyčejná znalost revíru a pár základních věcí v kapse.

nachytano.czPokud jdete k vodě s tím, že si chcete zachytat (a nemusejí to být vždy zrovna pravidelné trofejní úlovky), stačí k tomu pouze jeden prut a to nejnutnější pro rychlý přesun kolem vody. Každý rybář má jistě nějakou svoji oblíbenou rybolovnou metodu, díky které rád chytá zvolené druhy ryb. Kaprař neváhá jezdit na několikadenní výpravy i stovky kilometrů, aby ve svém náručí sevřel těžkého kapra, muškař se brodí po pás ve vodě, aby se co nejlépe dostal k ideálnímu místu, ze kterého očekává útok na mouchu, vláčkař pravidelně prohazuje určité části revíru, na kterých měl v minulosti již nějaký ten úspěch, plavačkář či feederař si na břehu postaví svou základnu, ze které se baví lovem malých, větších i velkých ryb. Určitě nejsem sám, kdo chytá na vícero způsobů. Bohužel ne vždy se dostanu na víkendovou výpravu za kapry, v současné době si nemohu jít k vodě zavláčet (pokud nepůjdu na nějaký soukromý revír, na kterém je přívlač povolena). Naštěstí je tady ale jedna metoda, která mě velmi baví a nezabere tolik času na přípravu. Tou metodou je, jak já říkám, „plavaná v akci“.
  
Pod tímto názvem se dá představit ledacos, ale není na tom vůbec nic složitého. Než vše začnu detailně rozepisovat, stručně vysvětlím, o co jde. Jedná se o návštěvu vody s jedním prutem, se kterým se v rámci potřeby přesouvám za rybami. V batohu či po kapsách mám jen to nejdůležitější, a díky tomu je snadné se přemístit z jednoho místa na druhé. 

nachytano.cznachytano.cz

Náčiní pro plavanou v akci

  
Mou sestavu tvoří 2,5m dvoudílná dělička. Délka je ideální už jen z toho důvodu, že se s prutem lépe manipuluje při přesouvání po břehu. Ne vždy chytám na dobře přístupném místě, kde se snadno nahazuje. V některých případech prolézám mezi stromy, křovinami či travinami, a tak je kratší prut výhodou. Prut mám osazen středně velikým navijákem, je úplně jedno, zda s přední, či zadní brzdou. To záleží na každém jednotlivci. Vlasec používám nejraději o síle 0,16 mm - tento průměr volím jak při chytání na vodách tekoucích, tak i stojatých, ale pokud chytám někde poblíž překážek, jako jsou větve, traviny a jiné záludnosti, používám vlasec o síle 0,18 mm. Díky němu se pak mohu při souboji s větší rybou více opřít do prutu, abych zamezil zajetí do vázek a následně tak o ni nepřišel! Jako montáž používám ze všeho nejraději pevný splávek od 1 do 3 g, k tomu dva až tři bročky na vyvážení, které nedomačkávám úplně na maximum - nechávám je volné, abych je v případě potřeby mohl posouvat více ke splávku nebo naopak k háčku - to záleží na tom, jak moc chci, aby se mi nástraha volně pohybovala ve vodním sloupci. Velikost háčku volím především dle ročního období a hlavně podle velikosti nástrahy, kterou používám. Je přece hloupost používat třeba na nastražení červíků kaprové háčky. Ideální volbou jsou háčky velikosti 10 nebo 8.
  
Sestava je tedy hotová. Teď už jen stačí mít u sebe to nejnutnější a hurá k vodě. V batohu pak mám náhradní propriety pro případ ztráty  - splávek, bročky, háčky. Samozřejmostí jsou peán, podběrák, povolenka a foťák, kterým si svůj úlovek zvěčním na památku. Do ruky pak vezmu už jen prut a kyblík s návnadou a nástrahou.

Nástraha a návnada
  
Z nástrah se nabízí nespočet možností. K těm oblíbeným pro plavanou zajisté patří červi, rohlík, kukuřice, těsto nebo žížala. Jsou to dostupné potravní složky a snadno je seženeme. O volbě nástrahy samozřejmě rozhoduje lokalita, na které hodlám lovit, a především to, co chci lovit! Na vody tekoucí používám jako nástrahu buď červy, nebo pečivo (v minulosti se mi mnohokrát osvědčili, a tak nemám důvod jim nedůvěřovat)! Pokud ale stojím na břehu stojáku, sáhnu po  kukuřici nebo žížale. Vždy, když takto chodím k vodě, beru si s sebou maximálně 2 druhy nástrah, a to z toho důvodu, že se k dalším nedostanu, protože chytám na ty, kterým „věřím“. Plavaná v akci je taková krátká návštěva u vody, a i když se v rámci častých přesunů po břehu snažím mít u sebe co nejméně věcí, mám s sebou vždy alespoň malý kbelík, ve kterém mám z domova předem připravenou krmnou směs. Ta se skládá z klasické krmítkové směsi (dá se koupit v každém obchodě s rybářskými potřebami), kterou jen lehce „vylepším“. Přidávám do ní nahrubo rozdrcený tvrdý rohlík, jehož větší kousky vzlínají a přitahují tak k sobě pozornost ryb. Pro větší zatraktivnění směs zaliju tekutým posilovačem a vše řádně promíchám. I když je ve směsi tvrdý rohlík, stačí celek jen lehce navlhčit. Zbytky rohlíku do sebe časem natáhnou vlhko z krmení a změknou. A když se zdá, že je směs suchá, může se ještě dovlhčit nebo rovnou použít.
  
nachytano.cznachytano.cz

Když jsem v minulosti tuto směs použil poprvé, zhrozil jsem se, že mi krmné koule plavaly. Časem jsem ale zjistil, že to vůbec není na škodu. Navíc koule plavou jen chvilku a pak se začnou potápět. Pokud chytám na stojaté vodě, nese se pozvolna vodním sloupcem neodolatelný mrak, který má za úkol přilákat na dané místo ryby. Pokud krmím na řece, směs více přivlhčím nebo do ní přidávám hlínu či písek, aby šla rychleji ke dnu - záleží na síle proudu. Nicméně, tak jako tak i v proudu rád používám „plovoucí krmné koule“, které plní ten samý úkol jako na stojaté vodě, jen s tím rozdílem, že tady mi krmení splavává s proudem, ve kterém chytám. Nemusím ho rozhazovat po okolí, neboť mi ho rozptýlí sám proud.

TIP

Při lovu s červy doporučuji používat háčky z tenkého drátu. Díky tomu je nastražení naší nástrahy jednoduché a červíci se netrhají. A pokud chytáte na rohlík, který není lisovaný z kleští (sami si ho trháte), použijte otevřený háček - zásek tak bude lépe sedět.

Lovené druhy

   Na plavanou se dá ulovit mnoho druhů ryb. Záleží samozřejmě na tom, jaké druhy se v daném revíru vyskytují. Nejčastějšími úlovky určitě budou tloušť, jesen, cejn, plotice, kapr, karas, lín nebo okoun.

Tip

Nikdy se nespoléhejte na to, že budete chytat jen jeden druh menších ryb, a mějte po ruce podběrák, protože větší úlovek může přijít kdykoliv a je škoda přijít o krásnou a velkou rybu, protože jsme na ni nebyli připraveni.

nachytano.cznachytano.cz

Čtení vody


   Základním předpokladem úlovku je výběr lokality. Není důležité, zda chytáte na Labi, Lužnici, Berounce nebo na stojatých vodách. Důležité je rybu správně lokalizovat. Pokud budete chytat na plavanou v akci, najdete ryby snadněji, než když budete hodiny sedět na jednom místě, čekat a doufat, že Vám ryby najedou na určité místo. Stručně a jasně se pokusím popsat ideální místa, kde se ryby zdržují, a aby v tom byl pořádek, hezky to rozdělím.

Vody tekoucí
  
Přiznám se, že pro řeky mám slabost, a to nejen při plavané. Velikou výhodou je, že si můžeme s naším splávkem v proudu hrát a vodit ho, kam potřebujeme. Je dobré si vyhledat rozhraní proudu a tišiny a v těchto místech nechávat splávek splavávat. Proud si se splávkem bude hrát a sám si ho nasměruje do vracáku, kde byste na  záběr neměli dlouho čekat. Ze zkušenosti vím, že když hodím do vody krmení, první záběry příjdou z proudu a pak už přibývá záběrů z vracáku, kde se naplavené krmení shromažďuje a ryby tam za ním najíždějí.
  
Dalším dobrým místem je vnější strana vymletého břehu, který je hluboký a ryby zde nacházejí úkryt. Mimoto bývají tyto břehy převážně zarostlé, a tak zde ryby hledají potravu. Musíme se pohybovat tiše a úlovek na sebe nenechá dlouho čekat. Posledním oblíbeným flíčkem, který vyhledávám, jsou traviny ve vodě, neboť to jsou místa s mnoha výhodami. Kromě toho, že je to dobré místo pro úkryt a hledání potravy, poskytují traviny ve slunečných dnech stín. Při lovu u vodních rostlin posouvám broky na montáži směrem nahoru (ke splávku) a dávám tím tak nástraze volnost. Může volně plavat napříč vodním sloupcem, jak jí to jen proud dovolí. Tento pohyb je ve vodě naprosto přirozený a ryby berou důvěřivěji.

nachytano.cznachytano.cz

Vody stojaté

  
Stojáky mají své kouzlo především ve chvíli, kdy je jejich hladina poseta lekníny nebo pokud jsou břehy zkrášleny rákosem. V nerušeném klidu nahazuji k okraji leknínového pole. Pokud jde chytat podél leknínů, nahazuji dále od sebe a postupně přitahuji splávek k sobě. Dá se tak dobře prochytat velký úsek vody. Pokud se nacházíme na revíru, který je bez vodních rostlin, hledám zatopené stromy, keře (okolí břehů) nebo hrany. V rámci pokusů a experimentů chytám na propad - mám broky dále od háčku a nástraha se pozvolna přibližuje ke dnu. Ve vodním sloupci nástrahu většinou vezme plotice nebo perlín, u dna (nebo na dně) pak nejčastěji cejn, kapr, karas nebo lín.

Tip

Pokud přijdete k vodě a nevíte, kam nahodit, vžijte se do role ryby a představte si, kde byste se v daném úseku nejraději zdržovali! Podobné uvažování může přinést úspěch...

   Plavaná v akci má tu výhodu, že minimum věcí a jeden prut Vám dávají spoustu volnosti a umožní rychlý přesun kamkoliv. A to je právě to, co mám na tomto způsobu lovu rád. Jakmile je na určitém místě aktivita ryb nulová, můžu se rychle přesunout a zkusit štěstí jinde, aniž bych musel zdlouhavě balit svou výbavu, přemístit se a zase vše vybalit. Díky akčnosti této metody tak můžeme prochytat značný úsek jakéhokoli revíru, což většinou vede ke kýženému cíli. Tak hodně štěstí!

Matěj Šole
Článek vyšel v časopise Český rybá
ř

Pokud se Vám článek líbil, podpořte ho prosím svým laikem, sdílením, případně ohodnoťte hvězdičkou. Uvítáme především komentáře k rozvinutí diskuzí s vašimi názory a zkušenostmi k danému tématu. Registrace k psaní komentářů není nutná.

Sdílet članek

Hodnocení článku

Počet hlasů: 10

Diskuze

Přidat příspěvek do diskuze