Plavačkový prut Float 390 cm (JENZI)


Už při psaní minulé recenze na prut jsem si uvědomil jednu věc. Že popisovat opakovaně poznatky a praktické zkušenosti s pruty či navijáky, pokud si je po zralé úvaze sám vyberu a koupím, je s každou další a další recenzí obtížnější. Rozhodně pokud jde o pojetí a nachytano.czoriginální naformulování výstupu, který by prut jednoznačně charakterizoval a současně jej odlišil od ostatních.

Každá další recenze totiž zužuje prostor pro originalitu té příští, která bude následovat. Je to logické. Člověk si většinou kupuje pruty a navijáky, které mají podobné anebo ještě lepší vlastnosti než ty, s nimiž už v minulosti udělal dobrou zkušenost.

A tak, pokud prut nezklame, riskuji sebeopakování. Podobná poznání, podobné závěry. Něco, co mě jako autora nutí vážně se zamýšlet nad tím, jestli další recenze vůbec ještě psát. Jestli mám chuť produkovat texty, které by mě neuspokojovaly svou absolutní originalitou. Jestli jimi mám co sdělit tak, abych z textu měl sám radost.
Pak mě ale pár lidí u vody zastaví a začnou se ptát na zkušenosti s tím nebo oním prutem, tím nebo oním navijákem.

A dokonce mi v dobrém vyčtou, že jsem už dlouho žádnou recenzi nenapsal. Vlastně mi nepřímo řeknou, že je možná zbytečné přemýšlet o originálním slohovém zpracování a za každou cenu odlišném hodnocení. Že možná jen stačí prostě napsat, jak se to s tím kusem má. A protože prozatím posledním prutem, který mi známý bral u řeky z ruky, byl nedávno plavačkový Jenzi Float, napíši tedy o něm. O tom, jak se to s ním má...

Plavačák naostro

Float je odhozový plavačkový (matchový) prut, který si na nic nehraje a nic nepředstírá. Tento grafitový model je primárně určený k lehkému lovu kaprů na anglické splávky, čemuž odpovídají všechny jeho "svršky".

Třeba blank spodního a středního dílu je zpevněný křížovým vinutím pro větší silový účinek. Kdy ho budeme nejvíce potřebovat, je jasné. Při zdolávání větších ryb budeme za silnou, dynamicky pracující matchovku vděčni.

Vedle toho je prut opatřen deseti širšími očky pro snadný průchod zarážek nad anglické či klouzavé splávky. Tuto vlastnost oceníme nejen v mrazech, kdy očka namrzají, což zcela vyřazuje ze hry pruty s velmi malými očky, ale vlastně kdykoliv a kdekoliv. Například když potřebujeme chytat kapry pětadvacet metrů daleko od břehu. Pak budeme chtít odhazovat angličáky bez jediného zádrhele v očkách, což u některých matchových prutů, zakončených velmi uzoučkými očky, jde jen s obtížemi. Uzlík či jiná zarážka v nich mohou při náhozu zadrhnout a způsobit tak problémy různé povahy – od zamotání montáže až po „ustřelení“ montáže. nachytano.cz

Akce prutu  

Protože si plavanou užívám hlavně na přehradách, právě dlouhé a přesné hody pro mě hrají důležitou roli. Stejně jako potřeba jistého záseku na dálku. A i když má Float ve srovnání se závodními modely od Colmicu, Tubertini či Garbolina (specializované značky na plavanou) jen deset vodících oček, vzhledem k jeho tuhé páteři a špičkové akci splávky létají daleko a přesně.

A ze stejných důvodů - tuhá páteř a rychlá špičková akce - pak zásek na dálku spolehlivě sedí. Nemusím přitom připomínat, jak je tento zlomek vteřiny pro rybáře důležitý. Pokud ve správný okamžik nezapustíme háček pevně do rybí tlamy, nebude pak ani souboj a ani zdolání kapra. Při něm se namáhá hlavně špička, pokud se ale opřeme do těžší ryby, akce se z horního dílu plynule rozloží i na horní čtvrtinu, možná až třetinu prostředního dílu prutu. 

 Mimochodem… Vedle těchto vlastností, skutečně důležitých pro samotný rybolov, jsem u Floatu ocenil ještě jednu maličkost. Totiž bílé vodící linky na hřbetu blanku, které nám v místě spojů ukazují, jak jednotlivé díly přesně nasadit, aby očka „zařezávala“ v rovné řadě.

Na těchto drobnostech a doplňcích, které v terénu zjednodušují rybářovi život, si firma JENZI dává tradičně záležet. Konkrétně zmíněné vodící linky nalezneme u řady prutů této německé značky, a to napříč rybolovnými technikami.

Jistě, bez jejich drobné pomoci se kdokoliv z nás obejde, avšak asi se shodneme, že jde o příjemné vodítko, které nám možná až o několik vteřin zkrátí montáž třídílného prutu. A také trochu vypovídá o tom, jak výrobce skrze tyto praktické detaily myslí na rybáře.

Závěr

Float je uživatelsky příjemný a funkčně velmi slušný matchový prut střední třídy, na který se člověk může při  prudkých výpadech kapra spolehnout. Má rychlou akci a dostatečné silové rezervy pro zdolání i těžších kusů.

Klady:


- širší očka pro snadný průchod zarážek anglických či klouzavých splávků
nachytano.cz
- blank spodního a středního dílu zpevněn křížovým vinutím

- vodící čáry na hřbetu blanku v místě spojů jednotlivých dílů prutů, které ukazují, jak jednotlivé díly přesně  nasadit, aby očka byla v řadě

Zápory:

- uvítal bych očko nad korkovou rukojetí pro uchycení háčku. Stejně jako řada jiných plavačkových prutů ani Float  jím nedisponuje

Technické specifikace:


Délka prutu:  390 cm
Gramáž:  8 – 25 gr.nachytano.cz
Hmotnost prutu:  257 gr.
Počet dílů:  3
Počet oček:  10
Akce: špičková
Transportní délka: 137 cm
Jakost oček: SIC
Další:  vzhledem ke stavbě se prut dá dobře použít i při lovu se sbirolinem!

Cena dnes:  cca 2690,- Kč

Václav Fikar


Další produkty firmy Jenzi najdete na fb stránce po kliknutí na logo:
nachytano.cznachytano.cz


Sdílet članek

Hodnocení článku

Počet hlasů: 1

Diskuze

Přidat příspěvek do diskuze