Nastražení nástrahy mimo háček


V kaprařině  ale i při lovu feederem, se stále častěji setkáváme s umístěním nástrahy mimo háček. Systém nastražení mimo háček je docela jednoduchý a zvládne ho každý.
K správnému nastražení nástrahy postačí speciální jehla a plastová zarážka.

Jaký ale má význam umístění nástrahy mimo háček? Nemůže ostražitou rybu volný háček polekat? Většinou ne.Díky volnému háčku je po nasátí nástrahy daleko větší šance, že se v rybí tíamě zachytí. Je zde však více faktorů. O tom, zda se ryba správně zasekne, rozhoduje také ostrost háčku, která musí být samozřejmě maximální, správná a nejvhodnější délka navázce zvoleného pro konkrétní situaci, hmotnost zátěže a správně napnutý vlasec.
V podstatě by se dalo říci, že využíváme ostrého háčku a krátkého návazce spolu s větší zátěží a napnutého vlasce k jakémusi samozáseku. Ono to totiž tak nějak funguje. Ryba,která nasaje nástrahu spolu s volným háčkem a popojede, se vlastně zasekne sama.Větší zátěž v kombinaci s krátkým návazcem přidrží háček v pysku ryby a tak, když se vyleká nenadálé situace, rozjede se a napnutý vlasec pak dílo dokoná. Zdá se to jednoduché, ale ve skutečnosti je zde spousta aspektů, které mohou celou věc zvrátit v náš neprospěch.To už však záleží na zkušenostech a štěstí každého z nás.

Co nastražit  mimo háček?

Je toho dost. V podstatě vše, co je dost tvrdé na to, aby nástraha při nahození z vlasového přívěsu nespadla. Nastražujeme především boilie, pelety, kukuřici a jiné zrniny. Vlastní nachytano.cznastražení je snadné a potřebujeme k tomu jen jehlu a zarážky. Kuličky pelet či boilie a zrnka kukuřice můžeme navlékat na vlasový přívěs jednu po druhé, ale také lze na jehlu navléci několik kusů a na přívěs je přemístit najednou. Pro nastražení jednotlivých kousků postačí krátká jehla. Pro měkčí boilie, kukuřici a jiné měkčí nástrahy, které musíme propichovat, používáme jehly s ostrým hrotem. Některé nástrahy (například tvrdé boilie nebo pelety) jsou tak tvrdé, že je nemůžeme rovnou napíchnout, ale musíme je nejdříve provrtat a teprve pak použijeme jehlu.
K vrtání nám slouží malé vrtáčky, jež jsou k máni téměř všude. Některé pelety koupíme už s dírkou a tím máme práci usnadněnu. Boilie musíme vrtat. K nastražení pak můžeme použít jehly s kulatým hrotem. Špička zde není zapotřebí. Jakmile máme nástrahy připraveny, můžeme je navléci na připravený vlasový přívěs. Pro celý návazec i vlasový přívěs se používají speciální návazcové materiály. Délka vlasového přívěsu závisí na velikosti nástrahy, která na něm bude. Počítejte s tím, že mezi háčkem a nástrahou musí zůstat asi centimetr volného přívěsu, aby se nástraha mohla volně pohybovat.
Připravenou nástrahu navlékneme na jehlu, protihrot jehly navlékneme do očka vlasového přívěsu a nástrahu z jehly stáhneme na vlasový přívěs tak, aby očko přívěsu bylo vytaženo z nástrahy. Do tohoto očka pak vložíme plastovou zarážku a uvolníme jehlu. Pak nástrahu stáhnete k očku přívěsu tak, aby se opřela o zarážku. Zarážky, které používáme, se samozřejmě také dostanou koupit. Obvykle mají tvar více otevřeného písmene V, nebo vypadají jako maličká tyčinka s kuličkami na konci. Vyrábějí se z různobarevných plastů, takže si můžeme vybrat barvu zarážky podle barvy nástrahy. Když zarážky dojdou anebo je zapomenete doma, nic strašného se neděje. Nahradíte je kousíčkem tvrdého stonku trávy nebo kouskem gumové hadičky či bužírky. Gumová hadička se osvědčuje zejména při lovu na pelety. Po nastražení hadičku vtáhnete dovnitř pelety, čímž ji alespoň z jedné strany uzavřete a zpomalíte tak její rozpad, což se může hodit zejména v teplejší vodě, kde se pelety někdy rozpouštějí rychleji,než bychom chtěli.
Umístit nástrahy mimo háček ale můžeme i jiným způsobem. Nechce-li se vám předělávat celý návazec, využijete  silikonových kroužků a speciálních lisovaných pásků. Jedná se o různě velké kroužky, v podstatě malé gumičky s očkem, které navléknete do obloučku háčku. Do gumičky vložíte peletu nebo boilie. Nepotřebujete ani navlékací jehlu.Jestliže se ale rozhodnete pro silikonový pásek, bez jehly se neobejdete. Asi 3-4 cm dlouhý pásek je na jedné straně zbytnělý, takže nepotřebujete ani zarážky a na opačném konci má opět podobně jako silikonový kroužek vylisováno maličké očko pro navlečení na háček. Zde postupujeme stejně, jako bychom nastražovali na vlasový přívěs. Na jehlu navlékneme nástrahu, tu stáhneme na silikonový pásek a celý pásek pak navlékneme do obloučku háčku. 
Milan Tychler
 
Pokud se Vám článek líbil, podpořte ho prosím svým laikem, případně ohodnoťte hvězdičkou. Uvítáme především komentáře k rozvinutí diskuzí s vašimi názory a zkušenostmi k danému tématu. Registrace k psaní komentářů není nutná.

Sdílet članek

Hodnocení článku

Počet hlasů: 10

Diskuze

Přidat příspěvek do diskuze