Námořnická polévka
Suroviny:
-1 kg ryb s pevným masem-
-250 g vyloupaných krevet-
-1 velká cibule-
-1,5 dcl oleje-
-1 pórek-
-3 rajčata-
-1 bobkový list-
-2 stroužky česneku-
-sůl-
-tymián-
-kousek pomerančové kůry-
-2 hřebíčky-
-10 zrnek pepře-
-špetka šafránu-
-petrželka-
-toustový bílý chléb-
Postup:
Očištěné a omyté ryby nakrájíme na kostičky a s krevetami je lehce opečeme na 1 dcl oleji.Po opečení masa vyjmeme a dáme stranou. Ve stejném oleji osmažíme na hrubo nakrájenou cibuli, na kolečka nakrájenou bílou část pórku a utřený česnek. Po třech minutách přidáme oloupaná, semen zbavená, rozkrájená rajčata a vše na slabém plameni dusíme několik minut.
Do jiného hrnce dáme rybí maso, dušenou zeleninovou směs, zbytek oleje, 2 litry vody, bobkový list, pepř, tymián, pomerančovou kůru, sůl, šafrán, hřebíček, na hrubo nasekanou petrželku a vše vaříme 15 minut.Ryby pak opatrně vyjmeme, vykostíme a uchováme v teple. Do každého polévkového talíře vložíme dva plátky opečeného toustového chleba, zalijeme polévkou a nakonec doplníme kousky ryb a krevetami.
-1 kg ryb s pevným masem-
-250 g vyloupaných krevet-
-1 velká cibule-
-1,5 dcl oleje-
-1 pórek-
-3 rajčata-
-1 bobkový list-
-2 stroužky česneku-
-sůl-
-tymián-
-kousek pomerančové kůry-
-2 hřebíčky-
-10 zrnek pepře-
-špetka šafránu-
-petrželka-
-toustový bílý chléb-
Postup:
Očištěné a omyté ryby nakrájíme na kostičky a s krevetami je lehce opečeme na 1 dcl oleji.Po opečení masa vyjmeme a dáme stranou. Ve stejném oleji osmažíme na hrubo nakrájenou cibuli, na kolečka nakrájenou bílou část pórku a utřený česnek. Po třech minutách přidáme oloupaná, semen zbavená, rozkrájená rajčata a vše na slabém plameni dusíme několik minut.
Do jiného hrnce dáme rybí maso, dušenou zeleninovou směs, zbytek oleje, 2 litry vody, bobkový list, pepř, tymián, pomerančovou kůru, sůl, šafrán, hřebíček, na hrubo nasekanou petrželku a vše vaříme 15 minut.Ryby pak opatrně vyjmeme, vykostíme a uchováme v teple. Do každého polévkového talíře vložíme dva plátky opečeného toustového chleba, zalijeme polévkou a nakonec doplníme kousky ryb a krevetami.